Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez munkahelyi megkülönböztetés...

Ez munkahelyi megkülönböztetésnek számít?

Figyelt kérdés

Egy elég furcsa esetet írok le, remélem lesz aki végig olvassa, és tanácsot ad. :)

Egy világ cégnél dolgozom ami mostanában épített Magyarországon egy új gyáregységet. Az új gyáregységben sok pozíciót, úgy töltöttek be emberek, hogy még nem hivatalos pozícióban, csak csinálja valaki, hogy menjen a munka. KB fél évig így ment a gyár. Aztán elkezdték a pályázatokat kiírni a pozíciókra. Én is külsős munkaerő közvetítőn keresztül így töltöttem be egy pozíciót. Aztán megláttam, a pályázatot arra a munkakörre, amit én töltöttem be a gyár indulása óta.

A Pályázat tetején, nagy betűkkel "Pályázat saját, és kölcsönzött dolgozók részére". Megörültem, hogy végre hivatalosan is én végezhetem azt a munkát. Beadtam az önéletrajzomat. Aztán jött a fekete leves. Választ se kaptam az önéletrajzomra. Rákérdeztem az illetékes embernél, hogy az én önéletrajzomat miért "dobták ki".

A következő indokot kaptam, ez a pályázat csak a gyár saját alkalmazottainak lett kiírva. Ez már egy bökkenő, hiszen a saját szememmel olvastam el a kiírást, aminek a tetején szerepelt "pályázat, saját, és bérelt dolgozók számára".

Az én gyanúm az, hogy nekik törvényileg így kellett kiírni a pályázatot, és engem csak le akarnak rázni ezzel a szöveggel, mert megvan "haveri" alapon kinek szeretnék adni azt a munkát.

A kérdés a következő, ha van egy cégénél mondjuk 200 saját munkaerő, és 200 kölcsönzött. És valaki kölcsönzöttként mondjuk már 1 éve vagy akár 2-3 éve ugyanazt a munkát ugyanolyan szorgalommal, ugyanolyan szaktudással(sőt néha többel) elvégzi mint a saját dolgozó, és ugyanolyan iskolai papírral(sőt néha többel) rendelkezik, akkor jogszerű-e az, hogy a cég kiír egy munkapályázatot, és azt mondja te megpályázhatod, mert saját dolgozó vagy, te nem pályázhatod meg mert munkaerő kölcsönzős vagy?

És a legszebb Magyar valóság, hogy ez a cég mindig azt hangoztatja, hogy náluk nincsen megkülönböztetés, hogy saját, vagy kölcsönzött munkaerő.

2015. jún. 1. 12:20
 1/3 anonim ***** válasza:

Jogi szempontból a cég döntése, hogyan, kikkel tölti be a pozíciókat, néhány kivételtől eltekintve (nemi, faji, vallási megkülönböztetés).

Az, hogy az emberi erőforrás menedzsment szempontjából ez mennyire szerencsés (nem igazán) már más kérdés, de minden joguk megvan ahhoz, hogy rosszul vezessék a cégüket.

2015. jún. 1. 12:55
 2/3 anonim ***** válasza:
Igen, vagy nem. A munkáltató végső soron azt alkalmaz, akit akar. Probléma akkor van, ha konkrét jogszabályba ütközően alkalmaz embereket. Mondjuk azért nem téged vesz fel, mert kék a szemed. De azt, hogy ki jobb, ki alkalmasabb, rendkívül nehéz eldönteni kívülről. Éppen ezért, a munkavállalónak kell bizonyítania (bíróság előtt).
2015. jún. 1. 13:40
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat.

Azt tudom a régi munka törvénykönyv részletesebben kitért arra, hogy a kölcsönzött munkaerőt, nem lehet hátrányosan megkülönböztetni.

Az új munka törvénykönyvet nem ismerem. Nagyon "gusztusom" sincsen abba beleolvasgatni. Mert én úgy érzem, hogy minden változás a munkaválók jogait csorbította az újítással. :)

2015. jún. 1. 13:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!