Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Lehet jogi akadálya annak,...

Lehet jogi akadálya annak, hogy egy civil vegyen egy tankot, és közúton azzal közlekedjen?

Figyelt kérdés
Természetesen miután hatástalanítják a fegyver részét, tralala...
2014. jún. 20. 17:41
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
82%
Lehet. Lánctalpas járművel nem közlekedhetsz közúton és erre a közútkezelő sem fog eseti engedélyt sem kiadni.
2014. jún. 20. 17:52
 2/14 anonim ***** válasza:
az a baj, hogy ami tank van az már muzeális, mert a modern harcászatban kimentek a divatból
2014. jún. 20. 17:56
 3/14 anonim ***** válasza:
50%
Természetesen nem lehet semmi akadálya. De ha szilárd burkolatú úton kívánod használni védőtalpakat kell a láncra szerelned.
2014. jún. 20. 17:58
 4/14 A kérdező kommentje:
És ehhez mégis milyen papirok / engedélyek / kategóriás jogosítvány kell?
2014. jún. 20. 18:01
 5/14 anonim ***** válasza:
82%
Hatástalanítva vehetsz tankot, de nem kapsz engedélyt a közúti közlekedésre. Eleve nehézjárműről van szó.
2014. jún. 20. 18:03
 6/14 anonim ***** válasza:
57%

"És ehhez mégis milyen papirok / engedélyek / kategóriás jogosítvány kell?"

Sima B kategóriás jogosítvány. Aminek nem is a B kategóriás része hanem a Mg vontató az ami téged érint, minden lánctalpas járműre ez kell, de vontatmányként ezzel csak könnyű pótot húzhatsz, ami gondolom téged nem zavar.

2014. jún. 20. 18:30
 7/14 anonim ***** válasza:
Eltekintve ettől, hogy szinte semmilyen engedély vagy jogi háttértől nem függ, elgondolkodtál már azon, ez neked megéri-e? Nekem egy sima közúti 10 liter/100km fogyasztású Ford sportkocsim van és mindenki elszörnyűlködik rajta. Te egy 100Liter/100km fogyasztású harckocsit szeretnél napi közlekedésben fenntartani? Olcsóbb egy BMW X6 os. Töredéke ennek.
2014. jún. 20. 18:37
 8/14 anonim ***** válasza:
Le lehet pontozni látom jól meg, de páncélozott járművel nem mehetsz közútra, rendőr szembetalálkozik veled mit tud csinálni? Nincs nála aknavető nem tud megállítani, volt egy hammeres gázoló vissza lehet emlékezni.
2014. jún. 20. 18:37
 9/14 anonim ***** válasza:
Szerintem kizáró jogi akadály nincs, de elég macerás. A lánctalpakra védőtalp kell. Valószínűleg a B kategóriás jogsi nem elég rá, talán valami féle nehézgépkezelői biztos kell. Ja, és persze megfelelő útvonalengedély, mivel túlméretről van szó, úgy vélem, a legtöbb tank a megengedett össztömeget meghaladja. Megfelelő papírjainak is kell lenni, műszaki, rendszám, stb. De szerintem a tankberles.hu-n tudnak neked pontosabb felvilágosítást adni.
2014. jún. 20. 18:51
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

Aknavetővel szerintem nehéz lenne egy mozgó tankot eltalálni... :D

Önmagában az nem probléma, hogy páncélozott. Lusta vagyok kiguglizni, de szerintem egy tank már már túlméretes ( a szélességét illetően) oda már minimum sárga villogót előír az útvonalengedély. Az alap körmös lánctalppal biztosan nem mehetsz közútra, szerintem a simával sem. Esetleg valami gumihevederes átalakítás...

A tömege miatt is problémás lesz, ha a fentiek meg is oldódnak, még akkor is útvonal engedély köteles jármű lesz, amire elég korlátozottan fog engedélyt adni a közútkezelő, így csúcsforgalomban biztosan nem lehetne használni. A többi időszakra is biztosan előírnák a biztosító és kísérő járművek szükségességét.

Olyan, hogy veszek egy hatástalanított T72-t és elmegyek krúzolni a körútra, az biztosan lehetetlen. :D

Viszont valami BTR/BRDM vagy hasonló gumikerekes páncélozott harcjármű már életképesebb ötlet lenne. Egy hatástalanított BTR-80 már csak méretproblémákba ütközik: 2.9m széles, de ez még szűken elfér egy sávban :D És ez beérné 30-50 literrel is, nem kell neki 200liter 100-on xD

2014. jún. 20. 18:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!