Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ilyen esetben ki kell nyitnom...

Ilyen esetben ki kell nyitnom az ajtót a rendőrnek?

Figyelt kérdés

1 éve kaptam lakást, nem az én nevemen van, nem is ide vagyok bejelentve - de szerintem ez lényegtelen.

Az előző tulaj kiadta valakinek, akinek - az előző tulajjal együtt - még ide jönnek a levelei.

Néha szokott jönni a bíróságtól (?) egy ember, csönget a kapun, mondom nem ismerem akit keres, itt nem lakik, erre azt mondja, akkor csak feljönne, hogy kérdezzen pár dolgot. Én a kapun se szoktam beengedni, de van amikor vár és az ajtónál csönget (ez egyszer történt és ma), nem nyitottam ki az ajtót, egyszerűen mondtam hogy engem ne zavarjon, és eljöttem az ajtótól, de ma elég erőszakos volt, és végül azt mondta rendőrt hív rám. Én nem érzem úgy, hogy ez az én problémám lenne, nézzék meg az ingatlan-nyilvántartást, illetve hogy nincs-e kiadva a lakás, és akkor látják hogy akit keresnek, nem itt lakik. vagy ez nem ilyen egyszerű, és ha rendőr jön ide be kell engednem?

2014. okt. 2. 15:18
 1/8 anonim ***** válasza:
53%

"1 éve kaptam lakást, nem az én nevemen van, nem is ide vagyok bejelentve - de szerintem ez lényegtelen. "

Nem lényegtelen, önkéntes lakásfoglaló vagy. Majd rád verik az ajtót egyik éjszaka...

Nem kell senkit beengedned. A lakcímnyilvántartást miért néznék meg? Te nem vagy oda bejelentve, de akit keresnek az igen.

2014. okt. 2. 15:24
 2/8 A kérdező kommentje:

tehát ha mondjuk tulajdon apámé a lakás, akkor én önkéntes lakásfoglaló vagyok?

az idegen kérdezte a nevem, de csak azt mondtam hogy a családnevem ott van a postaládán. én úgy tudom, semmilyen infót nem kell kiadnom, vagy megmutatnom az okmányaimat olyan embernek, aki csak becsönget, magát nem is igazolva semmilyen papírral, hisz mondani mondhat bárki bármit.

2014. okt. 2. 15:30
 3/8 anonim ***** válasza:
69%

Ha nem nyitsz ajtót, akkor ő hogyan igazolhatná magát?

Azt nem mondtad, hogy apukádé az ingatlan. Akkor pedig nem értem, hogy miért nem jelentettétek ki őket a címről?

2014. okt. 2. 16:42
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Érdeklődd meg legközelebb, hogy miért is keresik az előző tulajt, de persze a fontos az, hogy megmondd már nem lakik itt, csak nem jelentette ki magát. Az ingatlan-nyilvántartás mellesleg nem tartalmazza, hogy egy lakás ki van adva, vagy sem, szóval erre ne hivatkozz, ha esetleg beszélsz valakivel. A rendőrt beengedned nem kell, de az ajtót kinyitnod neki igen. Tehát a lakást nem vizsgálhatja át, de köteles vagy vele beszélni, ha keres.
2014. okt. 2. 16:57
 5/8 A kérdező kommentje:

úgy igazolhatja magát, hogy a kamerába mutatja...

Ki vannak jelentve, a levelek jönnek ide mint írtam, és mivel ez az utolsó ismert címe, itt keresik. Én mondtam hogy nem ismerek ilyen személyt, itt nem lakik, de folyamatosan zargatnak. Valami bírósági ügye van, plusz pénztartozása a bank fele (egyszer kinyitottam egy levelet, mert a banktól havonta jött, és nem volt elég vastag ahhoz, hogy számlakivonat legyen).

Tehát ha idejön a rendőr, az elég ha én lemegyek a kapuhoz, mutatom neki hogy ki vagyok, de fel nem kell engednem, csak ha van házkutatásija?

2014. okt. 2. 18:37
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Írásos házkutatási engedély csak elrendelt házkutatáshoz kell. A törvény szerint, ha felmerül, hogy az ingatlanban körözött személy bujkál, akkor engedély nélkül is bemehet.
2014. okt. 2. 20:49
 7/8 A kérdező kommentje:
Ha bejön, megkérhetem hogy vegye le a cipőjét az ajtóban? utálnám ha összejárkálná a fehér padlószőnyeget.
2014. okt. 2. 21:25
 8/8 anonim ***** válasza:

Megkérheted, de nincs benne a törvényben, hogy csak levetett cipőben lehet bemenni.

Szerintem legyél együttműködő, és meglátod veled is pozitívabban viselkednek majd az emberek.

2014. okt. 2. 23:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!