18éves kor alatt esélytelen elköltöznöm itthonról?
Gyakorlatilag kizárt.
(Elméletben létezik egy olyan verzió, hogy ha az ő, vagy a gyámhatóság engedélyével házasságot kötsz, akkor nagykorúsítanak, de erre nem sok példa van)
Hogy végre olyan válasz is érkezzen, ami nem csak a "szerintem"-en alapul (bár eddig senki sem írta ki...):
2013. évi V. törvény, 4:152. § [A gyermek gondozása, lakóhelyének és tartózkodási helyének meghatározása], (4) bekezdés:
A tizenhatodik életévét betöltött gyermek a szülők lakóhelyét vagy a szülők által kijelölt más tartózkodási helyet a gyámhatóság jóváhagyásával a szülők beleegyezése nélkül elhagyhatja, ha az az érdekeivel nem ellentétes. A szülők lakóhelyének vagy a szülők által kijelölt más tartózkodási hely elhagyása önmagában a szülői felügyeletet - a személyes gondozás és nevelés kivételével - nem érinti.
A legelső válaszadó kiírta, hogy "szerintem", így elnézést szeretnék kérni tőle, nem vettem észre első olvasásra.
A többiek viszont hallottak innen-onnan valamit, és szakértőként próbálnak tetszelegni egy olyan témában, amiről válaszaik alapján nyilvánvalóan fogalmuk sincs...
Kedves utolsó!
Lehet, hogy én értettem félre a kérdező szándékait, de kétlem, hogy a kérdése arra vonatkozott volna, hogy továbbra is felnőtt felügyelete alatt akar élni, csak földrajzilag máshol.
Bár tény, hogy ezt nem fogalmazta meg egyértelműen, én mégis úgy vélem, hogy az ő célja éppen az, hogy a felügyelettől megszabaduljon, önállósodjon.
Arra pedig az általad idézett passzus szerinti gyámügyi eljárás nem alkalmas. (lásd: utolsó mondat, vagy részletesebben a vonatkozó végrehajtási rendelet)
De ha rosszul értettem, akkor kérdező bátran pontosítsa a kérdését!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!