Állam vagy gyámhivatal beleszólhat-e ebbe az öröklésbe?
Egy eddig (számomra)ismeretlen rokonunk halt meg, aki hát fogyatékossága révén szegény gyámság alatt volt. Nem is tudtuk volna hogy meghalt ha valaki nem szólt volna egy másik rokonunknak, akire emlékeztek, na és az a lényeg hogy ő eltemettette és ezután összeszedve a lehetséges örökösöket lezajlott a hagyatéki tárgyalás. Viszont valami olyasmit is rebesgettek, hogy mivel gyámság alatt volt, mi meg még csak nem is ismertük konkrétan vagy bármi a gyámhivatal igényt tarthat az örökségre, meg hát ha mi nem lennénk eleve ment volt az állam kezére.
Szerintetek van esélye hogy valaki közbeszóljon?
Nem vagyok jogász, de van némi rálátásom a dolgokra. Szerintem nincs ilyen "közbeszólás". Ha nem volt végrendelet, akkor a törvényes öröklési rend szerint örökölnek az örökösök. Az állam csak akkor örököl, ha nincs örökös, vagy ha az örökös visszautasítja az örökséget.
Ha pedig már lezajlott a hagyatéki tárgyalás, ott elvileg törvényesen átadták a hagyatékot az örökösöknek. (Esetleg lehet fellebbezni, ha az érintettek nem mondtak le a fellebbezési jogukról; de más "tényező" nem változtathatja meg a helyzetet.)
Ami esetleg szóba jöhetett (félrehallottátok/félreértelmeztétek), az az ún. hagyatéki teher. De a leírásod alapján ez csak azt a rokont érinti, aki eltemettette az elhunytat (a temetési költségek hagyatéki tehernek minősülnek), ezt az összeget meg kell fizetni neki, ill. levonják/levonták az örökségből. A gyámhivatal csak akkor tarthatna igényt bármiféle pénzre, ha bizonyíthatóan jogos követelése áll fenn, pl. megelőlegezett valami pénzt vagy ilyesmi, de az ilyen eset ritka, mint a fehér holló. (És valószínűleg be is nyújtották volna az igényt a hagyatéki előtt.)
Szóval szerintem no para.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!