Munkahelyi baleset esetén milyen kárt szenvedhet egy cég?
Egyetértve az előttem szólókkal, annyit fűznék hozzá, hogy munkahelyi baleset (hivatalosan: munkabaleset) esetén a "teljes összegű táppénzt" - azaz a fizetésed 100%-át, nem a munkáltató, hanem az OEP fizeti a keresőképtelenséged alatt.
(Beleértve az adott évben az első 15 napot is, ami normál esetben "betegszabadság" lenne.)
Ami hátrányosan érintheti a munkáltatót (mint fentebb is írták), hogy a munkabaleset okát minden esetben ki kell vizsgálni ,mely vizsgálat során kiderülhetnek hiányosságok...
Valamint, a munkavállalónak minden, a balesettel kapcsolatos károdat meg kell térítenie. (Eltört szemüveg, elszakadt ruházat, ilyesmik.)
Köszönöm a válaszokat.
Én annyiból jelentettem volna, ha tényleg fájlalom a lábam, hogy lehet, h ebből később lenne bajom, tehát már most is sántikál elméletileg, de ha később lesz folytatása, akkor többe is kerülhet neki a dolog, mint a fizetése.
Szóval ilyenkor jól gondolom, h egy látleletet fel kéne vetetni a dokival legalább? Vagy van vmi megoldás, amivel a későbbiekre - ha lesz vmi komolyabb baj - be van biztosítva az ilyen személy?
Eleve a munkabalesetet csak az üzemorvos/háziorvos diagnózisa alapján lehet feltételezni. Ha nem ment el orvoshoz, és nem állt be az időszakos keresőképtelenség, akkor egyszerűen nincs ügy.
Az, hogy fáj a lába napok múlva is, lehet egy zúzódásos sérülés, húzódás eredménye. Ezek nem olyan sérülések, melyek táppénzre jogosítanának, kivéve, ha mondjuk a munkakör jelentősen terheli a lábat.
Szóval utólag ebből már nem lesz semmi...
A munkabaleset akkor is jelenteni kell, ha nem jár látható sérüléssel.
Könnyen lehet, hogy komolyabb fájdalom akár csak napok múlva jelentkezik. Akkor nem hátrány, ha van róla jegyzőkönyv, hogy munkabaleset érte a munkavállalót.
Velem előfordult, hogy munkaidőben a hibás útburkolatban megbotlottam, a térdemet beütöttem.
A munkát folytatni tudtam, de előtte a baleset körülményeiről, a sérülésről jegyzőkönyvet vettünk fel.
Másnap már alig tudtam járni, így átmentem a háziorvoshoz, aki táppénzes állományba vett. Egy hét múlva térdtől lefelé lila volt az egész lábam, a bokámon pedig orbánc alakult ki...
Az OEP annak ellenére, hogy csak másnap fordultam orvoshoz, a jegyzőkönyv alapján elismerte munkabalesetnek, a vele járó 100% táppénzt fizette ki.
Még annyi, hogy a (nem is annyira) új rendszerben, keresőképtelenség esetén, az OEP minden balesetet kivizsgál, ami akár több, mint egy hónapig is eltarthat!
Addig csak a "normál" táppénzt fizetik, majd mikor megérkezik az OEP határozata, hogy elismerik a munkabaleset tényét, fizetik ki a különbözetet.
A perforált vakbélnek sincs látszata, csak pár órán belül belepusztulsz.
Mindegy, fél lábbal is el lehet éldegélni.
Jegyzőkönyv, üzemorvos, röntgen, bammeg!
Az OMMF (most már Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság) nem valami barátságos szervezet. Munkabaleset esetén nekik is jelenteni kell, mi történt és ha bejelentést kapnak, biztos, hogy kiszállnak a helyszínre. Onnan pedig addig nem jönnek el, amíg legalább egy vaskos bírságot ki nem osztanak a munkáltatónak. Ha nincs védőfelszerelése a dolgozónak, megy a bírság, mert miért nincs. Ha van, de nem hordta, akkor is megy, mert miért nem ellenőrizték. Ha a sok balesetveszélyt jelentő táblából egy nincs meg, megy a bírság, mert biztos azért történt a baleset. Ha egy felfestés akár csak kicsit is megkopott, megy a bírság, mert biztos nem látta a dolgozó, azért ment neki/esett bele. Ha valaki lelép a közlekedési útról, megy a bírság, mert biztos nem tartottak megfelelő oktatást róla.
Éppen ezért a munkahelyek igyekeznek elkerülni a munkabaleseteket. Nekik ugyanis garantált a bírság, akkor is, ha a dolgozó volt a hibás, mert tudatosan szegte meg a biztonsági előírásokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!