Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Senki sem tartja igazságatalan...

Senki sem tartja igazságatalannak ahogy a törvény bánik a színtévesztőkkel?

Figyelt kérdés
A színtévesztőknek jóval nehezebb megszerezni a jogosítványukat, meg sokaknak nincs is munkája. Nem lehetnek rendőrök, sem pilóták stb. Azt teljesen megértem hogy vannak olyan foglalkozások ahol normál színlátás szükséges,de azt sem tartom igazságosnak hogy az életük nehezebb egy olyan dolog miatt ami nem az ő hibájuk. (én is színtévesztő vagyok)
2014. jún. 13. 20:53
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
88%

Egyik ismerősöm nem mehetett orvosira mert színtévesztő. Erre elment politikusnak...

Hát jobban járunk ha orvosira megy. :)

2014. jún. 13. 21:35
 12/16 anonim ***** válasza:
100%
Nem igazságtalan, ha azért tiltják el őket bizonyos foglalkozásoktól, mert ön- és közveszélyesek lennének közben, vagy csak egyszerűen nem tudnák megcsinálni.
2014. jún. 13. 21:40
 13/16 anonim ***** válasza:
21%
A sok 'okos' válaszoló, aki ezt így rendben találja, annak elárulom, hogy a színtévesztők NEM színvakok. Nem látnak zöld helyett pirosat, és sárga helyett kéket stb. Csupán arról van szó, hogy bizonyos színárnyalatoknál(illetve színárnyalatok között) már nem vélnek felfedezni különbséget. Tehát ha a piros színt felbontjuk 500 különböző árnyalatra, a színtévesztő a 330. és 331. színárnyalat közt nem lát különbséget. épp ezért van hogy tévesztenek abban a bizonyos 'babos' könyvben, mert ott az ilyen színárnyalatokkal játszanak. Tehát az életben semmilyen munkakörben nem hátráltat senkit valójában, csak valami hülye egyszer kitalálta, hogy ezzel bizony veszélyeztethetik mások életét. Ha bárki fel tud mutatni olyan munkakört, ahol szükséges az egyes színek minden árnyalatát tökéletesen megkülönböztetni, az nyugodtan írjon párat és ne vegye rossz néven amit leírtam.
2014. jún. 13. 22:14
 14/16 anonim ***** válasza:
88%

"Ha bárki fel tud mutatni olyan munkakört, ahol szükséges az egyes színek minden árnyalatát tökéletesen megkülönböztetni, az nyugodtan írjon párat"

Akkor tessék:

-Villanyszerelő, mivel a vezetékeket színekkel jelölik, van rózsaszín, citrom- és narancssárga, kék-fehér, fekete-sárga stb. A színtévesztők nem látják jól az árnyalatokat, illetve az egymás melletti és vékony sávban lévő színeket. Jó esetben csak a gép megy tönkre, rossz esetben meg is halhat a használó.

-orvos, mivel az árnyalatok látása nagyon fontos, kell a jó diagnózishoz. Több olyan rák is van, ami enyhe elszíneződést okoz, így válik korai stádiumban észrevehetővé, kezelhetővé. A színtévesztők a szem-bőr besárgulását sem látják, így nem veszik észre a májelégtelenséget.

No meg az orvosi műszerekről, gyógyszerekről, tesztcsíkokról (minimális árnyalatnyi eltérések vannak a koncentráció függvényében) ne is beszéljünk.

-gyógyszerész, a gyógyszerek színkódosak, nem csak fajta, de koncentráció különbségeket is jelölik. A helyben kevert szereknél fontos látni, ha az alapanyag szennyezett (pl. enyhe sárgás színe lett, mert víz érte), megfelelően homogenizálódott stb.

-mezőgazdaság, hiszen látni kell, mikor érettbe a termény, milyen betegségei vannak, melyik a gyom vagy a nemkívánatos fajta.

-élelmiszeripar, nem látja a színtévesztő a penészedést, rothadást csak, ha nagyon előrehaladott, nem látja a különbséget bizonyos hozzávalók, fűszerek között. A zöld és rózsaszín marcipán katicákról ne is beszéljünk.

-divat, nem látja jól a színeket, így nem fog jól kinézni, amit összeállít, vagy nem a vevő kívánságának megfelelő színt használ.

-festő, nem jól keveri ki a színt, nem látja, megfelelően elkeveredtek-e egymással a festékek pl. világosításkor.

-vegyész, laboráns tesztcsíkok, gyorstesztek, vegyszerek, indikátorok, átcsapási szín stb. Itt rengetegszer használnak színeket.

-óvónő, pedagógus, nem veszi észre a színtévesztő és színvak gyereket, nem tudja megtanítani nekik a színeket stb.

-mozdonyvezető, őket piros-zöld tárcsával indítják-állítják bizonyos szakaszokon, helyzetekben; életveszélyes, ha olyankor indul el, amikor nem kellene.

-kamionos, mivel sokat vezetnek külterületen, ha nincs közvilágítás, akkor azt sem látni, hogy a lámpán hányadik világít; no meg többször találkozhatnak tárcsás rendőrrel, hiszen sokat vannak úton.

-rendőr, nagyon nem mindegy, hogy a gyanúsított zöld vagy barna ruhában volt, a körözött autó kék, piros vagy zöld.

stb. Itt meguntam az írogatást.

Egyébként a többség tudja, hogy a színtévesztők nem színvakok, ezen kár lovagolni.

2014. jún. 14. 08:54
 15/16 anonim ***** válasza:
100%
A színtévesztő nem azért nem lehet villanyszerelő, mert nem látja a babos táblán a 9-est, hanem a félhomályos szerelőaknában hanyatt fekve a szemébe hulló kosztól hunyorogva nem látja jól a kábelkorbács színeit, amit a félrészeg bobketes eltépett.
2014. jún. 17. 13:57
 16/16 anonim válasza:
0%
Sokan úgy kezelik a színtévesztőket mint a színvakokat. Szerintem a legtöbb szakmában semmi értelme annak a szabályozásnak, hogy nem végezhetik színtévesztők. Elvileg én is színtévesztő vagyok mert abból a "babos"könyvből 2öt nem tudok a 15ből és ezért pl. nem lehetek buszsofőr ami mindig is szerettem volna. Elmondom hogy vezetés közben abszolút semmi jelentősége nincs, se nappal, se éjszaka:)(legalábbis autóban, és nem hiszem hogy buszvezetésnél máshogy látok..:) )
2015. jan. 30. 09:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!