Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kaptam egy levelet a rendőrség...

Kaptam egy levelet a rendőrségtől. Amely "idézés gyanúsított részére". Mire lehet számítani?

Figyelt kérdés

Sziasztok !

kaptam egy levelet ma a rendőrségtől amiben beidéztek mint gyanúsított. A lényegesebb részeket leírom.

" Önt a fenti számú büntetőügyben a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012 évi C törvény 373 § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés a) pontja szerint minősülő kisebb kárt okozó csalás vétségének és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt " várnak 2 hét múlva

továbbá

" A Be. 67 § (2) bekezdés c) pontja alapján az idézés alapjául szolgáló gyanúsított kihallgatás várható időtartama: 2 óra "

Kicsit utána olvastam a törvényeknek és olyat szűrtem le az egészből,hogy 2 év szabadságvesztéssel jár a csalás és egyéb ilyen dolog. Viszont van két gyanúm az egyik az,hogy mikor még suliba jártam párszor előfordult,hogy nem tudtam bérletet venni,elég szegény helyzetbe vagyok,és párszor megbüntettek az ellenőrök és nem lett befizetve. A másik gyanúm viszont az,hogy miután abba hagytam a sulit,elkezdtem munkát keresni több kevesebb sikerrel és voltak hónapok mikor nem dolgoztam. És mint utólag kiderült akkor kellett volna nekem fizetnem magam után a járulékokat. Amit a napokban megtudtam,hogy mennyi elmaradásom van. Ami 100.000 ft alatt van bőven.

Szóval a kérdésem az lenne,hogy mire számíthatok a kihallgatáson,miért idézhettek be ? Akár börtönbe is kerülhetek ? Büntetlen előéletű vagyok. Kérem akinek volt ebben tapasztalata vagy esetleg ügyvéd olvassa a kérdést az válaszoljon. Köszönöm

22/F

2015. júl. 31. 17:43
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Hát, ilyen tartalmú levelet kapni nem jó jel. Szerintem az első lesz, de majd megmondja a a vállapos sün. Ott majd szépen eléd tesznek mindent.

Ennyiért, büntetlen előéletűként szinte biztosan nem kerülsz börtönbe, sőt, ha megtéríted a keletkezett kárt, csaknem biztos, hogy próbára bocsátás lesz a vége.

Mindenesetre az ügyvéd bácsikat pontosan erre találták ki. Kicsit drágább lesz, mint egy buszbérlet, de ezthívják tanulópénznek!

2015. júl. 31. 17:54
 2/14 szántóvető ***** válasza:
59%

nyugi másról van szó,bűncselekménnyel vádolnak nem ilyen pitiáner dolgokkal amiket felsoroltál.(a kisebb kárt okozó csalás lehet a jegy nélküli utazós sztori.)szóval ne beszélj mellé és áruld el hogy mit bűnöztél pontosan.

célszerű nem tervezni semmilyen programot az idézés utáni időszakra.

2015. júl. 31. 17:59
 3/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat. Még azért írhatnak akik tudnak nyilatkozni ilyen ügyben. Utolsó mire gondolsz,tán benntartanak ?
2015. júl. 31. 18:09
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Hát pajtás, ez azt jelenti, hogy - legalábbis a megalapozott gyanú szerint - valakit tévedésbe ejtettél vagy tévedésben tartottál, akinek ennek folytán 50 ezer forintot meghaladó, de 500 ezer forintot meg nem haladó vagyoni hátránya keletkezett, neked meg ugyanannyi jogtalan hasznod. valószínúleg ez a személyy jelentett fel.

Ráadásul ott van az "és más bűncsselekmények". Ezek legtöbbbször különböző okirat-hamisítások szoktak lenni, ami tulajdonképpen a csalás eszközvselekménye, de önállóan minősül.

Szerintem sem arról van szó, amiket írtál. Nem vettél fel valamilyen hitelt ilyen értékben, amit nem fizettél, vagy nem adtál el valamit, amit elfeleljtettél átadni? Vagy legalábbis a másik fél állíthatj, hogy nem adtad át?

Megigejdni azért nem kell, büntetlenként lehet ebból még közvetítői eljárás is, véégrehajtandó szabadságvesztés meg - ha tényleg csak egy csalás van - szinte kizárt.

2015. júl. 31. 18:15
 5/14 A kérdező kommentje:
Én semmi ilyet nem tettem viszont a levélben az áll,hogy "kisebb kárt okozó csalás vétségének" és úgy tudom,hogy 50ezer ft alatt kisebbnek felette meg nagyobbnak számít.
2015. júl. 31. 18:20
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Rosszul tudod. 50 ezer forint alatt szabálysértési értékről van szó,

50 és 500 ezer forint között kisebb,

500 ezer és 5 millió között nagyobb,

5 és 50 millió között jelentós,

50 és 500 millió között különösen nagy,

500 millió felett különösen jelentős (Btk 459. § /6/ bekezdés).

Úgyhogy biztos, hogy valami olyasmivel gyanúsítanak, amiit írtam, arra készülj fel.

2015. júl. 31. 18:38
 7/14 anonim ***** válasza:
Ha nem követtél el csalást, akkor azért nem kell teljesen beparázni, nem te lennél az első akit beidéznek gyanúsítottként ártatlanul. Ha viszont tényleg elkövetted, akkor vállald a felalősséget, és szépen önként menj be. Ha megtéríted a kárt, akkor nagy gond nem lehet, ha nem, akkor jöhet a bünti, amit elzárásra is lehet váltani.
2015. júl. 31. 21:27
 8/14 A kérdező kommentje:

Én arra gondolok,hogy esetleg vissza élhettek a nevemmel és adataimmal. 1-2 éve volt egy botrány,hogy ahova jártam iskolába ott alá lettek hamisítva aláírások meg adatok,mintha akkor kezdett volna egy évfolyam és közben nem is volt ilyen. Kaptunk sokan is papírt arról,hogy ez a mi aláírásunk e. Szóval valami ilyenre gyanakodok.

Másrészt meg nyilván bemegyek az őrse még ha nem is én követtem el,hogy tisztázni tudjam magam. És ha úgy alakul,hogy megkell térítenem a "kárt" akkor majd valamit kiötletelek. De az,hogy elzárásra váltható az mit jelent ? Hogy pl ha nem tudom megtéríteni akkor le is ülhetem ?

2015. aug. 1. 15:33
 9/14 anonim ***** válasza:

#4 és #6 vagyok.

Na látod, ez sokkal valószínűbb,mint amiket először írtál. Ha visszaéltek a neveddel, akkor valóban az az elsődleges érdeked, hogy bemenj és tisztázd magad.

Az, hogy a "bünti elzárásra is átváltható", csak azt jelenti, hogy #7-nek lila gőze sincs arról, amiről beszél.

Elzárásra a szabálysértési eljárásban kiszabott pénzbírság váltható át, meg nem fizetése és közérdekű munkával való meg nem váltása esetén; itt azonban az idézésből egyértelmű, hogy nem szabálysértési, hanem büntetőügyről van szó.

Olyan is csak ritkán - ún. tevékeny megbánás esetén - lehetséges, hogy a kártérítés kiválthatja a büntetést. Ha bűnös vagy, büntetési is kapsz és a sértett kérelmére köteleznek kártérítésre is, ha viszont nem, akkor nincs egyik sem.

Viszont a bűnösséged csak bíróság állapíthatja meg. Tehát most a rendőrségen két dolog lehet: ha tisztázod magad, megszüntetik az eljárást, és akkor értelemszerűen sem kártérítés, sem büntetés. Ha nem, és vádat emelnek, akor majd a bíróság dönt. De olyan nincs, hogy megállapítják, hgogy nem te voltál, és ezért csak kártérítést kell fizetni. No pláne az sem, hogy ha a kárt nem téríted meg, akkor mész a börtönbe. Az adósok börtöne pár száz éve már megszűnt.

2015. aug. 1. 16:40
 10/14 A kérdező kommentje:

Szóval lényeg a lényeg,ha tudom magam tisztázni akkor minden rendben. De ne adja úgy az isten,esetleg mégse tudom magam tisztázni,és bele kevertek egy ilyen ügybe. Akkor ebből lehet börtönbüntetés ? Vagy csak esetlegesen kártérítés,pénzbírság,közmunka ?

Jelenleg azon gondolkodom,hogy elkezdek egy második szakmát szeptembertől,hát nem szeretném azért feladni,mert esetleg lecsukhatnak.

2015. aug. 1. 16:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!