Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Munkabér tartozás felebezés?...

Munkabér tartozás felebezés? Mit tehetek az ügyben?

Figyelt kérdés
Novemberben volt egy munkahelyi balesetem, kórházban voltam 3. és 5.-e között. Ma kaptam egy határozatot, amin az áll, hogy 5315 Ft munkabér tartozásom keletkezett ebben az időszakban, amit KÖTELES vagyok készpénzben befizetni a (volt) munkahelyemen. Na már most: én abban a hónapban végig táppénzen voltam, 16.000 Ft fizetést kaptam arra a hónapra. Ez rendben is van. De kérdezem én, hogy miért rajtam szeretné leverni a munkahely ezt a "tartozást"? Holott nem én fizettem ki ezt a pénzt saját magamnak, nem én bérszámfejtettem, ebből kifolyólag nem is lehetett jogosulatlan a felvétele, mivel egy forinttal sem vettem fel több pénzt, mint amit a folyószámlámra utaltak. Szerintem ez így baromira nem jogos. És akkor még ők fenyegetőznek munkaügyi bírósággal... Szerintetek mit tegyek?
2015. máj. 26. 12:47
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

Szóval te egy napot sem dolgoztál, de utaltak munkabért, amit elköltöttél?

Akkor jogos a követelés, vissza kell fizetned!

De, jogosulatlanul vetted fel, mert nem dolgoztál meg érte!

Mit tegyél? Fizesd vissza!

2015. máj. 26. 13:00
 2/15 anonim ***** válasza:
Írj levelet a pénzügyi vezetőnek, hogy írásban indokolják meg, miért, milyen jogcímen kell neked visszafizetni 5315 Ft-ot. De ha írásbeli határozatot kaptál, akkor ott rajta kell lennie. Ha nem értesz vele egyet, akkor 10 napon belül megfellebbezheted.
2015. máj. 26. 13:01
 3/15 anonim ***** válasza:

Azért rajtad verik le, mert te vetted fel, és te költötted el.

Hibáztak, de neked is felróható a dolog, mert jelezned kellett volna, és azonnal visszafizetni. TEljesen jogos a követelés.

2015. máj. 26. 13:07
 4/15 anonim ***** válasza:

NEm attól lesz valami jogosult felvétel, hogy a számládra teszik. Attól lesz az, hogy az neked jár.

Ami nem jár, hiába utalják át, jogosulatlan összeg. Tájékozódj, aztán háborogj.

2015. máj. 26. 13:08
 5/15 anonim ***** válasza:

de tessék, itt a törvény vonatkozó paragrafusa:

A jogalap nélkül kifizetett munkabér hatvan napon túl akkor követelhető vissza, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett ismernie, vagy azt maga idézte elő.

Ennyi. Tudnod kellett, hogy nem jár, visszakövetelhető.

2015. máj. 26. 13:12
 6/15 A kérdező kommentje:
Egy napot sem dolgoztam? :D Na ne nevettess már! Kórházban voltam, ahogy azt leírtam az említett napokon. Ráadásul munkahelyi baleset miatt voltam kórházban. Előtte is bőven van bedolgozva időm, ezért tartom indokolatlannak a követelőzésüket.
2015. máj. 26. 13:43
 7/15 anonim ***** válasza:
A munkahelyi balesetre táppénz jár. NEm pedig bér.
2015. máj. 26. 14:07
 8/15 A kérdező kommentje:
Aha. És akkor miért nem úgy lett elszámolva már az elejétől?
2015. máj. 26. 14:11
 9/15 anonim ***** válasza:
Akik itt válaszolgatnak, csak a leírásodat ismerik a helyzetről. Eredményesebb lenne, ha mindezt a munkahelyeden azzal beszélnéd meg, aki kiszámolja a béredet.
2015. máj. 26. 14:27
 10/15 anonim ***** válasza:
talán azért, mert betegszabi lett elszámolva, aztán kiderült, hogy elfogadták üzeminek. Arra viszont nem jár betszabi, hanem első naptól kezdve tp. Ez mindennapos, ritka, hogy azonnal üzemiként legyen kiállítva a tp papír, mert kevesen mennek jegyzőkönyvvel az orvoshoz kapásból.
2015. máj. 26. 14:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!