Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Százezres bírság járhat a...

Százezres bírság járhat a nagyi abroszáért?

Figyelt kérdés

Adott el mostanában valamit az interneten? Ha igen, akkor jobb, ha óvatos. Bár a közhiedelem úgy tartja, hogy az eladónak 600 ezer forintig semmilyen kötelezettsége nincs, ez nem teljesen igaz. A Kúria tavalyi döntése szerint az áfabevallás elmulasztása miatt még az is bajba kerülhet, aki egy pár lyukas zoknit árul, ha ezt többször teszi. A NAV cáfolta, hogy a kis összegek miatt problémázna.

Az elmúlt években soha nem látott mértékben nőtt az internetes kereskedelem Magyarországon. Már nemcsak a Vaterán, a Jófogáson vagy az OLX-en próbálnak az emberek megszabadulni használt holmijaiktól, hanem a Facebookon is tucatjával alakulnak a hasonló oldalak. Az eredetileg külföldieket megcélzó „Used stuff for sale” (Eladó használt holmik) szolgáltatását például ma már többségében magyarok használják, a majdnem 32 ezer felhasználó naponta több százezer forint értékben kereskedik a közösségi oldalon.

Ha én eladtam volna a pianínómat,/ nem sikerült eladnom/ amiért én már egyszer fizettem az árúházban, miért kellene nekem áfát fizetnem a NAV-nak? Nem értem! elmagyarázná valaki?

2015. jan. 27. 20:17
 1/3 anonim ***** válasza:
Üzletszerű kereskedelem összeghatártól függetlenül adóköteles. 600 000 Ft-os határ használt (legalábbis ÁFÁ-t megfizetett), eseti eladásokra vonatkozik.
2015. jan. 27. 20:46
 2/3 anonim ***** válasza:

Van egy használt pianínód, nem kell már, meg akarsz tőle szabadulni. Feltöltöd a Vaterára, eladod, örülsz neki. Ez után nem kell adót fizetned, megfizetted új korában az ÁFÁ-t, nincs itt semmi baj.

A kulcsszó az üzletszerűség. Ha eladod a pianínódat, az még nem üzletszerű. Az viszont már üzletszerű, ha végigjárod a környéket, padlásról-pincéből összetúrsz 8-10 használt pianínót és eladod őket. Ekkor már nem arról van szó, hogy nálad csak foglalja a helyet és eladnád, hanem arról, hogy te bevételszerzési céllal hangszerekkel kereskedsz. Ez után pedig adózni kell.

2015. jan. 27. 21:01
 3/3 anonim ***** válasza:
Miért kéne?
2015. jan. 28. 06:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!