Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Közmunkásoknak nincsenek jogai?

Közmunkásoknak nincsenek jogai?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Kérdezni szeretnék pár dolgot!

Mivel nem vagyok tisztában milyen jogai vannak "közmunkásnak"?

Szüleim vidéken élnek nagyon messze budapestől, budapestről próbálok meg segiteni neki valami tanáccsal.

Szóval olyan közmunka programban vannak elés sokan kb 30-an, ami a falunak hoz jövedelmet több éve így működik. mezőgazdasággal pl uborka, paprika burgonya termesztéssel. ebből a falunak van jövedelme de hogy mire megy azt senki nem tudja. elméletileg tavalyi évben 9M forint volt a bevétel tisztán leszámitva.

durván 50 ezer forintot kapnak egy hónapban, de szombaton és vasárnap is menniük kell. ha nem akkor azt mondják elküldik.

Igaz nagy a munka nélküliség és nemtudnak mit tenni csak nyelnek és nyelnek a polgármester kiabál velük ha kimerik nyitni a szájukat védő italért és kis pihenő időért.

közmunkásoknak nem jár védő ital pihenő idő? a napon melegben szedik az uborkát kapálnak,

Elhúzzák a mézesmadzagot hogy a termésből ha jól sikerül kapnak 20% ot . de mikor arra került volna a sor hogy kapjanak egy kis ösztönzőt. lemondta a polg.mester. mivel egy két ember kimeri nyitni a száját?

Tudom mi van ott milyenek a vezetők énis ott éltem, számomra embertelen, lehet valamilyen szervezethez fordulni??

Tudják a vezetők hogy nem tudnak mit csinálni sokuknak nincs internet hogy kicsit utána nézzenek a dolgoknak. és szükségük vana pénzre.

Mielőtt valaki örülne nem romákról van szó, nincs is abban a kis faluban.

Egyszerü lenne elköltözni jobb munkalehetőség reményében. de a házuk szinte semmit nem ér nem tudnak új életet kezdeni más helyen. más munka meg nincs.

Nagyon sajnálom az anyámat. legtöbbször férfi munkát is csináltatnak velük. aki jóban vana polg.mesterrel annak jó. más helyre osszák be mindvégik. stb stb.

Köszönöm az épitő jellegü hozzászólásokat!

2014. júl. 29. 21:44
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

A közmunkásokra nem vonatkozik a munka törvénykönyve. Ez utóbbi elvben minden munkavállalóra vonatkozik, ám a mai magyarországon ez nem igaz.

Ennek jegyében a munkáltató nem köteles védőruhát vagy védőitalt adni, a munkáltatónak nem kell figyelembe vennie a végzettségedet, te köteles vagy elfogadni amivel megbíznak, és egészen biztos vagyok abban, hogy találnánk még rengeteg olyan dolgot, amiért bármelyik hatóság büntetne, ha nem az állam lenne a foglalkoztató.

Olyat is láttam a gyakorlatban, hogy 3 hónappal később fizették ki a munkabért, amit gyakorlatilag az utolsó munkában töltött napon kellett volna.

Mondjuk azt kizártnak tartom, hogy hétvégén vagy túlmunkában legálisan dolgoztathatnának, bele kell olvasni a munkaszerződésbe, és megnézni mit írtak bele.

Ha ettől eltérnek, nyugodtan perelhettek. Persze igyekezzetek utólag :(

2014. júl. 29. 21:58
 2/15 anonim ***** válasza:
94%
Vannak jogaik, de minimálisak. Ismerek közmunkásokat, és egyszerűen hihetetlen dolgokat mesélnek, kár is lenne leírni, meg fölösleges is. Ők az új jobbágyság. Az őskorban jobban élhetett néhány halászó-vadászó család, mint NEM EGY mostani közmunkás!
2014. júl. 29. 22:23
 3/15 Kovats2014 ***** válasza:
100%

Tudomások szerint a munkaügyi bíróságon lehetne kérni, hogy orvosolják a problémákat, hiszen itt a leírtak szerint az egészséges munkavégzés stb. sérül.

Nagyon sajnálom a szorult helyzetet, nem szabadna hagyni, hogy ez így legyen.

2014. júl. 29. 22:26
 4/15 anonim ***** válasza:
96%
Sajnos ez mindenhol így van, nem csak a közmunkásoknál. A munkások nagy része minimálbérre van bejelentve-->alig lesz nyugdíja, de még sem mernek szólni. A védőfelszerelést csak az ellenőrzéseken osztják ki. Semmiről nem tájékoztatják a dolgozókat. (Az anyám húsevő baktériummal fertőzött embert kezelt úgy évekig, hogy azt sem mondták neki hogy az illető beteg, és csak kesztyűben érjen hozzá.) Sajnos a munkáltatók bármit megtehetnek, mert a többség nem tud a törvényekről, nem mer szólni, vagy nincs pénze/ideje a jogi procedúrára.
2014. júl. 29. 22:44
 5/15 anonim ***** válasza:
Sajnos nincsenek. Ez a Fideszes rabszolgatartás.
2014. júl. 29. 23:09
 6/15 anonim ***** válasza:

Örülök hogy erre a kérdésre rátaláltam. Engem a bíróság közmunkára ítélt, 200 órát kell ledolgoznom. Van normális bejelentett munkám, tehát egyáltalán nem függök a közmunkától, csak ezt a büntetést kérte rám az ügyész.

Kíváncsi leszek hova fognak beosztani, miket fognak mondani az "új munkatársak". Én szívesen bejelenteném őket a bíróságon, bárhol, nekem nincs veszteni valóm.

2014. júl. 29. 23:22
 7/15 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó a te közmunkád nem azonos a Fidesz által a munkanélküliek kizsákmányolására szervezett közmunkával.
2014. júl. 30. 04:09
 8/15 A kérdező kommentje:

Nagyon szomoru vagyok hogy máshol is igy van, és hogy nem vonatkozik rá a munka törvénykönyve.

Pedig van közmunkás és közmunkás között nagy külömbség.

Pl itt a fővárosban ha látom őket általában sétálgatnak seprüvel a kezükben meg üldögélnek, persze nem mondom azt hogy nemcsinálnak semmit.

de hát mit várhatunk el ennyi fizetésért??? Megértem őket is!

"amilyen a mosdó, olyan a törölköző!"

amit a szüleim csinálnak munkát az még nekemis megterhelő lenne, pedig énis fizikai munkával keresem a kenyeret!

Az zavar hogy abban a kis közösségben avezetők nincsenek tekintettel az emberekre, forditott helyzetbe nem látnak bele. hogy mégis mit akarnak annyi pénzért.

Az meg hogy a növények miatt hétvégén is kell menni, nekem az sok.

Igy lehet gazdaságos a termesztés kis ráforditással a munkaerő megvan hozzá.

A munkamorállnak is ehez kellene igazodni.

2014. júl. 30. 07:00
 9/15 anonim ***** válasza:

Tájékoztatást sem kapnak a jogaikról, aztán meg közmunkás haverom amiket szokott mondani... -pl. jó, veszélyes egy kicsit, illetve lehet, hogy káros egy kicsit az egészségre, de valakinek ezt is meg kell csinálni, és te vagy a közmunkás, ha nem tetszik, ott az A/4-es, és keress mást!

Gondolkodtam, mikor ilyeneket hallottam, hogy vajon milyen etikai elmélete van a kormánynak, illetve mennyire lehet az európai etikai elmélet, mit szólna hozzá pl. John Rawls, aztán arra jutottam, hogy szerintem a kormánynak nincs is etikai elmélete, maximum valami olcsóbb kereszténykedő köntös.

2014. júl. 30. 09:11
 10/15 anonim ***** válasza:

Kérdező panaszkodással pont hogy nem segítesz szüleidnek csak még jobban magukba fognak zúhanni. Igen kemény munka de jobb min éhezni. Járna védő ital persze de vihetnek a szüleid is munkába egy üveg vizet.

Inkább valami biztatást próbálj nekik adni.

2014. júl. 30. 11:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!