Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tudtátok, hogy konkrétan...

Tudtátok, hogy konkrétan nincsen társadalombiztosítás?

Figyelt kérdés
[link]

2014. nov. 1. 21:33
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Én azért fizetem továbbra is!
2014. nov. 1. 21:40
 2/14 anonim ***** válasza:

Ajjh.

A régi Alkotmány alapjogként deklarálta a szociális biztonsághoz való jogot. Az Alaptörvény csupán államcélként szabályozza azt (nem JOGA VAN, hanem az állam arra TÖREKSZIK), ebbe tartozik a társadalombiztosítás.

De nem szűnt meg, könyörgöm!

Annyi történt, hogy erre alapozva szüntették meg a rokkantsági nyugdíjat, baleseti rokkantsági nyugdíjat, 3 rendszeres nyugdíjszerű szociális pénzellátást és 10 féle előrehozott öregségi nyugdíjat.

A nemzetközi szerződések kötik az ország kezét, azért.

2014. nov. 1. 21:48
 3/14 anonim ***** válasza:
tudtam. és?
2014. nov. 1. 21:48
 4/14 A kérdező kommentje:

Szerintem olvassátok el, hogy mit linkeltem be.

Fizetjük továbbra is, de attól még mondhatják azt, hogy nem kapunk mondjuk nyugdíjat, mert amit most fizetünk TB címen, azt arra költik el amire akarják, MERT NINCS BENNE AZ ALKOTMÁNYBAN, HOGY EGÉSZSÉGÜGYRE ÉS NYUGDÍJRA KELL FORDÍTANIUK!!!!!!

2014. nov. 1. 22:07
 5/14 anonim ***** válasza:

Ez nem így működik. A szociális biztonsághoz való jog, a szociális jog egy gyűjtőfogalom. Magába foglalja a tb-t (ami a nyugdíj és egészségbiztosítás), a munkanélküli ellátásokat és a megváltozott munkaképességűek ellátásait, az univerzális és segélyezési ellátásokat.

Alaptörvény XIX. cikk (4) "egységes állami nyugdíjrendszer fenntartásával"

Alaptörvény XX. cikk (2) "az egészségügyi ellátás megszervezésével".

Kicsit olvass utána!

Amúgy a nyugdíjrendszer úgy működik,hogy amit éppen befizetnek a járulékfizetők, azt azonnal kifizetik az ellátottaknak, ezt nevezik felosztó-kirovó rendszernek. Tévhit, hogy amit befizetsz, az megvár, amíg nyugdíjba nem mész (ez a tőkefedezeti ill. várományfedezeti rendszer). A magánynyugdíj-pénztárak maradványai és az önkéntes kölcsönös pénztárak működnek így.

2014. nov. 1. 22:21
 6/14 anonim ***** válasza:
Tudtuk. Doki adó van.
2014. nov. 1. 22:34
 7/14 anonim ***** válasza:

Ismeret-bővítésnek még egy kis tb.-pénzügy.

Az egészségbiztosítási ellátásokat az ún. Egészségbiztosítási Alapból fizetik ki, a nyugdíjellátásokat a Nyugdíjbiztosítási Alapból. Ezekből kizárólag csak az ellátásokra lehet kifizetni.

Mi történik azzal a pénzzel, amit befizetsz Tb-re? (10% nyugdíjjárulék, 8,5% egészségbiztosítási és munkaerőpiaci-járulék).

1997. évi LXXX. tv. (Tbj.) - 56/A §. (7)

Az állami adóhatóság a [...]befizetett járulékokból 54,05 százalékot a Nyugdíjbiztosítási Alapnak, 37,84 százalékot az Egészségbiztosítási Alapnak, 8,11 százalékot a Nemzeti Foglalkoztatási Alapnak utal át.

Az évi költségvetési törvényben pedig nézheted, mi folyik be és mi folyik ki az Alapokból.

2013. évi CCXXX. tv. melléklete, LXXI. és LXXII. fejezetek.

2014. nov. 1. 22:35
 8/14 A kérdező kommentje:

Félreértettétek, két külön dologról beszélünk. Tudom, hogy MOST PER PILLANAT hogy működik a nyugdíj, de a lényeg itt van összefoglalva:

[link]

2014. nov. 1. 22:47
 9/14 anonim ***** válasza:

Ez a cikk keveri a szezont a fazonnal.

Az adóról, amit szociális hozzájárulási adónak hívnak, a régi tb-i járulékot váltotta fel, valóban nem jár érte semmi sem. De ezt a munkáltató fizeti.

Amit Te fizetsz a saját munkabéredből járulékként, azért jár szolgáltatát, ez a fedezetiség elve. Mind a nyugdíjtörvény, mind az egészségbiztosítási törvény tartalmazza (1997. évi LXXXI és 1997. évi LXXXIII. tv.). Tehát ez tévedés.

Valóban, a szociális hozzájárulási adóért semmi nem jár. De ezt nem te fizeted. Ellenben az általad fizetett járulékért - igenis, jár.

2014. nov. 1. 22:56
 10/14 anonim ***** válasza:
Tudjuk.:S
2014. nov. 2. 03:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!