Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A magyar jog szerint lehet...

A magyar jog szerint lehet kötni "szürke ötven árnyalat szerződést"?

Figyelt kérdés

Nemrég megnéztük barátnőimmel a Szürke ötven árnyalata filmet. Bevallom engem leginkább az a jogi kérdés kötött le, amit a kérdésben is feltettem. Sokszor látni amerikai filmekben, h a házasság előtt állók olyan házassági szerződést kötnek, amelyben leírják, ha a feleség nem hízhat 10 kg-nál többet, hetente legalább 3-szor le kell feküdnie a férjével, szülnie kell 2 gyereket, vagy hogy ha mondjuk a feleség félrelép, akkor nem jár neki pénz a váláskor, stb. A Szürke ötven árnyalata c. filmben/könyvben pedig azt láthatjuk, hogy két ember (nem is házasok) olyan szerződést köt egymással, ami a kettőjük szexuális életét rendezi meglehetősen részletesen (pl. csiklócsipeszt a férfi nem használhat - bocsánat, ez a példa maradt meg vmiért :D ). A kérdésem az lenne, h ilyen szerződések az angolszász jogrendszerben tényleg köthetők érvényesen? Ha a feleség mondjuk a megengedett 10 kg helyett 15 kg-ot hízik, az szerződésszegésnek minősül? Lehet olyan kikötést szerződésbe beleírni, h X számú gyereket kell szülnie? És ha végül nem tud, vagy nem akar szülni? A magyar polgári jogban van olyan, h szerződésszegés esetén lehet követelni a szerződés teljesítését, ez esetben azt, h szüljön gyereket? Az ilyen szerződések a kontinentális és azon belül a magyar jogban léteznek? Lehet ilyenek érvényesen kötni? Hogyan lehet ezeket a szerződéseket jogi szempontból minősíteni?

Mindezt nem azért kérdezem, mert szeretnék hasonló szerződést kötni, csak szimplán megfogott a kérdés filmnézés közben, és azóta is ezen rágódom.

Kérem, h elsősorban azok válaszoljanak, aki értenek a joghoz, persze válaszolhat más is, csak írja oda, h "laikus". Köszönöm! :)

2015. máj. 30. 13:50
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

"Na engem kizárólag a második kérdés érdekel. Téged pedig az első kérdés. Engem nem érdekel az, h miért kötöttek házasságra készülő felek ilyen szerződést, csak az, h lehet-e érvényesen kötni. Tehát a megkötött szerződés érvényes-e, képes-e joghatás kiváltására. Te a téma másik részén táncolsz. Nem tudom másképp mondani, engem tisztán a JOGI része érdekel a dolognak. És erre adott választ a 7. válaszoló. "

Én ezt értem, de ez az jelenti, hogy te - ellentétben velem - ÉRTED, hogy miről szól ez a szerződés. Mert nem lehet bármilyen baromságról szerződést kötni. Nem köthetek jogi szerződést arról a képzeletbeli barátommal, hogy a szentjánosbogaraknak nem szabad angol keringőt táncolniuk a kertben. Mert annak semmi értelme. Ennek viszont van, mert ezek szerint legalább az angolszász jogrendszerű országokban elismerik.

Az ismételt kérésem tehát a következő: ha te érted, akkor légy szíves, szánj már meg engem azzal, hogy 1 mondatban leírod, hogy mi A FRANC ÉRTELME VAN ENNEK A SZERZŐDÉSNEK!

2015. máj. 30. 17:28
 12/14 anonim ***** válasza:
91%

3. vagyok, érdekelne, miért pontoztatok le!

A kérdező tudakolta: "A magyar polgári jogban van olyan, h szerződésszegés esetén lehet követelni a szerződés teljesítését, ez esetben azt, h szüljön gyereket?"

Erre írtam, hogy ilyenre nem kötelezhető. Akkor most miért nem hasznos a válasz??

2015. máj. 30. 18:57
 13/14 A kérdező kommentje:

Nem tudom, és nem is igazán érdekel, h ezeknek a szerződéseknek mi értelme van. Nem ástam bele magamat ennyire a témába, nem értek hozzá ennyire, csak csupán felkeltette a téma az érdeklődésemet jogi szempontból, mert már nem ez az első film, amiben megjelenik ez a fajta nem csak számodra furcsa szerződés. Még azt sem erősítette meg senki, h egyáltalán tényleg léteznek-e ezek a szerződések az angolszász jogrendszerben.

Ha léteznek, érvényesen köthetők, akkor úgy tippelem, h a válásnál, a vagyonmegosztásban ezeknek szerepe. Mondjuk beleírják a szerződésbe, h ha a felség nem szül gyereket a házasság alatt, vagy félrelép, stb., akkor nem kap pénzt, vagy vmi hasonló. De ez csak tipp. És ezt a "vitát" lezárom, mert tényleg nem ez a része érdekel a témának.

# 12/12 Én mindenkit felpontoztam ;)

2015. máj. 30. 19:33
 14/14 anonim válasza:
100%
Habár elvileg már lezártad a témát, én csak most fedeztem fel és szeretném hozzáfűzni a véleményemet. Először is bármely két vagy több cselekvőképes felnőtt ember köthet szerződést bármiről. Ha a szerződés nem ütközik jogszabályba, nem kényszerítették ki és megfelel az alaki követelményeknek, akkor jogi hatása is van. Manapság egyre gyakoribb a házassági szerződés és ha én házasodnék, én is szívesen kötnék. A későbbi viták elkerülése érdekében itt lehet rögzíteni, hogy kinek milyen vagyona volt a házasságkötéskor és hogy milyen arányban fognak hozzájárulni a közös háztartáshoz. Vannak olyan párok is, akik teljesen külön kasszán vannak és ez jó nekik, mert például az egyiküknek kiszámítható a jövedelme, a másik meg vállalkozó és egyszer sokat keres, máskor meg végrehajtás fenyegetheti. Nem árt megállapodni a gyerekvállalásról sem, nehogy öt év házasság után derüljön ki, hogy az egyik fél egyáltalán nem akar gyereket. Persze senkit sem lehet kényszeríteni a szaporodásra, de azért elvárható, hogy ne szedjen fogamzásgátlót, ha családot terveztek. Nyilván meg lehet állapodni arról, hogy ha egészségügyi okból nem lehet gyerek, akkor mindketten együttműködnek a mesterséges megtermékenyítés érdekében, vagy örökbefogadnak. Ezek nem mindenkinek elfogadható megoldások, én ismertem olyan fogamzóképes egészséges nőt, aki azt mondta, hogy ha a férjétől nem lehet gyereke, neki spermadonortól nem kell. A másik nagy problémaforrás lehet a gyermekek vallási nevelése, sok vitát, csalódást el lehet kerülni azzal, ha már a házasságkötés és a gyerekvállalás előtt tisztázzák, hogy milyen hitben fogják felnevelni őket, mondjuk megkeresztelik vagy körülmetélik? Amerikában ebből már volt pereskedés és Magyarországon is lehet emiatt bíróságra menni, ha a szülők nem tudnak megegyezni. Nyilván lehet megcsalási záradék is a szerződésben azzal, hogyha az egyik házastárs félrelép, akkor az válóok és a másiknak fájdalomdíj is járhat ezért. A mindennapi élet dolgait szerintem nem érdemes túl mereven szabályozni, mert ami húszévesen fontosnak tűnik, az később már nem olyan kardinális kérdés. Ennek ellenére nem árt alaposan átbeszélni, hogy hogyan képzelik el a jegyesek a hétköznapokat és milyen közös céljaik vannak, amikhez együttműködés, közös erőfeszítés szükséges. Nyilván mindenki változik az évek során és valahol mindenkinek törekedni kell arra, hogy megőrizze azt, amiért a másik beleszeretett. Mondjuk ha ez csak a jó alakja volt, arra szerintem nem érdemes túl hosszú kapcsolatot alapozni.
2016. szept. 3. 22:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!