Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Végrendelkezhetek e úgy hogy...

Végrendelkezhetek e úgy hogy "idegenekre" hagyom a vagyonom egy részét?

Figyelt kérdés

Szüleim élnek és egy húgom van.

Én együtt élek valakivel, de nincs bejegyzett élettársi kapcsolat. Ugyanarra a címre vagyunk mindketten bejelentve.

A következőképpen szeretném felosztani ami utánam marad:

50% húgomnak és a gyerekeinek (20 és 15-15%, még kiskorúak)

17% szüleim

17% előző élettársam bátyja (van saját felesége, gyerekei)

16% egy nő, akivel gyerekkorunk óta jóban vagyunk (neki is van saját családja)

Az egyszerűség kedvéért legyen minden vagyon számlákon, se ingatlan, se más jelentős (a 30 db CD-m és a számítógépem nem érték és bútorokban sem áll a pénz :) ) vagyon nincs.

Szóval végrendelkezhetek-e így?

Megtámadhatja e bárki (család, jelenlegi élettárs) sikerrel a végrendeletet, ha feltesszük hogy minden formai követelménynek megfelel?

2014. okt. 7. 16:57
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
88%

Úgy végrendelkezel, ahogy szeretnél, a család meg vagy elfogadja, vagy nem. Általános tapasztalat, hogy ha van min összeveszni, mert értékelhető vagyon maradt az örökhagyó után, akkor abból mindig anyázás lesz.

A legegyszerűbb, ha még életedben elosztasz mindent, ez esetben nincs min összeveszni, mindenki megkapta a magáét és örüljön neki. Ha ez valamiért nem megy, akkor marad a végrendelet. Emlékeim szerint ezt akkor lehet megtámadni, ha felmerül annak alapos gyanúja, hogy nem saját akaratodból, teljes belátásod szerint írtad, vagyis kényszerítettek vagy szellemi-fizikai állapotod nem tette lehetővé, hogy minden fennálló körülményt figyelembe véve végrendelkezz. Az is okot adhat a megtámadásra, ha kiderül, hogy az örökösök méltatlanok az örökségre, mert mondjuk a végrendelet megírása után az életedre törtek. Ha ezeket sikerül kizárni, akkor a formai követelményeknek megfelelő végrendelettel aligha lehet mit kezdeni. Megéri a pénzt, hogy ügyvédi tanácsot kérj, ő segít, hogy a jogszabályoknak megfelelő legyen a végrendelet formája.

2014. okt. 7. 17:04
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Megtámadhatja, de nem eredménnyel. A végrendelkező a saját vagyonával úgy rendelkezik, ahogy akar. Az más kérdés, ki (főleg az érintettek) miként vélekedik felőle.
2014. okt. 7. 17:04
 3/11 anonim ***** válasza:
66%
Előbbihez elfelejtettem: a lemenő ági rokonokat (gyermeket) csak alapos indokkal lehet kizárni (teljesen). Ezt az indokot megtámadhatja a gyermek, és a bíróság dönt.
2014. okt. 7. 17:06
 4/11 anonim ***** válasza:
Már mérne végrendelkezhetnél?
2014. okt. 7. 17:08
 5/11 anonim ***** válasza:
18%

"Általános tapasztalat, hogy ha van min összeveszni, mert értékelhető vagyon maradt az örökhagyó után, akkor abból mindig anyázás lesz. "

Nálatok. Ám magyar embereknél ez nem szokás.

2014. okt. 7. 17:10
 6/11 anonim ***** válasza:

"Előbbihez elfelejtettem: a lemenő ági rokonokat (gyermeket) csak alapos indokkal lehet kizárni (teljesen). Ezt az indokot megtámadhatja a gyermek, és a bíróság dönt.

"

Nem kell ahhoz semminemű indok. Élő ember a vagyonáról (amit ő keresett meg) úgy rendelkezik, ahogyan akar.

2014. okt. 7. 17:12
 7/11 anonim ***** válasza:
95%

"Nálatok. Ám magyar embereknél ez nem szokás"

Pedig bizony mifelénk épp a magyar emberek vesznek össze ilyeneken. A cigányoknál nincs probléma, mert a tetveket és a befizetetlen számlákat senki sem akarja örökölni, nem is vesznek össze rajta. De ahol ténylegesen van vagyon, abból éveken-évtizedeken át tartó vita, sokszor pereskedés van. Ez van, a pénztől szinte mindenki megbolondul, még azok is, akik egyébként erkölcsös, békés életet élnek.

2014. okt. 7. 17:15
 8/11 anonim ***** válasza:

"Ez van, a pénztől szinte mindenki megbolondul, még azok is, akik egyébként erkölcsös, békés életet élnek."

Ez tényleg igaz, sok ilyet tudok ahol összeugrottak az örökségen.

2014. okt. 7. 19:39
 9/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

A kötelesrész miatt kérdeztem, mert azzal nem vagyok teljesen tisztában.

Biztos van olyan hogy nem hagyhatom a teljes vagyonom a szomszédra és a családomra semmit. De nem tudom mekkora az a rész amit mindenképp a családra kell hagyni, illetve akkor is megkap(hat)ják ha én a végrendeletemben másképp rendelkezek.

Vagy csak akkor lépne ez életbe ha gyerekeim is lennének?

2014. okt. 8. 07:41
 10/11 anonim ***** válasza:

örököst semmiféleképpen nem zárhatsz ki a végrendeletből, kivéve alapos indokkal.

új szabályozás már ez. Még azt hiszem a Fidesz alkotta, hogy örököst ne lehessen kisemmizni.

Azt megteheted hogy nem mindent hagysz az örököseidre, és így csak egy részét öröklik.

2014. okt. 17. 18:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!