Youtube-ról miért jogtalan a letöltés?
Észrevettem, hogy a Google play-ről, Chrome böngészőből stb. egy ideje eltávolítottak minden youtube letöltő alkalmazást/bővítményt, és ezen az oldalon is láttam egy letöltéssel kapcsolatos kérdést, ami eltűnt, mire ráklikkeltem (valószínűleg törölték), vagyis ezek szerint nem legális a letöltés youtube-ról.
Mi ennek az oka?
A fizetős tartalmaknál pl. egy filmnél érthető, hogy tilos az internetes letöltés a szerzői jog miatt (ha letöltöd ahelyett, hogy megvennéd DVD-n/megnéznéd moziban, kevesebb lesz a bevétele a film készítőjének).
De a youtube-ra feltöltött videóknál már más a helyzet, mert azokat bármikor, bármennyiszer megnézheted ingyen anélkül, hogy letöltenéd. Vagyis ha letöltöd, azzal már (legalábbis szerintem) nem okozol semmilyen kárt a szerzőjének.
Mi az oka annak, hogy nem engedélyezett az ingyenes tartalmak letöltése?
'Mert ha letöltöd, akkor már nem kell megnézned lejátszás előtt a reklámokat, amik pénzt hoznak a hirdetőknek és az oldalnak.'
Csak 1 ellenvetés: miért kéne megnéznem a reklámokat? Senki nem kötelezhet erre, ahogy a tv-reklámokról is szabad akaratomból elkapcsolhatok bármikor, nem szankcionálnak érte.
"Csak 1 ellenvetés: miért kéne megnéznem a reklámokat? Senki nem kötelezhet erre, ahogy a tv-reklámokról is szabad akaratomból elkapcsolhatok bármikor, nem szankcionálnak érte."
Erre meg mondhatná akkor a Google, hogy mostantól fizetős a YouTube. Tetszene?
(A reklámokból befolyt pénzek miatt nézheted gyakorlatilag ingyen a YouTube-on lévő videókat. A reklámok megnézésvel fizetsz tulajdonképpen. Persze egy AdBlock csodákra képes...)
'Persze egy AdBlock csodákra képes...'
El is felejtkeztem róla, pedig fel van téve kiegészítőnek, azóta reklám nem nyaggat. :)
Jó, de ha pl. reklámok ellen adblockot használok, akkor már nincs bevételük a reklámokból.
Vagy megkapják a pénzt a reklám után, csak én nem látom a reklámot, ha be van kapcsolva az adblock?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!