Hogy rakja ki az apját a saját házából?
A tulajdonviszonyokat jól értettem? A ház fele az anyáé, a másik fele 2 testvér közül egy egyiké, az ismerősödé?
Ez így, hogy lehet, hogy a tesónak nincs benne része? Az apának nincs tulajdon része?
Ha az anya örökség útján jutott az ingatlanrészhez, akkor mindegy, hogy mikor, mert akkor különvagyonnak számít.
Ha viszont vásárolta, akkor nem mindegy. (Ha a házasság előtt, akkor közös vagyon, ha annak fennállása alatt, és nem örökölt pénzből vagy ilyesmi, akkor közös vagyon az apával.)
A lényeg, hogy úgy tűnik, az apának nincs tulajdonjoga. Ha haszonélvezeti joga van, akkor sajnos nem lehet kirakni, csak ha megváltjátok a jogot, amihez kell az ő hozzájárulása is, tehát kényszeríteni nem lehet. Ha nincs haszonélvezeti joga, akkor ki lehet rakni, és az ismerős testvére ebbe nem szólhat bele. (Tehát nincs olyan, hogy ő "nem engedi"; neki semmi köze hozzá, hiszen nem tulajdonos, és gondolom, nem is haszonélvező.)
Azt sajnos nem tudom, mi a legegyszerűbb módja a dolognak, kérdezzétek meg az okmányirodában vagy az önkormányzatnál, hogy esetetekben működik-e a fiktívvé nyilvánítás.
Viszont a válás mindenképp megfontolandó. Ugyanis ha esetleg az anya hamarabb meghalna, akkor a férj holtig tartó haszonélvezeti jogot kap az ingatlanon...
Bocs, javítok, elírtam:
Ha a házasság előtt, akkor KÜLÖN vagyon...
Miquel, nem biztos, hogy örökség, a kérdező nem írta. Ezért kezdtem úgy, hogy "HA".
Szóval nem "elkerülte a figyelmedet", hanem nem gondoltál rá, hogy az is lehet. :D
(Tudok ám "precizkedni", hm? :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!