Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha összeházasodom a párommal...

Ha összeházasodom a párommal hogyan lesz a ház, hitel?

Figyelt kérdés

tehát az a helyzet,hogy a páromnak van egy háza,amiben jelenleg együtt élünk(én 1éve költöztem hozzá). Vett fel kölcsönt,melyre ez a ház a fedezet. Ha összeházasodunk akkor a hitel törlesztését tőlem is követelhetik (ha ő nem tudna fizetni)? És a ház az ő tulajdona marad, vagy már közösnek számítana? És ha felújítjuk,közös pénzből?

Ugyanis párom eljegyzett, szeretnénk majd összeházasodni,de azt mondja nem akar belekeverni a hitelbe meg ilyesmi. Szerintem a hitel akkor is csak az övé lenne...vagy rosszul gondolom? hogy is van ez?

Köszönöm az értelmes válaszokat.

2010. márc. 17. 12:55
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Házassági szerződés lenne a legegyszerűbb.

A ház az mindenképpen különvagyona,nem lesz közös.

A hitel sem.

Viszont amit közössen fizettek,vagy felújítatok,az már közösnek számít,más kérdés,hogy lakottan nagyon menyit ér.

2010. márc. 17. 13:04
 2/13 anonim válasza:

Az hogy nem akar belekeverni, az a későbbiekben úgy fog szólni, hogy semmi közöd hozzá.

Ha közös pénzből vagyis a hitelből felújítjátok akkor egy bizonyos százalékban(kevés) a ház is a tied.

2010. márc. 17. 13:27
 3/13 A kérdező kommentje:
Főképp az érdekelne, hogy ha esetleg a ő nem tudná fizetni a törlesztőrészletet, akkor azt követelhetik-e tőlem azért mert felesége vagyok (leszek) ? Tehát a hitelt tőlem függetlenül vette fel,de ha összeházasodunk,akkor jogában áll a banknak tőlem követelni a pénzt?
2010. márc. 17. 13:28
 4/13 A kérdező kommentje:
A párom a hitelbe - tartozásba nem akar belekeverni. Nem szeretné,hogy az ő tartozását rajtam kérjék számon.
2010. márc. 17. 13:31
 5/13 anonim ***** válasza:

A ház az övé, mivel az ő nevén van. Ha odaköltözöl hozzá, attól még az övé marad, hacsak nem írat rád valamennyit belőle (gondolom, ez nem áll fenn). A hitelszerződés is az ő nevén van, tehát ő törleszti. Ha nem tudja törleszteni, akkor a fedezethez nyúlnak - elárverezik, stb.

Namost, ha a párod esetleg nem tudná törleszteni, és téged kér meg, hogy segíts, akkor azt a hitelszerződés módosításával célszerű megtenni, mert onnantól, hogy papíron is közös a törlesztés, már a te tulajdonod is a ház olyan arányban, ahogy a törlesztéséből kiveszed a részed.

Egy dolgot ne tegyél - kézbe odaadni neki a pénzt, hogy fizesse be a törlesztőbe, mert ezt nem fogod tudni igazolni ha esetleg a nehézségek miatt romlana a kapcsolatotok és válásra kerülne a sor.

Hogy a közös pénzből történő felújításkor mi a helyzet, azt nem tudom, azt hiszem, ez inkább kettőtökön áll, hogy hogyan egyeztek meg.

2010. márc. 17. 13:35
 6/13 anonim ***** válasza:
Kérd el tőle a hitelszerződést és olvasd át alaposan, abban megtalálod a választ.
2010. márc. 17. 13:37
 7/13 anonim ***** válasza:

A ház az ő nevén van, tehát baj esetén nála marad.

A házaspárok minden bevétele közös, függetlenül a hozzájárulás %-ától, hacsak erről szerződésben nem rendelkeztek, tehát minden forint amit te keresel, fele részben az övé, és fordítva. Ezért nem érv az, hogy pl "az én fizetésemből vettünk egy autót, a tied meg a villanyszámlára ment", mert mindkét pénz közös volt, tehát a kocsi és a villanyszámla is közös.

Peres esetben azzal érvelhetnél, hogy a hitel fizetése közös vagyonból (a házasság során megkeresett pénzből) történt, tehát a ház tényleges megszerzése, kifizetése közös. Ekkor a hitelérték felére tudnál igényt tartani maximum, vagyis ha a ház fele volt hitelből véve, akkot a felének a felére. A ház másik felét (az önerős részt) a férjed még a házasság előtti vagyonából vette. Ha nem bízol a házasság sikerében, akkor ezt érdemes lehet leírni, hogy per nélkül megillessen az adott %. Az én lakásom egyébként 70%-ban a saját pénzemből volt véve, 30% a hitel. Azaz a feleségem 15%-ért tudna perelni, ha akarna.

A lakáshitel szerződés a leendő férjed és a bank közt jön létre, így annyi könnyebbség van, hogy ha meghal, akkor megszűnik a tartozás, ha volt hitelfedezeti védelme. Ha közös a hitel, de az egyikőtök meghal, akkor a hitelszerződés továbbra is él, azaz özvegyen is fizethetnéd tovább.

Amíg hitel van a lakáson, addig tulajdonosként ne akard bejegyezni magad, mert addig jó, amíg a bank nem tud rólad (márpedig a bejegyzésedhez a bank engedélye is kell, tehát tudni fog rólad). Elvileg azt is jelentenie kéne a férjnek, hogy nősült, de én se tettem meg.

Amíg minden jól megy, addíg a bankot nem érdekli, hogy ki fizet és miből. Ha megszorultok, akkor hirtelen el kezd érdeklődni, de akkor már mindegy, hogy kinek a nevén volt a hitel. Ebben az esetben is jobb, ha csak egyvalaki nevén van hitel, mert akkor csak ő lesz BAR listás, meg ilyenek.

2010. márc. 17. 13:41
 8/13 anonim ***** válasza:

Itt keresgélj:

[link]

Ehelyett hihetsz másoknak, ill. valószínűleg pénzért, fordulhatsz jogászhoz.

Hozzáteszem, nincs a jogban olyan, ami ne megállapodás (szerződés) kérdése lenne.

2010. márc. 17. 13:48
 9/13 A kérdező kommentje:

nagyon köszönöm a válaszokat. Akkor ha jól értem, a hitelhez nekem semmi közöm nem lesz csak mert hozzámegyek.

köszönöm a segítséget.

2010. márc. 17. 13:49
 10/13 anonim ***** válasza:
(A másoknak hívés nem azt akarja jelenteni, hogy a fentebb leírtak nem jók)
2010. márc. 17. 13:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!