Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Munkabér tartozás felebezés?...

Munkabér tartozás felebezés? Mit tehetek az ügyben?

Figyelt kérdés
Novemberben volt egy munkahelyi balesetem, kórházban voltam 3. és 5.-e között. Ma kaptam egy határozatot, amin az áll, hogy 5315 Ft munkabér tartozásom keletkezett ebben az időszakban, amit KÖTELES vagyok készpénzben befizetni a (volt) munkahelyemen. Na már most: én abban a hónapban végig táppénzen voltam, 16.000 Ft fizetést kaptam arra a hónapra. Ez rendben is van. De kérdezem én, hogy miért rajtam szeretné leverni a munkahely ezt a "tartozást"? Holott nem én fizettem ki ezt a pénzt saját magamnak, nem én bérszámfejtettem, ebből kifolyólag nem is lehetett jogosulatlan a felvétele, mivel egy forinttal sem vettem fel több pénzt, mint amit a folyószámlámra utaltak. Szerintem ez így baromira nem jogos. És akkor még ők fenyegetőznek munkaügyi bírósággal... Szerintetek mit tegyek?
2015. máj. 26. 12:47
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

"Egy napot sem dolgoztam?"

Abban a hónapban. Mint írtad, végig táppénzen voltál. Mégis kaptál munkabért. Nem volt gyanús?

De valószínűleg a betegszabi lesz, ahogy előttem írták.

A lényeg, hogy vissza kell fizetned!

2015. máj. 26. 14:57
 12/15 anonim ***** válasza:
Pénztártól való távozás után reklamációnak helye nincs! Átutalták? Akkormeg?
2015. máj. 26. 17:45
 13/15 anonim ***** válasza:
8%

"munkahelyi baleset miatt voltam kórházban"

Akkor szólj a munkáltatónak, hogy a nevezett összeget kártérítés jogcímén visszatartod, mivel a munkahelyen a törvényben előírt biztonságos munkavégzés feltételeit nem biztosította és ha sokat pampog a munkaügyi bíróságon majd magyarázkodthat a baleset körülményeit illetően.

2015. máj. 26. 17:49
 14/15 A kérdező kommentje:

Na megmutattam egy ügyvéd barátomnak a határozatot, amit ma kiküldtek.

Idézem: "A munkavállaló a fenti összeg felvételére azért nem volt jogosult, mert 2014.11.03 napjától 2014.11.05. napjáig keresőképtelensége miatt táppénzes állományban volt, ezen időszakra előlegként munkabér került számfejtésre."

Időközben viszont jött egy határozat, valamikor márciusban, amiben az áll, hogy üzemi balesetnek minősül, és novemberre a kiesett pénzt visszakapom. Azóta is várom az államkincstártól...

Én ezeknek nem fizetek egy kanit sem, nyugodtan menjenek csak a munkaügyi bíróságra. Egyelőre még én sem kaptam meg a novemberi fizetésem hiányzó részét, holott határozatom van róla, hogy jár nekem. Holnap eljön velem az ügyvéd barátom a volt munkahelyre aztán meglátjuk, hogy ha rájönnek, hogy nincs az ember magára maradva jogi kérdésekben akkor is ilyen nagy lesz e a pofájuk.

2015. máj. 26. 20:40
 15/15 anonim ***** válasza:

Az ügyvéd barátod se tud mást tenni, ugyanis ez jogalap nélkül felvett munkabér, ami visszakövetelhető.

Ahhoz, hogy a tp-t az OEP ezóta sem egészítette ki, a munkahelyed nem tehet.

Sok helyen nem 1-31-ig van számfejtés, te ezek szt pont nem adtad le a bérszámfejtéskor a tp papírodat a kórház miatt, még rendesek is voltak, hogy nem vették igazolatlan távollétnek... hogy valamit kapj, számfejtettek neked előleget. És ez bizony visszajár nekik. Ennyi.

2015. máj. 26. 22:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!