Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha elmúltam 16 dolgozhatok?

Ha elmúltam 16 dolgozhatok?

Figyelt kérdés

Üdv. Ezen kívül még olyan kérdésem lenne: Ha elmúltam már 16 egyszerűen kiíratkozhatok, vagy mi ennek a folyamata? Hogyha nem járok már iskolába (tehát ez nem diákmunka) akkor akármilyen (reggeles, délutános, éjszakás) váltásban dolgozhatok és bárhol? (Úgy emlékszem, hogy attól függetlenül 18 éves korig csak reggeles lehetek de már nem tudom pontosan.)

(Remélem ezért most nem olyan "válaszokat" fogok kapni amelyek nem a kérdés megoldásában segítenek.|PL.:tanuljál csak, ne legyél lusta| mert nem erről van szó.) Egyszerűen arról, hogy 1 édesanyámmal élek egy albérletben, elég rosszul, 2 vannak ismerőseim akik annak ellenére, hogy érettségiztek ugyanúgy szalagmunkások, vagy épp attól függetlenül, hogy nincs érettségijük irodában ücsörög (mert van valami ismerősük ott vagy hasonló) szóval kitörölhetném az érettségivel, 3 meg persze nem is szeretem az iskolát DE sokakkal ellentétben nem a tanulás a problémám, ez valószínűleg betegség de attól, hogy tanulok egy adott órára ha ki kell állni felmondani, azt mondom nem tanultam mert betegesen rosszul érint ha sutyorgást hallok közben magamról (oké lehet, hogy normális ember nem feltétlenül akad ki azon ha röhögnek rajta stb. de én sajnos gyűlölöm a megaláztatást) beszólások meg hasonlók elhihetitek vannak minden nap mert egy hihetetlenül klikkes barom osztályba járok, és had ne soroljam most a többi hasonló szitut.

A válaszokat természetesen előre is nagyon szépen köszönöm!

2014. szept. 9. 15:53
 1/1 anonim ***** válasza:

Dolgozhatsz, bizonyos korlátozásokkal. Pl. éjszakai műszakra nem oszthatnak be, de vannak kedvezmények is, pl. pótszabadság.

Munka Törvénykönyve:

[link]

Ebben keress rá a "fiatal munkavállaló" kifejezésre, mindenre választ kapsz.

Amúgy az indoklásoddal nem értek egyet; lehet, hogy mások érettségivel sem végeznek jó munkát, de legalább megvan nekik, és ha úgy döntenek, továbbléphetnek. Érettségit felnőtt fejjel rendkívül nehéz szerezni, és bent fogsz maradni a mókuskerékben, napi 8-10 óra munka minimálbérért. 16 évesen semmiképp nem javaslom senkinek, hogy otthagyja az iskolát. Másrészt semmi garancia nincs arra, hogy felvegyenek bárhova is, még iskolaszövetkezeti foglalkoztatásnál sem szeretik a 18 éven aluliakat, állandósként még esélytelenebb.

2014. szept. 11. 09:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!