Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Nem olvastam a törvényekben,...

Nem olvastam a törvényekben, hogy magánszemély nem hozhat törvényt, és nincsen az alaptörvényben sem, hogy magánszemély nem hozhat. Akkor én most hozhatok? Mert ugye amit nem tilt a törvény azt szabad.

Figyelt kérdés
2015. febr. 6. 20:39
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
83%
De leírja, h ki hozhat.
2015. febr. 6. 20:46
 2/12 anonim ***** válasza:
63%
Az alaptörvény meghatározza, hogy ki milyen jogszabályt hozhat. Az "amit nem tilt törvény azt szabad" meg egy nem létező, kitalált elképzelés, amely nincs érvényben.
2015. febr. 6. 20:49
 3/12 A kérdező kommentje:

Kitalált elképzelés? Nem az.

Ez tényleg így van, hogy amit nem tilt az szabad. És nagyon sok mindent nem tilt.

A törvény azt írja, hogy az országgyűlés hozhat törvényt, azonban nincs odaírva, hogy csak ő hozhatna. Tehát magánszemélyként én nyugodtan hozhatok.

Egyébként pl. a MNB (magyar nemzeti bank) is így működik ma. Ugyan nem lehet levezetni a jegybanktörvényből pl. azt hogy ő oktathat. Azonban a törvény nem tiltja, ezért szabad neki. Ha úgy gondolja, akkor fagyizót is nyithat, hiszen az sem tilos.

2015. febr. 6. 23:08
 4/12 anonim ***** válasza:

Leírja az alkotmány, azt hogy ki hozhat valamint, hogy a törvényeknek egymáshoz alkalmazkodónak kell lennie és a gyakorlatlban műkpdőképesnek. Az nem úgy van, hogy valaki kitalál egy új törvényt és bevezeti, ugyanis meg kell nézni milyen más törvények vannak, melyek nem sérthetik és nem korlátozhatják egymást.

Törvényeket egyetlen személy diktatúrában szokott hozni.

2015. febr. 6. 23:18
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

#3 De, baromira kitalált elképzelés csak, a valóságban ilyen nincs. A jogértelmezés nem csak abból áll, hogy elolvassuk mi van a jogszabályokban (illetve Alaptörvényben).

Mondok egy példát:

Megállapítja mondjuk egy szabály, hogy repülőgépre maximum 0.5 dl folyadékot vihetsz fel. Kevesebbet akkor nem lehet, mert azt nem mondja a jogszabály? Dehogynem, az erősebből levezeti a kisebbet, ez az "a maiore ad minus".

Másik példa:

Nem tiltják sehol, hogy te egy választáson többször szavazz. Azt mondják ki, hogy a választójog egyenlő mindenkire nézve. Ebből jön az, hogy mindenki egyszer szavaz.

Más megközelítés:

A (jogi) normák kötelező erejük alapján 3 részre oszthatóak:

Kógens: a feltételek bekövetkezése esetén a norma kötelező, eltérni nem lehet /büntetőjog pl./

Diszpozitív: a felek egyező akarattal eltérhetnek a norma rendelkezésétől /polgári jogban van sok ilyen, szerződéseknél pl./

Klaudikáló kógens: a norma rendelkezésétől el lehet térni, de csak a gyengébb fél javára /munkajog erre a legjobb példa, van kötelező szabadság, aminél csak többet adhat a munkáltató, kevesebbet nem/

Innen már látod, hogy az általad felvázolt elv, nem egy általános, egész jogrendszert érintő és meghatározó szabály.

2015. febr. 7. 00:27
 6/12 A kérdező kommentje:

Ezt a folyadekot peldat ertem es egyet is ertek vele.

egyebkent nekem a valasztojogbol igy nagyon nem jon le hogy mindenkinek csak egy szavazati joga van.

de mondok en is egy peldat. Spanyolorszagban egy no bejegyeztette a sajat nevere es tulajdonaba a Nap-ot, mint egitestet, mert a torvenyek ertelmeben semelyik nemzet tulajdona nem lehet, azonban maganszemelyekrol nem szol a torveny. Csak szolok, hogy a mai napig spanyolorszagban az o neven van a Nap, tehat mindent rendben talaltak ahivatalok es a birok is.

2015. febr. 7. 01:38
 7/12 anonim ***** válasza:

Szerinted van is annak valamilyen joghatása, hogy ő a nevére bejegyeztette a Napot? :D

Volt olyan cég, amely telkeket árult a Holdon.

Ilyen esetekben nem egyes országok jogát kell figyelembe venni, hanem a nemzetközi jogot, amely az emberiség közös örökségeként határozza meg például az égitesteket is. Ergo a Nap "tulajdonosa" az emberiség és nem az a nő. Ez a "semelyik nemzet tulajdona nem lehet" megint csak megtévesztés, mint említettem meg van határozva, hogy kié, az emberiségé.

2015. febr. 7. 10:41
 8/12 A kérdező kommentje:

Nemzetközi jogról beszélek én is. Az egész világ elfogadja.

Itt a cikk:

[link]

2015. febr. 7. 17:51
 9/12 A kérdező kommentje:

Egyébként a nő nyugodtan szedhetne adót is, vagy bérleti díjat, hogy használják a tulajdonát.

Aki pedig telket vásárolt a holdon, és pl. pont oda fog majd leszállni a egy űrhajó, szonda, stb. akkor bizony szép kis összegeket kell majd a tulajdonosnak perkálni.

2015. febr. 7. 17:56
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Ott van a cikk első mondatában a lényeg: "lakóhelyének közjegyzőjénél bejegyeztette birtokaként a Napot"

Szerinted egy közjegyző dönthet nemzetközi jogi kérdésben? Felülírhat egy korábbi egyezményt, amely kimondja, hogy az égitestek az emberiség közös örökségébe tartoznak?

Az index maga sem ért annyira a témához, ezért írtak ilyen könnyen félreérthető cikket, nem vették a fáradságot, hogy jobban beleássák magukat.

Ha érdekel az égitestek jogi helyzete, akkor itt egy rövid ismertető: [link]

2015. febr. 7. 19:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!