Kedves jogászok/jogászhallgatók! Szerintetek egy büntető törvényben mi a jobb, ha a szabadságvesztés határai közel vagy távol esnek egymástól?
Relatív a távol és a közel, de nem megyek bele.
Maradjunk annyiban, hogy a magyar büntetőjog nem igazán enged nagy teret, hiszen kb a plafon a 25 év.
Erre felhelyezni a lopást meg az emberölést eléggé necces.
Itt értem azt, hogy:
1. milyen az arány a büntetési tétel alsó- és felső határa között (pl. 1:3, 1:4),
2. mennyi a "plafon" (15, 20, 25, 30 év), ha egyáltalán van, és
3. mi a jobb, ha sokféle büntetési tétel van, vagy kevés?
(pl. Magyarország (évben): <1, <2, <3, 1-5, 2-8, 5-10, 5-15, 5-20/életfogytig, 10-20/életfogytig; ezzel szemben pl. Texas: <1, <2, 2-10, 2-20, 5-99, életfogytig/halál, meg pl. Colorado: <1, 1-3/1-4, 2-6/2-8, 4-12/4-16, 8-24, életfogytig/halál... érdekes itt az 1:3/1:4 arány)
Köszi, mert tényleg nem egyértelmű...
Jogász ismerős már bajlódott ezzel mikor feltettem neki... :)
És korrupt bírók esetében? Láttam a moldvai btk-t ( :-P az egész) + (erdélyi vagyok azért értettem meg), és ott ilyenek vannak:
10-15 (emberölés alapesete),
11-13 (súlyos rablás),
3-5 (szexuális erőszak alapesete),
12-20 (hazaárulás)...
Ezek mér teszik ilyen közel...? Tudom, van némi baj a korrupcióval...
Ja és széles határ...
1:5 arány pl. jó?
És aztán az ilyen amcsi dolgok, mint 99 év... kell ilyesmi, vagy elég a 20-30 év?
Már bocs, de nem értem az első "hozzászólásod"
Az USA-ban megszórják 250 évvel aztán szevasz.
Itthon meg simán egybe ér egy lopás által kiszabott büntetés a gyilkoséval.
Mondom, ez úgy szar ahogy van, meg nincs is rá pénz, sőt igazából erről szól.
Kint a halálbüntetésre elb. asznak milliárdokat, többe van, mintha etetnék.
Mondom 25 év nem elég arra, hogy te játszál az arányokkal, másrészt minél több nem van, annál alkalmasabb arra, hogy egyéni büntetést tudnak kiszabni.
Elég arra gondolni, hogy a 2012 évi c. törvény a 78-as bohóckodást váltotta, aminek Csemegi dolgozott ki 6 millió évvel ezelőtt.
Na jó, mégegyszer.
Nem értem a kérdést, de szerintem nem én vagyok analfabéta.
Kicsit konkrétabban fogalmazd meg, szerintem a jogász ismerősöd is ezért nem értette, hogy mit szeretnél.
Tehát: mi a jobb? Ha a szabadságvesztés büntetési tételének (itt egy konkrét bcs.-re gondolok) a határai közelebb vagy távol állnak?
És hogy sok ilyen "kategória" (...2-8, 5-10, 5-15...) jó-e? Nem átláthatatlan a törvény tőle?
És a "plafon" magasan (pl 30-50 év) vagy alacsonyan (15-Csemegi, 25-2012./C.) jobb?
Például: rablás alapesete:
Magyar: 2-8,
Német: 1-15, enyhébb: 5-ig,
Amcsi, Illinois: 3-7
Román: 2-7.
Mi a jobb? pl. 1-10 (széles határ), vagy 3-7, 4-8 (szűk határ)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!