Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ti elfogadjátok a titkos...

Ti elfogadjátok a titkos ítéleteket?

Figyelt kérdés
Olyan ügyről van szó, ahol titkosak a bizonyítékok. Nem értem hogy lehet védekezni olyan dolog ellen, amit nem ismerhetsz meg. Egyáltalán tud valaki ilyen ügyről, amikor felmentették a vádlottat? Mármint te elhiszed a bíróságnak, hogy tényleg vannak bizonyítékok és tényleg úgy történt? Szerintem ez nem korrekt.

2014. máj. 30. 09:44
 1/5 anonim ***** válasza:
Nincs olyan, hogy titkos bizonyíték. Minden bizonyíték nyilvános és a Be. két alapelve a kontradiktórium elve és a védelem elve is magában foglalja azt, hogy a terheltnek ismernie kell az ellene felhozott vádakat, illetve joga van a vádakkal szembeni védekezésre. Továbbá a bizonyíték megóvása érdekében (pl. tanúvallomás) lehetőség van a tanú védelmére, ilyen esetben a tanút megilleti az adatainak zártan kezelése, illetve a tanú testi épségének a védelme (legvégső esetben ugye ez a tanúvédelmi-program). Nem tudom, hogy ezt hol olvastad de ilyen nem létezik. Én is olvastam már ilyet (nemzetközileg elismert szakember munkáját, de lényegében nincs olyan, hogy titkos bizonyíték). Létezik titkos adatszerzés, illetve titkos információgyűjtés, de a bírósági szakaszban ezeket a bizonyítékokat a terhelt is megismeri. Olyan nincs, hogy bevisznek a bíróságra és azt mondják, hogy titkos ítélet született el vagyok ítélve. Jogállamban ilyen nem létezik!
2014. máj. 30. 12:24
 2/5 A kérdező kommentje:
Most is van ilyen ügy, de nem akarok a pártpolitikába belemenni. Arra hivatkoznak, hogy a titkosszolgálati eszközökkel begyűjtött információkat nem lehet megismerni, mert kiderülne, hogy milyen módszerekkel dolgoznak. És, hogy állami érdek, hogy titokban tartsák azt ami az ügy alapja. Én is azt gondolom, hogy megismerhetőnek kéne lennie, de ezek alapján meg nem az. Ilyenkor, az ítélet után a sajtó is csak találgat, szóval tuti, hogy nem én nem tudok valamit megérteni. Annyi az egész, hogy bűnös ebben abban és, hogy mennyit kap. Nem hangzik el, hogy mi alapján, és nem csak bennem maradnak kérdések.
2014. máj. 30. 12:56
 3/5 anonim ***** válasza:

Kérdező keversz valamit az a probléma. A vádlottal (illetve az ő képviselőjével) közlik mindig hogy a mi a vád, bemutatják az esetleges bizonyítékokat, faggatják esetlegesen a vádlottat, majd a bíróság hoz ennek alapján valamilyen ítéletet. A sajtónyilvánosság egészen más.

Egyáltalán nem kötelező nyilvános tárgyalást tartani bármilyen ügyben, sőt elég ritka az olyan. Ráadásul itt az a probléma hogy itt minősített információk szivárogtatásáról van szó és a bizonyítékgyűjtés módjáról is.

A minősített információ védelme értelmetlenné válik, ha élő egyenes adásban leadják úgyis hogy szerintük mit továbbított a vádlott, az operatív módszerek leleplezésével pedig a titkosszolgálatnak okoznak jókora gebaszt és teszik a működését gyakorlatilag lehetetlenné.

A közeli munkatársakkal, barátokkal, családdal meg azért nem közölnek semmit, mert alapvetően nem tudják hogy benne voltak vagy sem, a minősített adatokhoz nekik sincs hozzáférésük, illetve a konkrét ügyben a munkatársak első dolga lesz világgá kürtölni a hírt, vagy legalábbis egyes részeit.

2014. máj. 30. 14:01
 4/5 A kérdező kommentje:
Értem, a vádlott akkor megismeri. Engem a tárgyalás része nem érdekel, de az ítélet (bírósági határozat vagy akárhogy hívják a végeredményt) anonimizált módon (személynevek kicserélve meg személyes adatok kiszedve) és ennek az indoklása legalább nyilvános, vagy ez ilyenkor titkosnak számít?
2014. máj. 30. 19:17
 5/5 anonim ***** válasza:
Az a sajtóban is megjelenik.
2014. máj. 30. 20:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!