Ez nem tőrvényellenes, amit teszek?
A nagyim kleptomániás. Kezelik és papírja is van róla, ezért nincsen még sitten. Gyakran megy vásárolni és mindíg elemel valamit, sokszor lekapcsolják, de van amikor nem veszik észre. Mondtam neki régebben, ha már lop is, lopjon hasznos dolgokat, pl nekem csokikat. Azóta a pénztáros pult előtt gyakran csen el csokit, amikor elkapja az őr találnak nála papírt amire rá van írva milyen csokikat szeretek.
Többszőr mondták azt rendőrségen, hogy én vagyok a felbujtó meg a biztonsági őrök is. Nem szeretném, ha emiatt később bírósági per lenne vagy feljelentés. Ugye nem lehet ? Én csak azt mondom neki, hogy ha már úgyis lop, miket hozzon el, az nem az én bűnöm, ha ő megteszi, nemigaz ? Ráadásúl kleptomániás, úgyis összeszed dolgokat, de akkor már ne ilyen haszontalan szemetet, hanem legalább legyen hasznos ebbenis. Ugye nem lehet ebből baj?
A helyzet az, hogy ez nem lopásra felbujtás. A törvény szűkszavúan annyit mond, hogy "felbujtó az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír". A gyakorlatban azt vizsgálják, hogy az akaratelhatározás kialakulása a felbujtótól ered-e. Amennyiben kizárólag az ő ráhatása eredményeképpen alakul ki a lopás iránti vágy és követi el a bűncselekményt, akkor lennél felbujtó.
Ellenben ítélhető ez közvetett tettességnek. "Közvetett tettes az, aki a szándékos bűncselekmény törvényi tényállását e cselekményért ...kóros elmeállapot... miatt nem büntethető, illetve tévedésben levő személy felhasználásával valósítja meg." A fő különbség az, hogy míg az első esetben mindketten azonosan feleltek, ebben az esetben csak és kizárólag te felelsz.
Konklúzió: a jövőben inkább ne legyen csokilista a nagyinál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!