Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az USA-ban mely ügyekről dönt...

Az USA-ban mely ügyekről dönt az esküdtszék, és melyekről a bíró?

Figyelt kérdés
2015. febr. 14. 00:12
 1/7 anonim ***** válasza:
49%

Az amerikai igazságszolgáltatás valahol megrekedt Mátyás korában.

A bíró a törvénykönyvre fittyet hányva bármilyen büntetést kiszabhat, az esküdtszék (tanulatlan prolik tanácsa) pedig eldönti, hogy bűnös-e a vádlott, úgy hogy az ügyvédek Maunika Sót megszégyenítő, érzelmekre ható demagóg műsort vágnak le.

Biztos láttad amerikai filmekben, amikor az ügyvéd színpadiasan szaladgál fel-alá és hangzatos de üres szavakkal próbál hatni az esküdtszékre és a bíróra. Sajnos ez tényleg így megy odaát.

2015. febr. 14. 00:18
 2/7 A kérdező kommentje:

Igen, most pont egy amerikai ügyvédes sorozat - Boston Legal - kapcsán kérdezem. (Egyébként zseniális, részben pont az amerikai igazságszolgáltatás abszurditását mutatja be.)

Csak mert ott vannak olyan esetek, ahol csak bíró van, meg olyan is, ahol esküdtszék+bíró, de nem tudom eldönteni, hogy ezt most mi határozza meg.

2015. febr. 14. 01:00
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Az Esküdtszék dönti el, hogy bűnös-e, a bíró szabja ki a büntetést.
2015. febr. 14. 02:33
 4/7 anonim ***** válasza:

Lehet választani, ki milyen tárgyalást szeretne. Még anno Schwarzeneggerék is bírói döntést kértek esküdti helyett, mivel akkor halt meg Diana, így nehéz lett volna pártatlan esküdteket találni paparazzi-ügyben.

A bírónak vétójogai is van, legalábbis néhány államban biztosan.

2015. febr. 14. 09:06
 5/7 anonim ***** válasza:

Először is: esküdtszék csak büntetőügyekben van, tehát a polgári ügyeket ebből a körből eleve ki lehet venni.

Az esküdtszék a bűnösségről dönt, és ez a döntés köti a bírót.

A büntetést viszont már a bíró szabja ki. Az egyetlen olyan büntetés, amit az esküdtszék szab ki (csak egyhangúlag és csak ott, ahol ez egyáltalán lehetséges): a halálbüntetés.

2015. febr. 14. 10:32
 6/7 anonim ***** válasza:

Most beírtam, és úgy tűnik, választhatsz.

Én is láttam 20x a Boston Legal-t, és az eredetijében, a The Practice-ben volt egy ügy, amiben a pasi nem akart esküdtszéket, és akkor felsorolták neki, hogy mik ennek az előnyei és hátrányai.

2015. febr. 14. 15:00
 7/7 anonim ***** válasza:
Szerintem te a vádalkura gondolsz. Azt lehet kötni, akkor nincs tárgyalás.
2015. febr. 14. 15:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!