Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Csendháborítás? Ugyan miért?

Csendháborítás? Ugyan miért?

Figyelt kérdés
Pár hónapja szervezek egy nagyobb házibulit, és a napokban beszereztem egy izmos erősítőt (kb 70W-os csöves) hangfallal hangosítás céljából. Ma indítottam volna neki egy 1 órás tesztüzemet, de 40 percbe sem telt, már jöttek is a rendőrök pattogni, hogy kapcsoljam ki. Azt szeretném megtudni, hogy ennek mennyi jogi alapja van? Utánanéztem, találtam egy forrást, miszerint "A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény szerint, aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el.". Nos nekem van indokom "zajt" (a Green Day még csak nem is zaj) okozni, sőt a házibulim napján annál inkább lesz, de a szomszéd akkor is ki fogja hívni a rendőröket, abban biztos vagyok. Mellesleg azt sem árulták el, hogy melyik szomszéd volt, így semmi esély megbeszélni vele.

2015. márc. 19. 15:23
1 2 3
 1/23 A kérdező kommentje:
Annyit még hozzátennék, hogy kertes ház, és mások is szoktak bulizni a környéken, csak nincs ilyen komoly felszerelésük (és ez még mindig nem számít túl komolynak).
2015. márc. 19. 15:28
 2/23 anonim ***** válasza:
99%

A bulizás NEM indokolt, egy építkezés az lenne, mert azt nem lehet megoldani és szükséges, egy buli meg szórakozás.

A másik meg, hogy aki egy megadott hangerö fölött okoz zajt, az büntetendö.

Teljesen mindegy, melyik szomszéd volt, ha ilyen hangosak vagytok, akkor tökéletesen indokolt volt a rendörök kihívása.

Ha neked feltétlen szükséges ez a hangerö, akkor keress egy lakatlan területet és ott bulizz.

2015. márc. 19. 15:36
 3/23 anonim ***** válasza:
98%
Az indokod nem írja felül a törvényt, tehát a Rendőrség közbelépése jogos. A szomszédok vérmérséklete szerint szokták tűrni vagy nem tűrni az ilyesmit, ezek szerint te így jártál. Miért kell üvöltetni a zenét? A házibuli valószínűleg egy csinos pénzbüntetéssel ér majd véget ha mindenképpen erőlteted a dolgot, szóval gondold át.
2015. márc. 19. 15:39
 4/23 anonim ***** válasza:
98%
Te nem most kezdted, már régóta a szomszédok bögyében lehetsz. Kár ilyesmi miatt balhézni, rendezd máshol a bulit.
2015. márc. 19. 15:40
 5/23 A kérdező kommentje:

Ne viccelj.. Lakatlan terület alatt a szeméttelepre gondolsz? mert maximum az lakatlan de nem természeti terület. a végén még a sütkérező gyíkok is rám hívják a rendőröket. amúgy valószínűleg csak 1 szomszéd ilyen

k°o°csög, nem hiszem, hogy csoportosan hívták ki a rendőröket. Illetve annyit elmondanék, hogy nem túl vicces dolog, mikor az ember fizet több százezret egy felszerelésért, és konkrétan nincs hozzá legális használati terület. Ennyi erővel tiltsák be a 100dB-nél vagy mit tudom én mennyinél nagyobb hangerőre képes eszközök árusítását. Jaa, és konkrétumot kérnék szépen, ha lehet, hogy mi az a küszöb amit nem lehet átlépni? na meg honnan mérve? a hangfal előtt, vagy a szomszéd kerítésénél, esetleg a házában? mellesleg a szomszéd majd biztos a fülével leméri, hogy pontosan milyen hangos a zene. elég kevés infó ez így.

2015. márc. 19. 15:49
 6/23 A kérdező kommentje:
4.: na ezt meg honnan a rákból veszed? csak nem te is a szomszédban laksz? :O
2015. márc. 19. 15:52
 7/23 anonim ***** válasza:
95%
El vagy tévedve, de nagyon. A buli, meg az üvöltessük, hisz normál hangerővel hallgatni ultra ciki, nagyon nem indokolt zajkeltés! Nem körülötted forog a világ, a három házzal odébb lakónak joga van nem a te zenédet hallgatni, olvasni, tanulni, aludni stb.
2015. márc. 19. 15:56
 8/23 anonim ***** válasza:
95%
Te tényleg azt hiszed, hogy a több százezres szerkóddal, a több hónapja szervezett buliddal, meg a dumáddal itt rokonszenvet ébresztesz bárkiben is? Pont hogy nem szeretnék ilyen szomszédot, aki mindenáron bosszantani akar.
2015. márc. 19. 15:59
 9/23 anonim ***** válasza:
91%
Ma már nincsen feltételhez kötve a csendháborítás, hogy x órától és x dB felett állapítható meg. Azt se feledd el hogy ugyan a magas -és középhangokat elég frankón szűrik a falak, de a mély hangok szépen terjednek akár az ötödik szomszédba is, tehát nem tudhatod ki jelentett fel ténylegesen. Akárhogyan is szeretnéd, lakóövezetben ez mindig csendháborítás lesz. De hogy legyen valami ami reményt adhat, egy helyen azt olvasom hogy ha bemész a jegyzőhöz engedélyt kérni, akkor tarthatsz hangos bulit.. évente egyszer. Hogy ez igaz vagy sem azt nem tudom, hívd fel a jegyzői irodát és érdeklődj.
2015. márc. 19. 16:00
 10/23 anonim ***** válasza:
98%

Arra még nem gondoltál, hogy körbejárd az összes szomszédot, mindnek elmondanád, hogy szerveznél egy bulit ekkor és ekkor? Legyenek szívesek elviseli a zenét, egyszeri alkalom lenne, te meg vinnél nekik 1-1 üveg bort vagy ilyesmi. De sajnos még így elég nehezen lesz ez kivitelezhető, ha hangos a zene, nagyon messzire elhallatszik, nem csak a közvetlen szomszédokat fogja zavarni, hanem a mögötted levőket is, meg az azok szomszédait is. Sok ember pihenne, aludna, tanulna, van ahol kisgyerek van, gondolom te se este 6-kor akarod befejezni a bulit, nem olyan egyszerű ez.

A hangfalas-betiltós ötletedhez pedig annyit fűznék hozzá, hogy árulnak hangszigetelő anyagokat is. Ha van lehetőség nagy hangfal vásárlására, akkor legyen hangszigetelésre is.

2015. márc. 19. 16:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!