Bűnesetnél mit lehet tenni?
Vettem magamnak egy keserű pitbull gumilövedékes fegyvert és kikérem rá a viselési engedélyt. Az merült fel bennem, hogy ha például az utcán látok egy rablást, vagy valamilyen bűnesetet, akkor azt akár fegyverrel is megakadályozhatom? Azért merült fel bennem ez a kérdés, mert egyszer mentem haza edzésről edzőtársammal és láttuk, hogy két nem magyar éppen kirabol egy 14 év körüli srácot, de mindenki csak elment mellettük, mi odamentünk és hogy 2v2-be voltunk, el is mentek. De mi van ha rájuk szólok és rám támadnak, vagy fenyegetőznek pl. késsel, akkor jogosan használhatom e a fegyvert vagy előállítanak valamilyen váddal?
Két választ hallottam már ezzel a kérdéssel kapcsolatban, de még érdemi válasz nem jött rá, szóval ezt előre tisztáznám.
1. Minek mész bele a bajba?
- Mert nincs lelkiismeretem, hogy segítség nélkül elmenjek.
2. Iratkozz be valamilyen önvédelmi sportra, ne egy pisztollyal hadonássz.
- Aikidozok, de a mesterem azt mondta nekem, hogy csak óvatosan, mert igaz, hogy egy vagy két támadóval elbírok, de nem tudhatom honnan jön a kés. Emiatt a pisztoly.
Gumilövedékest nem lehet csak "otthon"
Gázost valóban vihetsz magaddal akár buszon is, ha rendőrségnél bejelented..(mindenki megkapja)
Röviden: igen. Gugli: "jogos védelem"
De minden eset egyedi és a bíró dönt majd. A másik fél meg össze-vissza fog hazudni, az teljesen biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!