A magyar jog szerint lehet kötni "szürke ötven árnyalat szerződést"?
Nemrég megnéztük barátnőimmel a Szürke ötven árnyalata filmet. Bevallom engem leginkább az a jogi kérdés kötött le, amit a kérdésben is feltettem. Sokszor látni amerikai filmekben, h a házasság előtt állók olyan házassági szerződést kötnek, amelyben leírják, ha a feleség nem hízhat 10 kg-nál többet, hetente legalább 3-szor le kell feküdnie a férjével, szülnie kell 2 gyereket, vagy hogy ha mondjuk a feleség félrelép, akkor nem jár neki pénz a váláskor, stb. A Szürke ötven árnyalata c. filmben/könyvben pedig azt láthatjuk, hogy két ember (nem is házasok) olyan szerződést köt egymással, ami a kettőjük szexuális életét rendezi meglehetősen részletesen (pl. csiklócsipeszt a férfi nem használhat - bocsánat, ez a példa maradt meg vmiért :D ). A kérdésem az lenne, h ilyen szerződések az angolszász jogrendszerben tényleg köthetők érvényesen? Ha a feleség mondjuk a megengedett 10 kg helyett 15 kg-ot hízik, az szerződésszegésnek minősül? Lehet olyan kikötést szerződésbe beleírni, h X számú gyereket kell szülnie? És ha végül nem tud, vagy nem akar szülni? A magyar polgári jogban van olyan, h szerződésszegés esetén lehet követelni a szerződés teljesítését, ez esetben azt, h szüljön gyereket? Az ilyen szerződések a kontinentális és azon belül a magyar jogban léteznek? Lehet ilyenek érvényesen kötni? Hogyan lehet ezeket a szerződéseket jogi szempontból minősíteni?
Mindezt nem azért kérdezem, mert szeretnék hasonló szerződést kötni, csak szimplán megfogott a kérdés filmnézés közben, és azóta is ezen rágódom.
Kérem, h elsősorban azok válaszoljanak, aki értenek a joghoz, persze válaszolhat más is, csak írja oda, h "laikus". Köszönöm! :)
"Na engem kizárólag a második kérdés érdekel. Téged pedig az első kérdés. Engem nem érdekel az, h miért kötöttek házasságra készülő felek ilyen szerződést, csak az, h lehet-e érvényesen kötni. Tehát a megkötött szerződés érvényes-e, képes-e joghatás kiváltására. Te a téma másik részén táncolsz. Nem tudom másképp mondani, engem tisztán a JOGI része érdekel a dolognak. És erre adott választ a 7. válaszoló. "
Én ezt értem, de ez az jelenti, hogy te - ellentétben velem - ÉRTED, hogy miről szól ez a szerződés. Mert nem lehet bármilyen baromságról szerződést kötni. Nem köthetek jogi szerződést arról a képzeletbeli barátommal, hogy a szentjánosbogaraknak nem szabad angol keringőt táncolniuk a kertben. Mert annak semmi értelme. Ennek viszont van, mert ezek szerint legalább az angolszász jogrendszerű országokban elismerik.
Az ismételt kérésem tehát a következő: ha te érted, akkor légy szíves, szánj már meg engem azzal, hogy 1 mondatban leírod, hogy mi A FRANC ÉRTELME VAN ENNEK A SZERZŐDÉSNEK!
3. vagyok, érdekelne, miért pontoztatok le!
A kérdező tudakolta: "A magyar polgári jogban van olyan, h szerződésszegés esetén lehet követelni a szerződés teljesítését, ez esetben azt, h szüljön gyereket?"
Erre írtam, hogy ilyenre nem kötelezhető. Akkor most miért nem hasznos a válasz??
Nem tudom, és nem is igazán érdekel, h ezeknek a szerződéseknek mi értelme van. Nem ástam bele magamat ennyire a témába, nem értek hozzá ennyire, csak csupán felkeltette a téma az érdeklődésemet jogi szempontból, mert már nem ez az első film, amiben megjelenik ez a fajta nem csak számodra furcsa szerződés. Még azt sem erősítette meg senki, h egyáltalán tényleg léteznek-e ezek a szerződések az angolszász jogrendszerben.
Ha léteznek, érvényesen köthetők, akkor úgy tippelem, h a válásnál, a vagyonmegosztásban ezeknek szerepe. Mondjuk beleírják a szerződésbe, h ha a felség nem szül gyereket a házasság alatt, vagy félrelép, stb., akkor nem kap pénzt, vagy vmi hasonló. De ez csak tipp. És ezt a "vitát" lezárom, mert tényleg nem ez a része érdekel a témának.
# 12/12 Én mindenkit felpontoztam ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!