Egy egészségügyben dolgozó elpletykázott rólam egészségügyi adatokat közös ismerősöknek. Beperelhetem?
Igazából arra lennék kíváncsi, hogy szerintetek megéri-e. Mármint ügyvédet kell fogadni és az költség. Mennyibe kerülne szerintetek? (nagyságrendre)
Illetve az adataim titkosságának megsértése miatt mennyit lehet legombolni az egészségügyi dolgozóról? Megtérülne az ügyvédi költség?
Akit érdekel, privátban kifejtem bővebben a történetet.
"3-as, a törvényben van tényállás arra vonatkozóan, hogy nem lehet egészségügyi dolgozónak adatokat kiszolgáltatni. Azaz valahogy a törvény szankcionálja a dolgot attól függetlenül is, hogy nekem okozott-e vele anyagi kárt. Mivel erkölcsi kárt okozott, ezért szerintem valamennyi büntetést ki lehet rá szabni."
Minden egyes szavaddal kevered a büntetőjogot a polgárival. Mielőtt perelésen kezdesz gondolkodni, ezt tedd helyre a fejedben.
Természetesen be lehet perelni, szerintem így , ennyiből nem lehet megítélni, hogy mennyire bizonyítható vagy sem, ezt az eljárás hivatott kideríteni. De, ha valóban van ilyen kitétel az egészségügyi (mindenki, nem csak az orvosok részére, én sajna nem tudom)dolgozók munkaszerződésében, akkor nem perelni kell, hanem feljelentést tenni. Ez semmibe sem kerül neked, és jogerős elmarasztaló ítélet után (ilyenkor nagyobb az esélye megnyerni, hisz hivatalosan bizonyított a kártérítés alapját képező cselekmény) polgári peres úton nyújthatsz be kártérítési igényt ellene.
Ha polgári peres úton szeretnéd perelni, akkor olyan ügyvédet kell keresni, aki sikerdíjért dolgozik. Egy meghallgatás után a legtöbb ilyen ügyvéd el tudja dönteni, érdemes e foglalkoznia az üggyel. Azt gondolom, az orvosi adataink csak ránk, és az orvosunkra tartoznak, elég komoly hibának tartom ezt illetékteleneknek elpletykálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!