Mit nevezünk bennfentes kereskedelemnek? Egyszerű mondatokkal. Példát is írjatok!
Ha én mint a MOL vezérigazgatója azt mondom neked, te Józsi most add el (shortold) a MOL részvényeidet mert qurva xar számaink vannak. Ha ezeket jövő héten nyilvánosságra hozzuk, tuti jelentősen esni fog a részvény árfolyama.
Ez olyan nyilvános információ amit és a határidő elött kiszivárogtattam, ez alapján te pedig jól kerestél.
Minden információ bennfentes információ, ha nem nyilvánosan hozzáférhető információ, tehát nem közölte a cég a hivatalos csatornákon keresztül (pl. honlap, közgyűlés, sajtókonferencia stb) és bennfentes személytől származik (cég vezetése, nagy tulajdonosok, fb, it).
Ha valaki ilyen információk alapján kereskedik, azt titlja a törvény. Pl. egy gyorsjelentés előtt meghatározott időszakban (15 nap) nem kereskedhet a cég vezérigazgatója a saját részvényeivel stb.
Az angolszász országokban (itthon nem tudom) különbség van aközött is, hogy az információ fontos vagy nem fontos (material or immaterial). Ha nem fontos, akkor nincs probléma, tehát pl. hogy egy autógyártó cég hány guriga wc papírt rendelt meg, az lehet bennfentes információ, de nem érinti lényegesen a cég működését.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!