Anyósom meghalt és végrendeletében a 17 éves lányomra hagyott egy budapesti családi házat és egy telket. A probléma az hogy összesen négy gyermekünk van és mi magunk is albérletben élünk. Igazságtalannak érezzük hogy mindent a nagy lányunk örököl a többiek pedig semmivel kezdik az életüket. Illetve a mi lakhatásunk is csak albérlet. Lányom pedig könnyen lehet hogy elherdálná az örökséget.
Az lenne az igazságos ha a férjemmel mi örökölnénk és mi majd a négy gyerekre hagynánk igazságosan elosztva.
Meg lehet támadni, de sok esélyetek nincsen rá... De gratula, hogy a saját lányodra irigykedsz!
2015. jún. 24. 20:33
2/14 anonim válasza:
vannak elvek amelyek mentén bíróságon támadható
ügyvéddel kell konzultálni
2015. jún. 24. 20:37
3/14 anonim válasza:
alapból az anyós gyerekei nem túrhatók ki az örökségből ha csak valami nagy hülyeséget követett el az anyós ellenében.
2015. jún. 24. 20:40
4/14 anonim válasza:
Ajtón.
2015. jún. 24. 20:44
5/14 anonim válasza:
"alapból az anyós gyerekei nem túrhatók ki az örökségből" - de igen, a családjogi örökösödési rend csak akkor érvényes, a valaki nem végrendelkezett (az esetek nagy részében). Ha valaki végrendelettel hagyta az összes vagyonát a sarki hajléktalanra, akkor game over. Megtámadni akkor lehet, ha alátámasztható bármivel, hogy (szellemi) cselekvőképességében akadályozva volt.
2015. jún. 24. 20:47
6/14 anonim válasza:
Nos nem egészen, mert van köteles rész, tehát a fiának is kell örökölni valamennyit. De ettől eltekintve kérdező, biztos nem véletlen hagyta a lányra a házat és nem a saját fiára... Abból kiindulva, hogy a saját lányod támadod, meg is értem amiért nem akarta a te karmaid közt hagyni.
2015. jún. 24. 20:56
7/14 anonim válasza:
Kérdező, először is te semmiképpen nem örökölhetsz az anyósod után, csak a férjed. (Kivétel, ha anyósod beleír a végrendeletébe.) Az örökség nem is válik közös vagyonná a házasságban.
De amit az 5. válaszoló írt, az sem igaz. Érvényes végrendelet esetén is jogosultak a törvényes örökösök (jelen esetben az anyós gyerekei és a férje, ha még életben van, bár gondolom nincs) az ún. köteles részre, ami az örökség egyharmada. Ettől csak nagyon szigorú feltételek esetén lehet őket megfosztani (pl. az örökhagyó ellen elkövetett bűncselekmény).
Jelen esetben tehát szerintem az örökség egyharmada a férjedé lesz (ha nincsenek testvérei), a kétharmad meg a lányodé.
2015. jún. 24. 21:12
8/14 anonim válasza:
És igen, a 6. válaszolónak is igaza van. Talán el kellene gondolkodni azon, hogy miért az egyik unokára hagyta a nagymama a házát, és miért az az első gondolatod, hogy a lányod majd elherdálja az egészet.
2015. jún. 24. 21:14
9/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Ezek szerint a férjem is örököl. Meg gondolom akkor a többi gyerek is.
Es én német nem vagyok irigy a lányomra csak szerintem felelőtlenség ekkora vagyont hagyni egy gyerekre.
2015. jún. 24. 21:22
10/14 anonim válasza:
Nem, a többi gyerek nem örököl. A férjednek jár a köteles rész, és kész, minden más a lányé. A többi gyerek majd akkor örököl, ha ti haltok meg,
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!