Kézbesítési vélelem akkor is fenn áll, ha magánszemélyként küldök tértivevényest valakinek, de az nem hajlandó átvenni?
értem szóval egy peres ügyben pl én tök hiába küldök tértivevényes levelet XY-nak, ami pont az ügy szempontjából lenne nagyon fontos, ha egyszer nem veszi át, ezzel részéről letudva a probléma, és nem vesz róla tudomást? ennyi lenne?
csak akkor hogy a fenébe lehet bizonyíthatóan átadni valakinek egy iratot?
Hogyne állna már fenn a kézbesítési vélelem, kedves Első!?!?
A peres eljárások alapja kell legyen sokszor az azt megelőző felszólítás. Ha csak perben lehetne pl. vélelem, akkor ha valaki nem venné át a küldeményt, nem lehetne pert indítani! Hogy mást ne említsek.
A Pp. azt mondja, a perben mit kell elfogadni kézbesítésnek (tehát mi keletkeztet vélelmet), de nem azt, hogy a kézbesítésnek időben a per alatt kellene történnie!
Kérdező!
Természetesen vélelmet keletkeztet a
- küldemény átvételének megtagadása
- a "nem kereste" jelzés
- maga az átvétel, ha a postatörvény szerint a tértin feltüntetett átvevő személy jogosultnak tekinthető az átvételre.
oké köszi, így már jobban hangzik.
esetleg tudsz hozzá egy jogszabályt is, ami a vélelem beálltáról szól? köszi
Igen, a Polgári perrendtartás (Pp.), többek között. De a büntetőügyek esetében pl. a Büntetőeljárási törvény (Be.), közigazgatási ügyekben a Közigazgatási eljárási törvény (Ket.).
Érdemes megnézni a Postatörvényt is.
Első vagyok, én a jogszabályok alapján válaszoltam:
PP. 99. § (2) A postai úton megküldött BÍRÓSÁGI iratokat a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni, ha a címzett az átvételt megtagadta. Ha a kézbesítés azért volt eredménytelen, mert a címzett az iratot nem vette át (az a bírósághoz „nem kereste” jelzéssel érkezett vissza), az iratot - az ellenkező bizonyításáig - a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni.
Ket:
A DÖNTÉS közlése és nyilvános közzététele
79. § (1) Ha a postai úton történő kézbesítés azért hiúsul meg, mert a címzett vagy meghatalmazottja úgy nyilatkozik, hogy a küldeményt nem veszi át, az iratot a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni.
Be:
A kézbesítés
(7) A kézbesítési bizonyítvánnyal (tértivevénnyel) feladott HIVATALOS iratot a kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni, ha a kézbesítés azért volt eredménytelen, mert a címzett az iratot nem vette át.
A postatörvényben nem találtam kézbesítési vélelemre vonatkozó részt.
Utolsó!!!
NEM csak a bírósági iratokra igaz, fogd már fel!
Így mondjuk fel a bérleti szerződéseket is például, mert a Lakástörvényben is benne van ez.
Minden ágazati törvény kimondja, csak nem tudjuk, a kérdezőnek mihez kell, de ez mindenhol így van, próbáld már meg megérteni!
Ket-ügyben kellene nekem + 2 db 2011. évi CXII. tv-ben foglalt adatkéréshez. Ezekben fenn áll a kötelezettség, azaz a levél átvettnek minősül, ha nem "megtagadta" hanem "nem kereste" jelzéssel jön vissza?
Igen, olvastam a Ket-ben, na de az most az adott hatóság által küldött levélre vonatkozik vagy arra is, ha a magánember (ügyfél) küldi a hatóságnak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!