Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Munkahelyi baleset esetén...

Munkahelyi baleset esetén milyen kárt szenvedhet egy cég?

Figyelt kérdés
Volt egy baleset, aminek nincs látszata, csak egy ember fájlalja a lábát, és "mondták neki", hogy nehogy munkahelyi balesetet jelentsen. Ez akkor sok költséggel járna a cég számára, vagy miért volt ennyire fontos?

2015. febr. 2. 23:29
 1/9 anonim ***** válasza:
Teljes összegű táppénzt kell fizetni. Lehet, a munkaügyi hatóság vizsgálódna, vajon a biztonsági előírások be voltak-e tartva. Végül az ember talán nem is úgy van bejelentve, ahogy az illene jogilag.
2015. febr. 2. 23:52
 2/9 anonim ***** válasza:
Megvizsgálnák a helyzetet, hogy a cég biztosította-e a szükséges felszereléseket a biztonságos munkavégzéshez, kint voltak e a figyelmeztető jelzések stb, ha minden rendben akkor a dolgozó hibázott. DE ha csak " fáj" és nincs baja (kivizsgálták) akkor sincs semmi véleményem szerint
2015. febr. 3. 00:08
 3/9 anonim ***** válasza:

Egyetértve az előttem szólókkal, annyit fűznék hozzá, hogy munkahelyi baleset (hivatalosan: munkabaleset) esetén a "teljes összegű táppénzt" - azaz a fizetésed 100%-át, nem a munkáltató, hanem az OEP fizeti a keresőképtelenséged alatt.

(Beleértve az adott évben az első 15 napot is, ami normál esetben "betegszabadság" lenne.)

Ami hátrányosan érintheti a munkáltatót (mint fentebb is írták), hogy a munkabaleset okát minden esetben ki kell vizsgálni ,mely vizsgálat során kiderülhetnek hiányosságok...

Valamint, a munkavállalónak minden, a balesettel kapcsolatos károdat meg kell térítenie. (Eltört szemüveg, elszakadt ruházat, ilyesmik.)

2015. febr. 3. 02:48
 4/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Én annyiból jelentettem volna, ha tényleg fájlalom a lábam, hogy lehet, h ebből később lenne bajom, tehát már most is sántikál elméletileg, de ha később lesz folytatása, akkor többe is kerülhet neki a dolog, mint a fizetése.

Szóval ilyenkor jól gondolom, h egy látleletet fel kéne vetetni a dokival legalább? Vagy van vmi megoldás, amivel a későbbiekre - ha lesz vmi komolyabb baj - be van biztosítva az ilyen személy?

2015. febr. 3. 09:23
 5/9 anonim ***** válasza:

Eleve a munkabalesetet csak az üzemorvos/háziorvos diagnózisa alapján lehet feltételezni. Ha nem ment el orvoshoz, és nem állt be az időszakos keresőképtelenség, akkor egyszerűen nincs ügy.

Az, hogy fáj a lába napok múlva is, lehet egy zúzódásos sérülés, húzódás eredménye. Ezek nem olyan sérülések, melyek táppénzre jogosítanának, kivéve, ha mondjuk a munkakör jelentősen terheli a lábat.

Szóval utólag ebből már nem lesz semmi...

2015. febr. 3. 09:54
 6/9 anonim ***** válasza:

A munkabaleset akkor is jelenteni kell, ha nem jár látható sérüléssel.

Könnyen lehet, hogy komolyabb fájdalom akár csak napok múlva jelentkezik. Akkor nem hátrány, ha van róla jegyzőkönyv, hogy munkabaleset érte a munkavállalót.

Velem előfordult, hogy munkaidőben a hibás útburkolatban megbotlottam, a térdemet beütöttem.

A munkát folytatni tudtam, de előtte a baleset körülményeiről, a sérülésről jegyzőkönyvet vettünk fel.

Másnap már alig tudtam járni, így átmentem a háziorvoshoz, aki táppénzes állományba vett. Egy hét múlva térdtől lefelé lila volt az egész lábam, a bokámon pedig orbánc alakult ki...

Az OEP annak ellenére, hogy csak másnap fordultam orvoshoz, a jegyzőkönyv alapján elismerte munkabalesetnek, a vele járó 100% táppénzt fizette ki.

Még annyi, hogy a (nem is annyira) új rendszerben, keresőképtelenség esetén, az OEP minden balesetet kivizsgál, ami akár több, mint egy hónapig is eltarthat!

Addig csak a "normál" táppénzt fizetik, majd mikor megérkezik az OEP határozata, hogy elismerik a munkabaleset tényét, fizetik ki a különbözetet.

2015. febr. 3. 10:40
 7/9 anonim ***** válasza:

A perforált vakbélnek sincs látszata, csak pár órán belül belepusztulsz.

Mindegy, fél lábbal is el lehet éldegélni.

Jegyzőkönyv, üzemorvos, röntgen, bammeg!

2015. febr. 3. 11:18
 8/9 anonim ***** válasza:

Az OMMF (most már Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság) nem valami barátságos szervezet. Munkabaleset esetén nekik is jelenteni kell, mi történt és ha bejelentést kapnak, biztos, hogy kiszállnak a helyszínre. Onnan pedig addig nem jönnek el, amíg legalább egy vaskos bírságot ki nem osztanak a munkáltatónak. Ha nincs védőfelszerelése a dolgozónak, megy a bírság, mert miért nincs. Ha van, de nem hordta, akkor is megy, mert miért nem ellenőrizték. Ha a sok balesetveszélyt jelentő táblából egy nincs meg, megy a bírság, mert biztos azért történt a baleset. Ha egy felfestés akár csak kicsit is megkopott, megy a bírság, mert biztos nem látta a dolgozó, azért ment neki/esett bele. Ha valaki lelép a közlekedési útról, megy a bírság, mert biztos nem tartottak megfelelő oktatást róla.

Éppen ezért a munkahelyek igyekeznek elkerülni a munkabaleseteket. Nekik ugyanis garantált a bírság, akkor is, ha a dolgozó volt a hibás, mert tudatosan szegte meg a biztonsági előírásokat.

2015. febr. 3. 12:43
 9/9 A kérdező kommentje:
És ezt nem is lehet úgy csinálni, h a főnök ne tudja meg, igaz? Tehát jegyzőkönyv felvételhez kell a főnök, igaz? Szóval kockáztatja az állását a sérült személy, jól gondolom? USA-ban lehet, h ha ezért kirúgás lenne utólag, akkor a perrel jól járna az adott személy, de vhogy itt nem tudom elképzelni, de lehet, h rosszul gondolom.
2015. febr. 3. 16:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!