Egy tippmix-tipp lehet jogvédett szellemi termék?
Egy bizonyos Facebook-csoportban már többen beszámoltak arról, hogy egy tippeket és elemzéseket árusító Facebook-csoport többeket felszólított 750 ezer forint befizetésére, mivel a tippjeiker továbbárusították, vagy engedély nélkül közzétették.
Tényleg meg lehet ezt tenni? Egy tipp lehet szerzői jogvédelem alatt álló termék? Nem visszás ez kicsit? Ha ők azt mondják, hogy a Barca ma nyerni fog, akkor az attól már az ő szellemi termékük? Nem mondhatom én is ugynazt, mert rám lehet fogni, hogy az ő szellemi terméküket elloptam? És milyen jogon követelnek utána horribilis összegeket?
Nem lehet jogvédett szellemi termék. Az teljesen mást jelent. Szerencsejátéknál értelmezhetetlen, maximum ha kitalál egy játékot, vagy tovább fejleszt (bár ott is lesz jogi gubanc). (:
"És milyen jogon követelnek utána horribilis összegeket?"
Jog erre a konkrét helyzetre nincs. Szerintem inkább próba szerencse alapon működik, bár ha nem írtatok alá belépő nyilatkozatot (amibe éppen beleírhattak követeléseket!), onnantól kezdve ez már bűncselekmény a részükről.
Félreértés ne essék, nem rólam van szó, én egy fillért nem adnék olyan tippekért, amiknél én magam, saját kútfőből jobbat tudok előállítani. Pláne nem fizetnék ezreket olyasvalamiért, ami tök valószínűtlen. De ez lényegtelen, ha valaki fizetni akar a tippekért, akkor fizessen.
Egyszerűen csak meglepődve olvasom a sztorikat, hogy bizonyos egyének miket meg nem engednek maguknak. Pusztán felmerült bennem, hogy egy tipp hogy eshetne jogvédelem alá? Ha mondjuk készít egy komplett elemzést, ami tényleg az ő szellemi termékük, arról jogilag talán elhiszem, hogy szerzői jogvédelem alá esik. De most az, hogy 3 lhetséges kimenetel közül benyögök egyet, az tudomásom szerint nem minősül szerzői jogvédelem alatt álló szellemi terméknek.
A másik dolog, hogy mi jogon követelnek bárkitől eszeveszettül nagy pénzeket? Még ha tényleg engedély nélkül továbbárusítanák az ő szellemi terméküket, azért sem ítélnének meg ekkora kártérítést, na meg tudomásom szerint ilyenkor a bíróság feladata a kártérítés mértékét meghatározni, és nem nekik, önkényesen.
Nem egészen vágom a helyzetet... ha valahol elemzést olvasol ingyen, azt teljesen normális módon úgy használod fel, ahogy akarod.
Ha meg aláírsz egy szerződést, akkor a szerződést kell követned.
Ha nem írsz alá semmit, akkor olyan információt használsz fel és adsz tovább, amilyet akarsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!