Előre is bocsánat h ide írom a kérdést!? Szóval évek óta a szomszédom nem foglalkozik azzal, hogy a telkéről hozzám lóg át az összes akácfa! Ami belelóg már a kéménybe is nemcsak a tetőre!
A jog oldaláról nézve az eljárásod jogszerűsége vitatható volt, de nem tudom neked azt mondani csak a jelen adatok ismeretében hogy az volt-e.
A tetődre, különösen a kéményedbe lógó ágak levágása természetesen a jog által számodra megengedett cselekedet volt, mert a Polgári Törvénykönyv szerint mások dolgában is tehetsz kárt, ha azzal életveszélyt, vagy nagyobb vagyoni kárt előzől meg, mint amekkora kárt okoztál. Természetesen így fűtési szezonban nem is vitatható egy a kéménybe belelógó fa veszélyessége. Azonban a felvetődik a kérdés, hogy ebben az esetben az egész fa kivágása arányos magatartás volt-e a veszéllyel szemben? Ez az, amit az leírtakból nem tudok eldönteni. Ha az egész fa veszélyeztette a házadat, akkor igen, ha pedig csak az átlógó ágak, akkor nem.
A másik kérdésedre válaszolva azt tudom neked mondani, hogy nem vagy köteles személyesen segíteni a szomszédodnak a fák kivágásában. Egy dologra vagy csak köteles, mégpedig arra, hogy neki ehhez a művelethez, ha az szükséges, a telkedre való belépést engedélyezned kell.
Ha ezzel kapcsolatban még lenne kérdésed, akkor írd meg, és én igyekszem majd rá válaszolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!