Cégvezető felelőssége az új Ptk. -ban?
A vállalkozás formáját(kkt, bt, kft, rt) megmondod? Az új Ptk-ban melyik részére gondosz? Én ezeket találtam:
3:24. § [A vezető tisztségviselő felelőssége]
"A vezető tisztségviselő az ügyvezetési tevékenysége során a jogi személynek okozott károkért a szerződésszegéssel okozott kárért való felelősség szabályai szerint felel a jogi személlyel szemben."
Ez alapján a jogi személynek okozott kárért felel. Ha a vállalkozás előtársaság volt, akkor a 3:101. § (5) bekezdés szerint a előtársaság, alapítók, ezután a gazdasági társaság vezető tisztségviselői.
A 3:118. § [A vezető tisztségviselő harmadik személyekkel szembeni felelőssége] hitelezőkkel szemben áll meg, ha nem vette figyelembe az érdekeiket a fizetésképtelenség beállta után.
Elég értelmetlenül írtál, és nem tudom, ezt a harmad-dolgot honnan vetted...
Amire te gondolsz, az a Csődtörvényben lévő felelősség, és szerintem a vezető tisztségviselőkre gondolsz, nem csak a cégvezetőre.
A Csődtörvényt olvasgasd, ott van, milyen előzetes, megállapításra irányuló pert, milyen esetben lehet indítani, és kik ellen.
"Lehet, van munkavállalói részvény is."
Egy kft-ben? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!