Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Foglalnak. Elévült már?

Foglalnak. Elévült már?

Figyelt kérdés

2004-ben, akkor még T-Mobil-nál hátralékom lett, nem tettem semmit, 2009-ben jött a bírósági végrehajtó foglalni, de nem vitt semmit(nem tudott)! Ezután semmi, egészen a múlt hétig...2014 áprilisban a nevemre került az autóm, így most erre jött a foglalási jegyzőkönyv.

Nos, mivel 6 évig nem történt semmi, egy levelet sem kaptam, mire hivatkozhatok a bíróságnál, milyen törvényekre hivatkozhatok, egyáltalán elévült már? Köszönöm a válaszokat!

2015. márc. 31. 19:52
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha jól értem a helyzetedet, te ezt most nagyon, de nagyon besz.ptad! Ugyanis öt év az elévülési idő! Tehát ha a végrehajtó 2009-ben járt nálad, és nem tudott mit vinni, akkor bizony az még érvényes 2014-ben is! Tehát még pont beleestél az érvényességbe. Ha a kocsi csak idén került volna a nevedre, akkor már elvileg nem lett volna mód a behajtásra.

Így annyit tehetsz, hogy vagy megállapodsz a végrehajtóval, hogy részletre kifizeted a tartozást, ha ki tudod, vagy sajnos megy az autó...

A NAV egyébként épp a napokban aktív, engem most "leptek meg" egy negyedmilliós TB tartozásról szóló értesítővel, amiről nem is tudtam, szóval "szép napom volt", most igényelem én is a méltányossági részletfizetést, szerencsére én még nem tartok a végrehajtói fázisnál, mondjuk egyelőre az én nevemen sincs semmi, szóval nálam sem tudnának foglalni, de azért jobb elébe menni a dolgoknak, mert még rávágják a késedelmi bírságot is.

2015. márc. 31. 20:56
 2/6 A kérdező kommentje:

Szia!

Köszönöm a válaszod!

Kicsit utánanéztem a dolgoknak, jobban átnyálaztam a törvényeket, lehet, hogy félreértek valamit...A Ptk. 326. paragrafus (2) bekezdése így szól: "Ha a követelést a jogosult menthető okból nem tudja érvényesíteni, az akadály megszűnésétől egy éven belül a követelés akkor is érvényesíthető, ha az elévülési idő már eltelt, vagy abból egy évnél, vagy 3 hónapnál kevesebb van hátra...."

2013 november óta volt bejelentett munkám, mivel más tartozásom is volt, azonnal vontak is a fizetésemből.

Ha a törvényt erre vonatkozólag értelmezem, az "akadály" megszűnt már akkor, viszont ő sem a fizetésemre, sem semmi egyébre nem tette rá a tartozást egészen 2015. márciusig...

Aztán lehet, hogy én vagyok a hülye....

2015. ápr. 1. 07:23
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem erre vonatkozik az akadály, de lényegtelen. Tartozás ügyében történő bármilyen cselekmény újraindítja az elévülést, így ha 5 éven belül nem történt semmi, akkor elhozhatod. Viszont elévülés nem lép automatikusan életbe, így neked kell hivatkozni rá, aztán a jogosultnak kell bizonyítania, hogy pl küldött felszólítást az elmúlt 5 évben.
2015. ápr. 1. 11:24
 4/6 anonim ***** válasza:
Kicsit össze-vissza írtam, de a lényeg kivehető.
2015. ápr. 1. 11:25
 5/6 anonim ***** válasza:
Ilyenkor már nincs elévülés, folyamatban van az eljárás ellened.
2015. ápr. 2. 09:28
 6/6 anonim válasza:
Kedves kérdező, mi lett az ügyeddel? Ugyanis a távközlési szolgáltatásoknál 1 év az elévülési idő.
2015. máj. 28. 11:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!