Büntethető az, aki rosszullét közben okoz súlyos sérülést?
Normális esetben újszülötteket nem szoktak csak úgy, egy "átlagos" ágyon hagyni egyedül, mivel könnyen leeshetnének. Egy babaágyba meg elég nehezen lehetne beleesni összecsuklás közben... Szóval a példád túl erőltetett.
De az alapkérdésre a válaszom: nem, nem büntethető. Nem szándékosan tenné, pláne nem előre kitervelten, és még csak nem is gondatlanságból. Szóval nem felelős a cselekményért. (Más sem. Vis maior.)
Köszönöm a választ.
(Hogy hogyan tudna leesni egy normális ágyról egy újszülött, aki meg se tud mozdulni, rejtély előttem, bár 3 gyermekem van, de nem ez a kérdés lényege.)
Tehát hiába a súlyos testi sértés, ha egyértelműen kizárható a szándékosság, és tegyük hozzá, a kórházban nem tudják sem bizonyítani, sem cáfolni a szándékos bántalmazást, akkor nincs kit büntetni? És ha nem szívinfarktus volt az ok, hanem egy eszméletvesztés? Gondolom a lényegen nem változtat.
Eszméletvesztés, "egyszerű" rosszullét (pl. hirtelen leeső vérnyomás miatt is eleshet valaki), vagy valami hasonló esetén (pl. megbotlik valamiben) nem állhat fenn szándékosság vagy gondatlanság, tehát tényleg ez a lényeg. Bármilyen kár okozása esetén mindig vizsgálni kell, hogy az illető a tőle elvárható gondossággal járt-e el. Én nem vagyok jogász, sem bíró, de szerintem egyértelműen felmentenék az illetőt, ugyanis abszolút csak véletlenül történhetne egy ilyen baleset, hiszen senki nem számít arra, hogy majd valamikor valahol rosszul lesz vagy megbotlik...
(Átgondolva egy újszülött mozgási képességeit valóban nem sok esély van arra, hogy mondjuk egy jó nagy franciaágy közepéről valahogy a szélére kerüljön, és leessen; de eleve az ágy széle közelébe én nem raknék babát adott esetben, mert soha nem lehet tudni, hogy a kapálózás és rugdalózás során nem csúszik-e arrébb valahogy. Jobb a biztonság. :)
Amúgy elárulod, miért kérdezel ilyen furcsákat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!