Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tudnátok olyan témát javasolni...

Tudnátok olyan témát javasolni, aminek a kapcsán alkotmányjogi panaszt lehet írni?

Figyelt kérdés

Nem élesben menne a dolog természetesen, hanem az egyik órámra kell(ene) alkotmányjogi panaszt írnom, az AB honlapján meg is van a sablon, de nem igazán tudom, hogy kezdjek hozzá... Esetleg ha valaki ki tud segíteni egy-két ötlettel, netán többel, akkor örömmel veszem a segítségét. Meg kb mindenfajta segítséget örömmel veszek.

Az emberi hangot pedig nagyon tudom értékelni egy-egy válasz kapcsán.

Előre is nagyon köszönöm.

#törvény #jogszabály #jogalkotás #alkotmánybíróság #alkotmányjog #alapjogok #alkotmányjogi panasz #alkotmánybíráskodás #alapjogvédelem
2014. dec. 5. 15:30
 1/1 tomala ***** válasza:

Újat nehéz kitalálni, mert a létező vagy vélt alkotmányos problémákat szinte mind panaszolták már.

Egy ilyen többször támadott kérdés például a biztonsági öv be nem kötésének szankcionálása.

A jogállamiság egyik követelménye, hogy az állam a jogszabályok által csak annyira korlátozza az egyének szabadságát, amennyire ez mások jogainak és érdekeinek védelme érdekében szükséges, tehát amennyire az a köz érdeke. Ezért nem tilos az öncsonkítás, önmérgezés, öngyilkossági kísérlet, stb.

Az viszont érthetetlen, hogy ha a saját kezemet levágni nem jogellenes, akkor miért teszi kötelezővé a KRESZ a biztonsági öv használatát, és ezzel szabálysértéssé a be nem kötését.

Sokan a kábítószernél is azzal érvelnek, hogy magánügy, amihez az államnak semmi köze, de itt még van egy elfogadható ellenérv, miszerint a tudatmódosult ember veszélyes lehet a többiekre.

A biztonsági övnél viszont nincs ilyen ellenérv, az -szerintem - totálisan magánügy, és az önrendelkezéshez való jog indokolatlan korlátozása. (Megjegyzem szerintem helyes dolog bekötni magunkat, én mindig használom az övet - ez itt csak jogelméleti vita)

Az Alkotmánybíróság erről másként vélekedett, de számomra homályos az érvelése.

Azt viszont ne feledd, hogy egy pár éve állampolgár már csak akkor élhet alkotmányjogi panasszal, ha személyes érintettséget bizonyít. Pl. jelen esetben megbírságolták, és a határozatot eredménytelenül támadta meg.

2014. dec. 5. 21:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!