Mi járhat egy ilyenért?
A szituáció a következő:
Ma felmondtam a munkahelyemen, ahol volt egy 5000 ft-os tartozásom, de mivel csak most lett pénzem, ma bírtam volna rendezni. Mondtam a főnökömnek hogy akkor most szeretném rendezni, erre azt felelte hogy erről jegyzőkönyvet veszünk fel,mert lopásnak minősül utána befizethetem, előbb nem. Az a kérdésem lenne, hogy milyen következményekre számíthatok? 20 éves vagyok, semmilyen jogi problémám nem volt ezelőtt, büntetlen előéletű vagyok, ha úgy vesszük ez az első "bakim".
Most tartozásod volt vagy loptál?
A tartozás nem minősül lopásnak. Ha nincs róla papír, akkor semminek nem minősül, bizonyíthatatlan.
Aláírtad a jegyzőkönyvet? Remélem, nem. Mi áll benne amúgy?
Nem minősítheti lopásnak, még akkor sem, ha ki akar szúrni veled.
Ha felmondasz, a munkabéred az utolsó munkanapon (vagyis azonnali felmondás esetén AZNAP) esedékessé válik. Ebből LEVONHATJA az 5000 forintot, a maradékot pedig köteles kifizetni neked, vagy azonnal készpénzben, vagy a következő banki napon átutalással.
Tehát az utolsó munkanapon el kell számolni egymással, rendezni az anyagi ügyeket. Ha ragaszkodik a jegyzőkönyv felvételéhez (ezt éppen megteheti), akkor te meg ragaszkodj hozzá, hogy bele kerüljön, hogy a munkabéredet még nem fizette ki. Lehetőleg ezt több tanú jelenlétében tedd, akkor még csak letagadni sem tudja.
"Ugye telefonomat töltöttem fel pénzzel"
De hogy zajlott ez? Szó nélkül kivettél pénzt a kasszából? Vagy kértél előleget a fizetésedből?
Add vissza és kész, nem hiszem, hogy ebből nagy ügyet kellene csinálni. Ha nincs papír róla, akkor már ne is legyen, ne írj alá semmit ezzel kapcsolatban. De fizesd be a pénzt a pénztárba, átvételi elismervény mellett, ha úgy kaptad. Ha nem fogadják el, csak jegyzőkönyvvel a "lopásról", akkor inkább ne fizesd vissza, ha nincs róla papír. 5000 Ft-ért senki sem fog pereskedni. 50-ért sem, 500-ért már talán.
A papírokat a felmondás napján kötelező kiadni (a fizetéssel együtt), nincs olyan, hogy "nem ér rá".
Ha szívat ezzel az ötezres "lopással", akkor fenyegesd meg a munkaügyi bírósággal. És semmiképp ne írd alá, hogy loptál, ha egyszer nem loptál.
Amúgy miért a rendkívüli felmondás? Nem fizetett?
Meg arra sem válaszoltál, hogy te vetted el a pénzt vagy ő adta. Mert az első eset tényleg lopás lenne.
öcsééém micsoda geccciláda féreg magyar embernek dolgozni.
Tulajdonképpen téged most félelemben tart és gyötör és kínoz. Jobbágy vagy te és nem alkalmazott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!