A rugós vagy franciakés illegális vagy közbiztonságra különösen veszélyes eszköz?
Nah akkor kezdjük az elején.
A közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket nyugodtan meg lehet vásárolni, otthon azt csinálsz vele amit akarsz. De közterületen nem szabad őket viselni.
Tehát ha te át akarsz menni valahova egy 8cm pengehosszt meghaladó késsel pl. szőlőt metszeni, akkor a kést be kell csomagolnod valamibe vagy táskába vinni. Nem lehet a zsebedben, öveden, stb.
A másik dolog amit sokan szoktak keverni. A franciakés és a rugóskés nem ugyanaz, bár mind a kettő közbiztonságra különösen veszélyes eszköz. A rugóskés egy rugó erejével nyitja ki a pengét. A franciakés (más néven ballisztikai kés) pedig egy rugó vagy sűrített levegő segítségével ki tudja lőni a pengéjét. (régebben a titkosszolgálatok használták, főleg KGB)
Amit pedig linkeltél a kaliber jogi rész szerkesztőjétől, nem értem. Egyrészt úton-útfélen még a nevesebb vadász fegyver és militária boltok is értékesítenek ilyen eszközöket mezei civilek részére, másrészt én sehol nem találtam olyan konkrét megkötést, hogy ilyen eszközök csak a rendvédelmisek számára értékesíthető. Bár mondjuk ehhez köze lehet annak, hogy ez a 69. jogi száma a kalibernek, jelenleg pedig a 206. számnál tartanak, tehát ez már egy sok éves cikk.
Itt találsz meg mindent a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökkel kapcsolatban.
Franciakés = ballistic knife
rugóskés = switchblade knife
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!