Foglalnak. Elévült már?
2004-ben, akkor még T-Mobil-nál hátralékom lett, nem tettem semmit, 2009-ben jött a bírósági végrehajtó foglalni, de nem vitt semmit(nem tudott)! Ezután semmi, egészen a múlt hétig...2014 áprilisban a nevemre került az autóm, így most erre jött a foglalási jegyzőkönyv.
Nos, mivel 6 évig nem történt semmi, egy levelet sem kaptam, mire hivatkozhatok a bíróságnál, milyen törvényekre hivatkozhatok, egyáltalán elévült már? Köszönöm a válaszokat!
Ha jól értem a helyzetedet, te ezt most nagyon, de nagyon besz.ptad! Ugyanis öt év az elévülési idő! Tehát ha a végrehajtó 2009-ben járt nálad, és nem tudott mit vinni, akkor bizony az még érvényes 2014-ben is! Tehát még pont beleestél az érvényességbe. Ha a kocsi csak idén került volna a nevedre, akkor már elvileg nem lett volna mód a behajtásra.
Így annyit tehetsz, hogy vagy megállapodsz a végrehajtóval, hogy részletre kifizeted a tartozást, ha ki tudod, vagy sajnos megy az autó...
A NAV egyébként épp a napokban aktív, engem most "leptek meg" egy negyedmilliós TB tartozásról szóló értesítővel, amiről nem is tudtam, szóval "szép napom volt", most igényelem én is a méltányossági részletfizetést, szerencsére én még nem tartok a végrehajtói fázisnál, mondjuk egyelőre az én nevemen sincs semmi, szóval nálam sem tudnának foglalni, de azért jobb elébe menni a dolgoknak, mert még rávágják a késedelmi bírságot is.
Szia!
Köszönöm a válaszod!
Kicsit utánanéztem a dolgoknak, jobban átnyálaztam a törvényeket, lehet, hogy félreértek valamit...A Ptk. 326. paragrafus (2) bekezdése így szól: "Ha a követelést a jogosult menthető okból nem tudja érvényesíteni, az akadály megszűnésétől egy éven belül a követelés akkor is érvényesíthető, ha az elévülési idő már eltelt, vagy abból egy évnél, vagy 3 hónapnál kevesebb van hátra...."
2013 november óta volt bejelentett munkám, mivel más tartozásom is volt, azonnal vontak is a fizetésemből.
Ha a törvényt erre vonatkozólag értelmezem, az "akadály" megszűnt már akkor, viszont ő sem a fizetésemre, sem semmi egyébre nem tette rá a tartozást egészen 2015. márciusig...
Aztán lehet, hogy én vagyok a hülye....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!