Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Bűncselekménynek számít-e...

Bűncselekménynek számít-e photoshoppolt kamu személyi igazolvány beküldése a Facebook részére? Nem másvalaki személyi igazolványa (tehát nem visszaélek valaki személyes adataival), hanem egy nem létező néven regisztráltam és ezt szeretném megtartani.

Figyelt kérdés
Álláspontom szerint a Facebooknak nincs joga a személyes adataimhoz, ám ha nem adom meg, kizár a szolgáltatásból, ezzel tulajdonképpen megzsarol. Nincs törvényben előírva, hogy az interneten csak saját névvel és arcképpen lehet fent lenni. Minthogy a Facebook nem hatóság, véleményem szerint ahhoz sincs joga, hogy az általam megadott adatokat bármilyen formában ellenőrizze. De mit mond erről egy jogász?

#jog #Facebook #bűncselekmény #hamis személyi igazolvány
2015. ápr. 14. 08:02
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
50%

" Ők úgyse tudják, milyen egy magyar személyi igazolvány, és így okiratot se hamisítasz."

Nyilván nem tudják, hogy hogy néz ki egy öt másodperc alatt kiguglizható igazolvány, mint ahogy a magyar nyelven is tudó Facebook-nak egészen biztosan nincsenek magyar munkatársai.

Attól pedig még okirathamisítás marad.

2015. ápr. 14. 18:59
 12/17 anonim ***** válasza:
51%

"Attól pedig még okirathamisítás marad."

Miért is? Mert egy külföldi magáncégnek egy nem jogi és nem hivatalos eljárásban egy tetszőleges képre azt mondod, hogy az egy személyi igazolvány? Ne röhögtess... Mindjárt lefényképezem a macskámat, felrakom a képet a netre, alá írom, hogy az egy személyi, aztán várom, mikor kopogtat a TEK az ajtón.

2015. ápr. 14. 19:23
 13/17 anonim ***** válasza:
38%

Közokirathamisítás bűntette, semmiképpen ne tedd meg.

"ha nem adom meg, kizár a szolgáltatásból, ezzel tulajdonképpen megzsarol. Nincs törvényben előírva, hogy az interneten csak saját névvel és arcképpen lehet fent lenni. " - ez jogilag nem zsarolás. :) Olyan feltételt támaszt a szolgáltatása igénybevételéhez, amilyet ő választ. Ha análszex, akkor az. Ha nem tetszik, nem kerülsz vele jogi kapcsolatban, nem használod a szolgáltatását. Javaslom, regisztrálj egy hihető nevű új kamu fiókot.

2015. ápr. 14. 22:50
 14/17 A kérdező kommentje:

A zsömlés példánál maradva, ha bemegyek a boltba két zsömléért és személyi igazolványt kérnek, akkor nyilván nem fogok ott vásárolni. Ez mindaddig igaz, amíg több helyen is lehet kapni zsömlét. Ha viszont csak egy helyen lehet kapni, akkor a cég visszaél a monopol helyzetével, mivel kénytelen vagy ott vásárolni és ezért olyan adatokat is elkér, amihez mellesleg nincs joga.

Igen, nem kötelező facebookot használni, a kamu profilomat ismerkedésre használtam, ugyanis 1000x hatékonyabb bármilyen társkereső oldalnál. Tehát kénytelen vagyok használni az oldalt, ha hatékony akarok lenni, ugyanakkor ezt saját névvel nem szeretném megtenni. Ennyi a történet.

2015. ápr. 15. 00:59
 15/17 A kérdező kommentje:

"Az okirathamisítás akkor is okirathamisítás, ha a facebooknak csinálod, ha egy kamunévre csinálod, és akkor is ha a saját okiratodat hamisítod meg. Ennyi erővel csináltathatna bárki valamilyen kamunévvel egy másik személyit, ha az nem számítana okirathamisításnak."

De ez kb az a kategória, mikor az utcán valaki megkérdezi hogy hívnak én meg bemondok egy kamu nevet. Semmi köze hozzá. Nincs olyan törvény ami alapján köteles vagyok megadni személyes adataimat egy amerikai magáncégnek. Akkor sem, ha a felhasználási feltételeiben ez szerepel. Ennyi erővel - ahogy ezt valaki leírta - holnaptól az análszexet kötik ki feltételnek? Nem hiszem, hogy olyan feltételeket szabad támasztani, aminek semmilyen törvényi háttere nincsen.

Mellesleg, aki azt hiszi kamuzok, az olvassa el ezt:

[link]

2015. ápr. 15. 01:20
 16/17 anonim ***** válasza:
66%

"Nincs olyan törvény ami alapján köteles vagyok megadni személyes adataimat egy amerikai magáncégnek. Akkor sem, ha a felhasználási feltételeiben ez szerepel"

Szerintem pedig egy szerződéskötés esetén teljesen jogos elvárás, hogy a felek azonosítsák magukat.

2015. ápr. 16. 15:11
 17/17 anonim ***** válasza:
de mi ez a hülyeség? mi lett az ügyből? komolyan ilyeneket csinál a fassszbuk? ezt most hallom először, de persze nem lepődök meg.
2016. jan. 27. 21:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!