Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Használt áron vagy újonnan...

Használt áron vagy újonnan kell megvennem a bútorokat meg használati tárgyakat? Mit tegyek jogilag?

Figyelt kérdés

Tegnap áthívott a szomszéd nézni a foci VB döntőt, mert össze akar haverkodni az új szomszédaival és mert tudja, hogy szenvedélyes drukker vagyok és nincs előfizetésem, mert nem telik rá, közmunkás vagyok. Együtt néztük a döntőt és rajongok Messiért, ezt tudja. Imádom Messit egy csodazseni az az ember micsoda gólokat lő ! Tegnap meg rossz paszba volt. Mindvégig argentínoknak drukkoltam. Nagyon bosszantott a kihagyott Higuarin helyzet :S

Lényeg, hogy nagyon beleéltem magam a foci döntőbe, nem csoda elvégre csak 4 évenként van egy :P. Ráadásúl Messinek is rosszúl ment és az argentínok is kihagytak mindent helyzetek és elfáradtak, rosszak voltak, na. Ezen nagyonbegurúltam és a német gól után elkezdtem örjöngeni és tepkedtem magam, ordibáltam. A haverom megpróbált csitítani, ami végül percek alatt sikerült is. Sajnos vége lett a meccsnek és kikaptubk :S Ez annyira felháborított, hogy begurúltam, egyszerűen elszállt az agyvizem, aki tudja mi ez, az megérti. Nem bírtam fékezni magam és őrjöngtem, szittam a németeket meg Messit is és Higuarint, mert mellélőtte azt a helyzetet amit megye II-be be kell lőni ember ! Annyira őrjöngtem, hogy sajnos felrúgtam 2 db értékes vázát levertem a falról 1 zsólnai étkészletet darabokra rúgtam és betőrtem az LCD tvt is, de csak a monitorját. Állítólag még lerúgtam a HI-FI rádiómagnójukat is, de ezt onnan mondom, hogy a tulaj mondta ma, hogy ez az összkár én már nem emlékszem mit vertem szét, nem láttam semmit, nem hallottam, tudttam a haverban és családjába nem teszek kárt, eredetileg a rohatt tvnek akartam csak adni, de annyira felidegelt a szomszéd, hogy állittcsam le magam, meg megpróbált lefogni, hogy jobban bepöccentem és kárt tettem még pár dologban.

Na szóval azt mondja ezeket a károkat térítsem meg, ma ezzel állított be. Bocsánatot kértem szépen és kávéval kínálta, próbáltam elboronálni a dolgokat, de nem fogatta el a kávét csak azt hajtogatta, hogy fizessem meg a kárt.

Végül elfogattam, hogy legyen használtbútor árában megfizetem a zsolnait meg azt amit szétvertem a használt magnót is, erre ő rámkiabált, hogy az új árában térítsem meg. Mindent meg a Tv-jét is, amikor már 3 éves használt a TV-je és a magnója is vagy 10 éves kb meg minden régi. De ő csak órdibált rám, hogy ő is újonnan vette, hiába montam neki, hogy de ember, ez most már nem ér annyit. Én szépen akarok mindent rendezni, az meg csak arrogánsan kiabál velem és annyira bedühödött, hogy most bíróságra akar menni és nem fogadta el azt az 5 ezer Ft előleget se, amit tudtam volna adni a fizumból ma és azt akarja új árba térítsem meg. Amikor ez teljesen igazságtalan én per nélkül akartam rendezni, még pálinkával is kínáltam őtet.

Mit tehetek ? Mi lesz most? Mivel érveljek? Mit lehet tenni? Bocs az iráshibákért, de csak éretségim van. Minden okos válasz érdekel és megköszönöm !

2014. júl. 14. 20:26
 1/4 anonim ***** válasza:
Kamukérdés. Fárasztó volt INT -10 modifier-rel megfogalmazni, trollkám?
2014. júl. 14. 20:41
 2/4 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy kamukérdés, de egy érdekes jogi problémát vet fel a kártérítési jog körében.

A károkozónak a károsultat olyan helyzetbe kell hoznia, mintha a károkozás meg sem történt volna. A károsult a károkozás következtében azonban nem gazdagodhat, tehát végül nem kerülhet jobb helyzetbe, mint amilyenben a károkozás előtt volt. Ezt nevezik a káronszerzés tilalmának.

Példa: egy tv újonnan 100 000 Ft-ba került, a károkozás pillanatában az értéke, mint használt műszaki cikk, már csak 60 000 Ft. Ha a károkozó egy új, szintén 100 000 Ft-os tv-t venne, akkor ebben az esetben a károsult 40 000 Ft-tal gazdagodna a károkozás következtében, ez pedig ellentétes a káronszerzés tilalmával.

A kárkozónak a károsultnak a károkozás pillanatában beállt vagyoni értékcsökkenését kell megtérítenie. Megoldás: a károkozó vesz a károsultnak egy hasonló mértékben használt, 60 000 Ft-os, megegyező típusú tv-t, vagy vesz egy 100 000 Ft-os tv-ét, és a károsultnak meg kell térítenie a károkozónak a 40 000 Ft-os gazdagodását. A károkozó ezt a 40 000 Ft-os gazdagodást a károsulttól a jogalap nélküli gazdagodás szabályai szerint követelheti, hiszen a károsult jogalap nélkül jutott 40 000 Ft-nyi vagyoni előnyhöz vele szemben.

Röviden tehát a használt értéket kell megtéríteni:)

2014. júl. 14. 21:03
 3/4 anonim ***** válasza:
De internet előfizetés azét van. Pláne hogy a VB-ről nem egy online közvetítés volt.
2014. júl. 14. 21:41
 4/4 anonim ***** válasza:

Amit a kettes kifelejtett, az az, hogy a kártérítés mellett (ami ugye polgáriperes kereset) bűncselekmény miatt is felelősségre vonható vagy, hiszen rongáltál (vagy garázdálkodtál, majd a vallomástétel során kiderül). Szóval jobban jársz, ha okosba' megoldjátok egymás között, és nem jelenteted fel magad a szomszéddal, mert az államnak is fizetheted a büntit.

Mindez hipotetikusan persze, hiszen még mindig igen erős a gyanúm, hogy csak egy big, fat troll vagy.

2014. júl. 15. 07:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!