Ha a neten találok egy mintát ami tetszik és nem egy katalógusból választom ki, azzal megsértem a "szerző" jogait?
A szerzői jog erre nem terjed ki. Ez nem minősül másolásnak, hamisításnak sem.
Ha esetleg egy könyvből, vagy egyéb, jogvédett dologból másolnál ki, és magadra varratnád, akkor megsértenéd, hiszen tilos azon példány bármilyen formátumú közzététele, másolása (akár részeinek is) a szerző beleegyezése nélkül. Mivel szöveget el lehet olvasni más betűtípussal is, így ez fennmarad, míg egy kép esetében nem lehet egy tetoválást részletazonosan és tökéletesen lemásolni. (Még egy GÉP se tudná megtenni, mert a tetoválás bőrfüggő, kopik, itt halványabb, ott erősebb...stb.)
Más az eset a logókkal. Ott a hasonlóság alapon lehetséges a tulajdonosi jogsértés (trade mark - tm), de általában ez reklámnak minősül, ami nekik jó, így nem hiszem, hogy valaha is lett volna peres ügy ebből. (Bár az amerikaiakat ismerve, biztos volt már re precedens :D
Amúgy is a katalógus azért van, hogy megnézd, utána válasz egy mintát, amin ha akarsz módosítani, tedd meg.
Remélem segítettem.
Úgy érted, hogy meglátsz mondjuk deviantarton egy rajzot és azt varratod magadra?
Egy tetováló nem ismer minden grafikát, szerintem nem megy bele a részletekbe és nem vallat afelől, hogy honnan van.
De illik a művésszel megbeszélni, hogy mire készülsz, legalább is szerintem. Láttam már hasonló esetet, a felhasználásért cserébe annyit kért az eredeti alkotó, hogy a tetovált személy küldjön neki egy képet a kész tetkóról.
Simán lelehet nyúlni bármit ami a neten van, de ilyen esetben egy művészt inkább megérint a dolog és általában nem tiltakozik ellene. Végül is megtisztelő, hogy valaki örökre magán akarja tudni a munkáját. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!