Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Rágalmazásért ugye nem lehet...

Rágalmazásért ugye nem lehet börtönbe kerülni ( bővebben lent)?

Figyelt kérdés

Adott egy személy, akitől vásárolni akarsz egy közösségi oldalon, de előtte megnézed, hogy nincs e róla rossz vélemény. Kiderül, hogy rengetegen írják, hogy csaló. Te a hirdetése alá beteszed, hogy mások mit írnak, hogy vigyázzanak mások is.

Ezért feljelent rágalmazásért.

De nem én találtam ki, hanem mások írtàk. Sőt, a hirdetés alá mások is írták.

Fórumon és csoportban is.

De senki nem tudja rábizonyítani, hogy az. De ezt mindenki tudja, csak jól csinálja és nem hagy bizonyítékot.

Ez esetben ugye feljelent, esetleg megkapom a papírt.

Ha bíróság elé kerülök és én vagyok a "bűnös", akkor mennyi pénzbírságot kaphatok egy ilyenért?

Soha nem voltam büntetve.

Ezzel mennyire foglalkozik a rendőrség? Hogyan találnak meg, ha az oldalon nincs megadva a keresztnevem és születési dátumom?

Egy ilyen ügyben is tovább fognak nyomozni?

Koszonom a válaszokat!

2015. nov. 2. 09:06
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Elvileg lehet, mivel a büntetési tétele börtön. Bár kicsi az esélye, hogy letöltendőt szabjanak ki, főleg ha nem volt ilyen ügyed.

Ha te nem bizonyosodsz meg arról, amit állítasz, hanem mások szavára hivatkozol, az az úgynevezett híresztelés. Szintén büntetendő, ha rágalmazol vele.

2015. nov. 2. 09:12
 2/10 anonim ***** válasza:
79%

Rágalmazás, becsületsértés, hitelrontás. A bíróság ezzel foglalkozik. De viszont hogy mennyi büntetést lehet érte kapni sok körülménytől függ (pl. súlyosbító ha nagy nyilvánosság előtt teszi valaki) majd a bíróság dönt...

(Az hogy nincs keresztnév meg ilyenek attól még nyoma van annak ha valaki ír, IP cím alapján a nyomozóhatóság megtalálhat bárkit.)

2015. nov. 2. 09:14
 3/10 A kérdező kommentje:

Hat, azért remelem, hogy egy családos anyával nem szúrnak ki így :-(

Nem vagyok egy rossz ember, pint ezért hívtam fel a figyelmet, hogy mit olvastam.

Unokatestvérem rendőr, ő azt mondta, hogy vagy szóbeli figyelmeztetést kapok vagy pénzbírságot.

2015. nov. 2. 09:24
 4/10 anonim ***** válasza:
53%

Lehetni épp lehet.

Rágalmazás

226. § (1) Aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást

a) aljas indokból vagy célból,

b) nagy nyilvánosság előtt, vagy

c) jelentős érdeksérelmet okozva

követik el.

2015. nov. 2. 11:19
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha valóban van vaj az illető füle mögött, akkor nem fog feljelenteni, az majdnem biztos, csak fenyegetőzik, hogy ne rontsd tovább az üzletét. De remélem, tanultál az esetből, és máskor kétszer is meggondolod, mielőtt valakiről valami rosszat állítasz, valós bizonyítékok hiányában. (Egyébként a leírtak alapján valószínűleg semmi nem lesz a dologból, ha mégis, akkor jó eséllyel megúszod egy sima "hivatalos ejnye-bejnyével". De máskor tényleg figyelj oda, hogy mit mikor hol írkálsz az interneten.)
2015. nov. 2. 11:21
 6/10 anonim ***** válasza:
78%

"Hat, azért remelem, hogy egy családos anyával nem szúrnak ki így :-( "

A büntetőjogban nincs olyan enyhítő körülmény, hogy családos.

2015. nov. 2. 11:21
 7/10 A kérdező kommentje:

Hát, már le is töröltem magam. Amúgy is régóta tervezem, hogy törlöm magam. Most ezzel elég is lett, nem igen hiányzik ez nekem.

Annyit kell tudni még, hogy a lánya csaló(ezt be is vallóta és egy úgyszintén feljelentett lánynak papírja is van róla, miszerint beismeri, hogy a lánya használta a profilját, aki ténylegesen csalt). Tegát, akkor nem tudhatom, Hogy ki ül éppen a profil mögött, ki árul.

Hiszen, ő mondta, hogy közösen használják.

A hozzaszólasaim törÖltem, de le lett neki mentve. Nyilvánosan elnézést kértem tőle.

Ezt nem tudom, hogy mennyire nézik.

Sajnálom, hogy így alakult.

2015. nov. 2. 11:32
 8/10 anonim ***** válasza:
Szia! Végül mi lett veled? Feljelentett? Ugyanebbe futottam bele, mint te, most közölte, hogy feljelent.
2016. jún. 27. 21:39
 9/10 anonim ***** válasza:
Ment a hűvösre sajnos
2022. aug. 28. 16:32
 10/10 anonim ***** válasza:
Mármint az északi sarkra, nem a börtönbe
2022. aug. 28. 16:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!