Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha egy üzletbe visszaviszem...

Ha egy üzletbe visszaviszem az árut /deichmann mérethiba pénzt adnak vissza, ők adják ezt a lehetoseget/ és elkeri a személyim lakcímkártyám az szabalyos? Mert h&m ben pont mondtak hogy nem kérhetik el csak bediktalasra megy

Figyelt kérdés
És a bunkóstílusu eladónak baromira nincs kedvem odaadni. Nem hatósági szemely, mondtam neki hogy sose kertek meg el többzsór vittem mar vissza cipot. Az volt a valasza hogy mivel készpénzt ad vissza és őt kamerak figyelik ezért kell a személyi és lakcímkártya. Sose kértek még pedig nagymamamnak mindig igy vasarolunk hogy megveszünk 2 méretet es egyiket visszavisszük. Aki eladta az is mi dig mondja hogy nyugodtan, másnap vissza is vittük és az eladó bunkóskodott és a személyit lakcímkártyát kérte. Ven e joga ehhez? Mert az ismerősünk a h&m üzletben dolgozik ahova szinten vissza lehet vinni hogy otthon probalod fel,és mondta hogy nekik nincs jogkörük elkérni csak bediktálásra megy. Akkor most mi az igaz?
2014. jún. 9. 11:44
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
90%
Azért kérik el, hogy levegye róluk a felelősséget, ha esetleg lopott a cucc és úgy viszed vissza.
2014. jún. 9. 11:53
 2/12 A kérdező kommentje:

Engem az érdekelne hogy joga van e elkérni? És hanigen milyen rendelet jogszabaly alapján? Mert neki annyi volt az indoka hogy mert kp.t ad vissza. Hát kpval is fizettem még sem kértem én el hogy kinek adom a pénzt...

És főleg az érdekel hogy akkor a h&m be meg miért tanítják azt a menedzserek az eladóknak hogy nincs jogosultságuk élkérni csak megkérdezni. A jogi része érdekel a szablályok. Mert be akarom panaszolni az eladóta deichmannál. 1. A stílusa miatt. 2. Emiatt hogy jogtalanul kérte el

2014. jún. 9. 12:09
 3/12 anonim ***** válasza:
93%

Joga van elkérni. Mindenkinek van joga elkérni, csak míg a rendőrnek köteles is vagy odaadni, addig másnak nem...

Azt már a bolt dönti el, hogy ő mihez köt adott szolgáltatást. A boltos elkérheti, te megtagadhatod, hogy odaadd, ez esetben meg ő megtagadhatja az adott szolgáltatást.

Ilyen egyszerű. Amúgy pont az ilyenek miatt, mint te, akik hordják haza "kipróbálni" a cuccokat, van értelme. Pláne, amit említettek: és ha lopott az adott áru?...

2014. jún. 9. 12:29
 4/12 anonim ***** válasza:
90%
Elkérheti, de te nem vagy köteles odaadni. Viszont ha nem adod oda akkor megtagadhatják az áru visszavételét. Bajod, károd semmi nem lesz ha megnézik.
2014. jún. 9. 12:38
 5/12 anonim ***** válasza:
90%
Elkérni bárki elkérheti, de nem vagy köteles átadni. Viszont őket se kötelezi jogszabály, hogy egyből visszafizessék az árut. Elsődlegesen cserélni, javítani, értékkompenzálni kellene. Ha ez neked nem tetszik írhatsz a panaszkönyvbe, ahol amúgy is meg kell adnod az adataid.
2014. jún. 9. 12:40
 6/12 A kérdező kommentje:
Modndom a jgszabaly érdekel nem a szemelyes vlemény. És nem az adataim megadasaval van a gondom hanem a szemelyim atadasaval. Amitmint írtam h&m es ismerős szerint nincs joguk hozzá hogy elkérjék.
2014. jún. 9. 13:08
 7/12 anonim ***** válasza:
A jogszabály az, hogy BÁRKI, ismétlem: B Á R K I elkérheti a személyi igazolványodat. Te viszont csak hivatalos közegnek vagy köteles átadni. Egyéb esetben eldöntöd, hogy átadod-e vagy sem. A boltos (vagyis, az üzletvezető) pedig eldöntheti, hogy a teljesen hibátlan árut vissza veszi-e. Ugyanis őt meg arra nem kötelezi senki.
2014. jún. 9. 13:33
 8/12 A kérdező kommentje:

5,ez egy lehetoseg hogy otthon probald fel kulfoldon evek ota mindenhol igy van s nalunk is nehany üzletben. Egyébként jogasz rokonnal beszltem most aki elmondta hogy nem nincs joga hozza, sa z ütletnek sem lenne joga ehhez kötnie a visszavásárlást , ez így nem szabályos.ilyen belso szabalyt nem hozhat.

O fogja megirni a panaszlevelem. Gondoltam megirom hatha kesobb erint valakit ugyanez a dolog. 5.amirol te irsz az a más , itt csak sima visszavetelrol van szo amit ők adnak hazavihetsz akar 2-3 méretet is es otthon eldontod melyik jo

2014. jún. 9. 13:34
 9/12 anonim ***** válasza:
azt is mondta a jogász rokon, hogy nem köteles az üzlet visszavenni a cipőt, mert b×lfasz voltál és nem ment a boltban a felpróbálás?
2014. jún. 9. 19:48
 10/12 A kérdező kommentje:
A bolt adja ezt a lehetőséget. Direkt ajanlotta az elado hogy vigyuk el mindket part es döntsük el otthon ez egy szolgalatatas. De ezt nem lehet jogszerűtlen ahhoz kötni hogy a szemelyim adjam át . Mindegy már ki vagyok okosítva :-)
2014. jún. 9. 22:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!