Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Joghoz értők! Mik a lehetősége...

Joghoz értők! Mik a lehetőségei egy "mozgásképtelen" idősnek, ha meg akarja változtatni a papír szerinti örökösét, akik nem megfelelően gondozzák?

Figyelt kérdés

Van egy idős ismerősöm, akivel mostanában barátkoztunk össze.Már régebben a nevelt lányáék kötöttek vele egy jelzálogszerződést, ami kb arról szól, hogy a néni jelzálogba bocsátja a házát, a lányáék javára, ők pedig cserébe gondoskodnak róla.Természetesen a jelzálog részleteket is a nénivel fizettetik, ez utóbbi nem tudom, mennyire jogos,a néni szerint erről nem volt szó szerződéskötéskor.

Ha megjön a nyugdíj,a lánya a pénzét kiköveteli, vagy ellopja, ha a néninek nem sikerül időben eldugni.Ha a lány nem kap pénzt, akkor van úgy, hogy napokig nem néz a nénire, aki szellemileg ép ugyan, de olyan gyenge, hogy nem bír a házból kimozdulni, így könnyem étel-ital nélkül maradhat.Sokat panaszkodik.Én látogatom, olyankor viszek neki mindig valamit, de sajnos napi szinten nem tudok menni és nem is az én feladatom lenne.Persze a néni ha csak tudja, kifizeti nekem.engem nagyon kedvel, azt mondta legszívesebben rám hagyná mindenét.

A kérdésem, hogy milyen lehetőségek lennének megváltoztatni azt ami abban a szerződésben áll?Mert az tulajdonképpen nem végrendelet, én úgy emlékszem.Az csak egyfajta csere...Egy megállapodás.

A néni nem tud bíróságra, hivatalba elmenni ez tény.Nekem kéne intézkednem helyette, de nem tudom, mit tehetnék?Ha ügyvédet hívok hozzá kinek kellene kifizetni?

Ezek után még írhat a néni valamilyen végrendeletet?A lakásáról szól a szerződés, arra utaló jelzálog.De vajon ha esetleg a lakását nem is, az ingóságait még ráirathatja másra végrendeletben?Ez nem megtámadható?

Haláleset után mennyi idő elteltével van hagyatéki tárgyalás?

Ha esetleg rám hagyná az ingóságait(könyvek, bútorok, berendezés, nem nagy értékű dolgokra kell gondolni), ekkor előfordulhat, hogy a lánya kipakolja azokat még a hagyatéki előtt, vagy az szabálytalan lenne?

Mielőtt jönne olyan hozzászólás, hogy haszonéhes vagyok...

az a helyzet, hogy szegény asszony rendkívül megbánta, hogy hagyta magát csőbe húzni azzal a szerződéssel és nem kapja érte azt a törődést, amit várt, vagy amit érdemelne.

Most szeretne mindent elpasszolni, amit csak tud a házból, hogy ne a lányáé maradjon.Bár nem nagyon mer adni, mert ha a (nevelt)lánya észreveszi, hogy eltűnt valami, akkor követeli, pedig az nem is az ő tulajdona.

A néni ezt a "lányt"(aki amúgy már maga is 60 éves), "örökölte" a párjától, akinek az első házasságából való, szóval neki nem vér szerinti csak mostoha lánya.

Voltam már egy ügyvédnél, de nem sok hasznosat mondott.Hátha itt esetleg tud valaki tanácsot adni, mit tehetnénk?

2014. jún. 5. 08:54
 1/2 anonim ***** válasza:

Ha ügyvédnél voltál, és sok használhatót nem mondott, akkor itt se remélj sokat.

Ez egy eléggé kacifántos ügynek tűnik. Most a lánya nevére lett bejegyezve a jelzálogjog? Vagy egy hitelintézettől vettek fel hitelt és annak fedezete?

Ha igen, akkor a néni adósként, vagy jelzálogkötelezettként szerepel benne?

Mi áll pontosan a szerződésben? Eltartási szerződés?

Ha a szerződésben foglaltakat nem teljesítik a felek, akkor nyilván támadható, de bíróság nélkül az nem fog menni.

A néni nyilván írhat végrendeletet, (saját kézzel, vagy két, a végrendeletben nem érdekelt tanúval) ha a lányt nem vette a saját nevére, akkor törvényes öröklési rend szerint semmi nem jár neki. De ha a házon jelzálog van, akkor a jelzálogjogosult igényeit elégítik ki belőle először.

2014. jún. 5. 12:38
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

A néni nem vette nevére a lányt.

Nem tudom, pontosan hogy szól a szerződés.Pár éve pedig mutatta, beleolvastam, de akkor még nem gondoltam, hogy fontos lehet.Ez nem banki szerződésnek tűnik, inkább egyéb, talán ügyvédnél írt papír lehet.

Eddig érthető, amit írtál.A végrendelet írás szóba jöhet, de mi a helyzet, ha csak az ingóságait írná rám?Az egyszerűbb lenne és talán megoldhatóbb.

De ha tegyük fel, ráhagyná a házát, akkor adósságot is örökölhetnék?

2014. jún. 5. 18:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!