Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy iskolának van-e joga...

Egy iskolának van-e joga elvenni a gyerekektől a mobiljukat reggel mikor bemennek az iskolába és a nap végéig páncélszekrényben tartani?

Figyelt kérdés
Persze azt tudom hogy ha órán szenved vele akkor van joga elvenni, de ha pl mint én is csináltam hogy becsöngetéskor lenémítottam vagy kikapcsoltam, ebben az esetben is lenne joga elvenni a tanárnak/igazgatónak? És mi van abban az esetben ha elveszik a diáktól és a széf/páncélszekrény tönkreteszi? Jól gondolom hogy ebben az esetben az iskola köteles megtéríteni a telefon teljes vételi árát?

2015. febr. 27. 15:20
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%
Van erről szakember által kiállított szakvéleményed is, vagy csak beleejtetted a WC-be, és nem mered elmondani a szüleidnek?
2015. febr. 27. 20:07
 12/14 anonim ***** válasza:
100%
Egészen biztos vagyok benne, hogy a széf nem teszi tönkre a mobilt akárhány hónapra rakod is bele, és erősen kétlem, hogy ilyesmit írásba adott volna egy mobilszolgáltató, ha meg szóban mondta csak el akartak hajtani, mert rájöttek hogy totál infantilis vagy a témához.
2015. febr. 28. 13:19
 13/14 anonim ***** válasza:
76%
Mondjuk az is felmerül bennem, hogy ha elveszik a suliba a mobilod akkor minek viszed be a következő 2-3 hónapban is hogy elvegyék, ha meg a 2-3 hónapot úgy érted, hogy bekerült a széfbe és 2-3 hónappal később tönkrement, mert hónapokkal előtte széfben volt akkor erősen ajánlom, hogy kerüld a műszaki pályát egyetem választásnál.
2015. febr. 28. 13:21
 14/14 anonim ***** válasza:
87%

Nincs

[link]

Egy tanulói panasz szerint egy pedagógus elvette mobiltelefonját, és azt a tanóra végén a kérésére sem adta vissza. A nevelési-oktatási intézményekben a pedagógus joga és kötelezettsége, hogy a tanítás zavartalanságát biztosítsa. Ennek keretében, amennyiben a rend másképpen nem biztosítható, elveheti a tanulóktól azt a zavaró eszközt, amely megakadályozza, hogy a tanuló vagy társai a tanulásra koncentrálhassanak. Ez az intézkedés a tulajdonjog jogszerű korlátozásának minősül. Figyelemmel kell lenni azonban a jogkorlátozás céljára. Mivel a cél az, hogy a tanuló ne mással, hanem az órai anyaggal foglalkozzon, a korlátozás – a dolog elvétele – is csak addig terjedhet, amíg ez a cél fennáll. Ez a gyakorlatban azt jelenti, mihelyt az órának vége, a cél megszűnt, a dolgot vissza kell adni, ilyenkor a pedagógus a tanuló tulajdonában lévő tárgyat nem tarthatja többé magánál. Más szankcióval, úgymint fegyelmező intézkedésekkel és fegyelmi eljárással kell a tanulót a jogkövető magatartásra rábírni. A tanulót ugyanis a dolog jogos birtokosának kell tekinteni, akit a Ptk. szerint megillet a birtokvédelem azokkal szemben, akik őt birtokától jogalap nélkül megfosztják. A tanórát zavaró helyzet megszüntetése és a többi tanuló tanuláshoz való jogának védelme jogalapot biztosít a dolog elvételére. Azonban amint ez az állapot megszűnt, (azaz a legkésőbb a tanóra végén) a pedagógus jogalap nélkül birtokolja a dolgot és a Ptk. szerint köteles azt a birtoklásra jogosultnak, ebben az esetben a tanulónak kiadni. Amennyiben ezt nem teszi meg a pedagógus, rosszhiszemű birtokossá válik, és felelős lesz minden olyan, a dolgot érintő kárért, ami a jogosultnál nem következett volna be. (106/2014/OJBIT, 217/2014/OJBIT)

2016. aug. 9. 14:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!