Pénzbüntetésre ítélt a bíróság. Befizettem a pénzbüntetést, mikortól lesz tiszta az erkölcsi bizonyítványom?
A pénzbüntetés esetén a büntetett előélet alóli mentesülés a törvény erejénél fogva már az ítélet jogerőre emelkedésekor beáll, így ezután rögtön kaphatsz erkölcsi bizonyítványt.
BTK:
100. § (1) E törvény erejénél fogva áll be a mentesítés
a) elzárás, pénzbüntetés és közérdekű munka esetén az ítélet jogerőre emelkedésének napján
Btk. 102. §
(1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés
a) közérdekű munka, pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás, járművezetéstől eltiltás és kiutasítás esetén - foglalkozástól eltiltás vagy járművezetéstől eltiltás esetén a foglalkozás vagy a járművezetés gyakorlásának joga kivételével - az ítélet jogerőre emelkedésének napján.
Úgyhogy marad a tiszta erkölcsi bizonyítvány. Priuszt csak szabadságvesztésre adnak (letöltendő vagy felfüggesztett).
"az ítélet jogerőre emelkedésekor beáll, így ezután rögtön kaphatsz erkölcsi bizonyítványt"
Ez mit jelent? Ezek szerint ha valakit pénzbüntetésre ítél a bíróság az egyáltalán be sem kerül az erkölcsi bizonyítványba?
Nem értem. Én máshogy hallottam, és itt az interneten is máshol azt írják ameddig nincsen befizetve a pénzbüntetés, addig nincsen tiszta erkölcsi bizonyítvány.
Én befizettem a pénzbüntetést, csak nem tudom mikor lesz tiszta.
Segítek feloldani az ellentmondást: a "tiszta erkölcsi bizonyítvány" (=mentesülés a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól) az nem ugyanaz, mint a nyilvántartásból való törlés (amit pl. visszaesőknél néznek).
Ergo lehet tiszta az erkölcsid, és mégis visszaesőként ítélnek el a Be. szerint.
A "tiszta erkölcsi" a te esetedben azonnal bekövetkezik, ahogy azt linkelték is. De a nyilvántartásban még szerepelsz, a külön erre vonatkozó jogszabályok alapján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!