Szerintetek létezik ma bárhol a világban gondolatbűnözés, és ha igen, hol és miért bűn a gondolat?
Figyelt kérdés
Arra gondolok, hogy ma megbüntethetnek-e valakit azért mert a felső vezetés szerint nem úgy gondolkodik, ahogy az elvárt?
Aki olvasta Orwell 1984-ét, tudja mire gondolok.
2009. dec. 21. 18:14
1/23 anonim válasza:
Észak-Koreában nagyon is el tudom képzelni, és ha ott, akkor valószínű több helyen is, de hirtelen csak az jut eszembe. kinyírnám magam, ha ott kéne élnem.
2/23 anonim válasza:
Igen, Orwell. :) Jó kis könyv.
Gondolatbűnözés azonban nincs.
Maximum, az előre megfontolt, tervezett bűncselekmények lehetnének szerintem, melyeket tettek követnek.
3/23 anonim válasza:
Ellenőrizhetetlen. Amúgy jó könyv!
4/23 anonim válasza:
Igaza van az előttem szólónak, tényleg ellenőrízhetetlen, de egy dolog biztos. Zseniális az 1984!
5/23 anonim válasza:
Gondolatért sehol sem lehet büntetni, hiszen nem lehet ellenőrizni. Viszont bizonyos országokban a kimondott szavakért már komoly büntetésre lehet számítani. De ha jobban belegondolok, ez a regényben is hasonlóan van, nem? Már régen olvastam, de ott is inkább a megnyilvánulások alapján lesz valakiből gondolat bűnöző, nem? Bocs, már régen olvastam, javítsatok ki, ha tévedek.
6/23 A kérdező kommentje:
Igen a megnyilvánulások alapján döntik el a hatalmon állók, hogy amit az egyén tett az a rendszer megdöntése érdekében tette vagy sem. Előbbi minősül gondolatbűnözésnek.
Akkor így teszem fel a kérdést: elítélnek-e embereket napjainkban csupán azért, mert rájuk bizonyíthatják: tettük oka a rendszer megkérdőjelezése, amiben élnek?
2009. dec. 21. 19:02
7/23 anonim válasza:
Igen, ez laginkább Észak-Koreára jellemző, ott állítólag elég könnyen munkatáborban találja magát az ember. Ami még derék dolog tőlük, hogy nem csak a "gondolatbűnözőt", hanem közvetlen hozzátartozóit is elviszik, azon az alapon, hogy "gyökerestül kell kiirtani a problémát", meg hogy "a vérükben van a bűnözés". Szóval ehhez képest még az Orwelli világ is emberséges ebből a szemszögből. Ennyire durván ezt máshol nem csinálják, de azért hasonló a helyzet Mianmarban és Türkmenisztánban is.
8/23 anonim válasza:
nme lehet belelátni az emberek
gondolataiba
Darth Vader
10/23 anonim válasza:
Van. Pl.: Holokauszt-tagadásért börtön jár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!