Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Plagizálásnak minősül, ha a...

Plagizálásnak minősül, ha a netről letöltesz egy zenei hanganyagot, amit nem a hanganyag szerzője tett közzé a neten?

Figyelt kérdés
Gyakorlatilag lemásolod, nem veszed meg, ezzel kárt okozol a tulajdonosnak. Ténylegesen nem lopod el, mert az eredeti a tulajdonosnak megmarad, de gyakorlatilag illegálisan szerzed be, tehát ellopod... Vagy én rosszul látom a dolgot? Az összes illegálisan netre töltött zene, film szerintem kimeríti a kategóriát

2015. jan. 19. 21:30
 1/9 anonim ***** válasza:

Plagizálás az, ha a sajátodként próbálod előadni - pl. kiállsz március 15.-én a színpadra és elmondod a Nemzeti Dalt, megjegyezve, hogy azt te írtad, nem pedig Petőfi Sándor.

A netről meg sokféle tartalmat lehet letölteni és sokféleképp lehet használni. Tudni kell, milyen licenszel rendelkezik az adott zene - legtöbb esetben a művészek megbíznak egy adott terjesztőt és csak pénzért lehet legálisan beszerezni a zenét, de sokan engedik, hogy magán célra ingyen beszerezd. A legritkább kategória, hogy ez tartalom ingyenes is, szabadon szerkeszthető is meg még fel is használható bármilyen célra.

2015. jan. 19. 21:56
 2/9 anonim ***** válasza:

"Ténylegesen nem lopod el, mert az eredeti a tulajdonosnak megmarad"

Ha nem tárgyat, hanem szellemi tulajdont lopsz akkor az ötlet tulajdonosának "megmarad", de ettől még nem lesz kevésbé lopás.

Nem vagyok teljesen tisztában az internetes letöltések jelenlegi szabályozásával, azt szokták mondani hogy a torrentezés nem bűn meg hogy legális.. Jogilag lehet hogy így van, de ettől még lopás, ha fizetés helyett ingyen nézel meg egy filmet vagy szerzel be egy lemezt, legalábbis szerintem az.

2015. jan. 19. 21:57
 3/9 A kérdező kommentje:
A büntetőjog szerint a lopás tárgy eltulajdonításával lehet kizárólag összefüggésben,,,épp ezért szellemi termék lopásánál nem indítható büntetőper, csak polgári...Tehát nem egy kalap alatt kezelik azzal, amikor valamit eltulajdonítasz és az a tulajdonosának utána nincs meg.... Tehát ez a két dolog más kategória...A büntetőjog alapján ez nem lopás.
2015. jan. 19. 22:16
 4/9 anonim ***** válasza:
A letöltésnek semmi köze a plagizáláshoz, de még a feltöltésnek sincs. Akkor plagizálnál, ha a nevezett dalt saját alkotásodként állítanád be. Amivel kevered, az a szerzői jog megsértése, de itthon a magáncélú letöltés (még...) legális, csak terjeszteni nem szabad, vagyis letöltheted a dalt, de nem kezdheted el tízezer példányban árusítani. Egyébként gyakorlatilag semmilyen letöltéssel nem sértünk szerzői jogot, mert minden üres adathordozó árába bele van építve a horribilis összeg, amit előre kifizetünk jogdíjként.
2015. jan. 19. 22:17
 5/9 A kérdező kommentje:
Az utóbbi időben utána néztem annak, mi minősül a büntetőjogban lopásnak, a plagizálás pont nem. Akkor von büntetőeljárást maga után, ha a plagizálás következményeként magán vagy közokirat hamisítást állapítanak meg.
2015. jan. 19. 22:21
 6/9 A kérdező kommentje:
4, nem tudom, de tegyük fel,,,xy cd-jét feltöltik a netre az engedélye nélkül (jogdíj bukta), így gyakorlatilag, aki letölti megkárosítja az alkotót... Ha így nézem ez a fajta másolás is lopásnak minősül, még ha a törvény nem is bünteti és sokan nem tartják annak. Szerintem, minden, ami anyagilag másokat megkárosít, simán lehetne lopás kategória.
2015. jan. 19. 22:24
 7/9 A kérdező kommentje:
Igazából a kérdés inkább az, mi minősül lopásnak és mi az, ami nem...És mi alapján minősíti az állam ezeket súlyosnak vagy kevésbé súlyosnak. Ez baromira érdekelne.
2015. jan. 19. 22:28
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

" azt szokták mondani hogy a torrentezés nem bűn meg hogy legális."

A torrentezés persze, hogy legális. Viszont lopott filmek terjesztése nem.

Plágium: [link]

2015. jan. 19. 22:34
 9/9 anonim ***** válasza:

Nem lopás, csupán az egyszerűség kedvéért nevezik annak, ez "Szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése".

Plágium esetében, ha abból hasznod van, akkor azt pedig bitorlásnak nevezik.

(elég lett volna csak a Btk-ba belenézni)

2015. jan. 20. 07:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!