Munkabér tartozás felebezés? Mit tehetek az ügyben?
Figyelt kérdés
Novemberben volt egy munkahelyi balesetem, kórházban voltam 3. és 5.-e között. Ma kaptam egy határozatot, amin az áll, hogy 5315 Ft munkabér tartozásom keletkezett ebben az időszakban, amit KÖTELES vagyok készpénzben befizetni a (volt) munkahelyemen. Na már most: én abban a hónapban végig táppénzen voltam, 16.000 Ft fizetést kaptam arra a hónapra. Ez rendben is van. De kérdezem én, hogy miért rajtam szeretné leverni a munkahely ezt a "tartozást"? Holott nem én fizettem ki ezt a pénzt saját magamnak, nem én bérszámfejtettem, ebből kifolyólag nem is lehetett jogosulatlan a felvétele, mivel egy forinttal sem vettem fel több pénzt, mint amit a folyószámlámra utaltak. Szerintem ez így baromira nem jogos. És akkor még ők fenyegetőznek munkaügyi bírósággal... Szerintetek mit tegyek?
Szóval te egy napot sem dolgoztál, de utaltak munkabért, amit elköltöttél?
Akkor jogos a követelés, vissza kell fizetned!
De, jogosulatlanul vetted fel, mert nem dolgoztál meg érte!
Mit tegyél? Fizesd vissza!
2015. máj. 26. 13:00
2/15 anonim válasza:
Írj levelet a pénzügyi vezetőnek, hogy írásban indokolják meg, miért, milyen jogcímen kell neked visszafizetni 5315 Ft-ot. De ha írásbeli határozatot kaptál, akkor ott rajta kell lennie. Ha nem értesz vele egyet, akkor 10 napon belül megfellebbezheted.
2015. máj. 26. 13:01
3/15 anonim válasza:
Azért rajtad verik le, mert te vetted fel, és te költötted el.
Hibáztak, de neked is felróható a dolog, mert jelezned kellett volna, és azonnal visszafizetni. TEljesen jogos a követelés.
2015. máj. 26. 13:07
4/15 anonim válasza:
NEm attól lesz valami jogosult felvétel, hogy a számládra teszik. Attól lesz az, hogy az neked jár.
Ami nem jár, hiába utalják át, jogosulatlan összeg. Tájékozódj, aztán háborogj.
2015. máj. 26. 13:08
5/15 anonim válasza:
de tessék, itt a törvény vonatkozó paragrafusa:
A jogalap nélkül kifizetett munkabér hatvan napon túl akkor követelhető vissza, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett ismernie, vagy azt maga idézte elő.
Ennyi. Tudnod kellett, hogy nem jár, visszakövetelhető.
2015. máj. 26. 13:12
6/15 A kérdező kommentje:
Egy napot sem dolgoztam? :D Na ne nevettess már! Kórházban voltam, ahogy azt leírtam az említett napokon. Ráadásul munkahelyi baleset miatt voltam kórházban. Előtte is bőven van bedolgozva időm, ezért tartom indokolatlannak a követelőzésüket.
2015. máj. 26. 13:43
7/15 anonim válasza:
A munkahelyi balesetre táppénz jár. NEm pedig bér.
2015. máj. 26. 14:07
8/15 A kérdező kommentje:
Aha. És akkor miért nem úgy lett elszámolva már az elejétől?
2015. máj. 26. 14:11
9/15 anonim válasza:
Akik itt válaszolgatnak, csak a leírásodat ismerik a helyzetről. Eredményesebb lenne, ha mindezt a munkahelyeden azzal beszélnéd meg, aki kiszámolja a béredet.
2015. máj. 26. 14:27
10/15 anonim válasza:
talán azért, mert betegszabi lett elszámolva, aztán kiderült, hogy elfogadták üzeminek. Arra viszont nem jár betszabi, hanem első naptól kezdve tp. Ez mindennapos, ritka, hogy azonnal üzemiként legyen kiállítva a tp papír, mert kevesen mennek jegyzőkönyvvel az orvoshoz kapásból.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!