Jogászok! Ki örököl?
NEM!
Nem kötelezheted a másik szülődet, hogy előre kifizesse az örökrészedet!
A másik (életben lévő) szülőd holtig tartó haszonélvezettel rendelkezik a jelenleg 20milliós házra, tehát amíg ő él, addig azt nem lehet eladni!
Jelen pillanatban te a 20milliós ház felének az 1/3-át örökölted a meghalt szülőd után (10millió:3=3,3millió) papíron...
Senki nem kötelezheti az életben maradó szülődet illetve a házban lakó testvéreidet, hogy az örökrészedet kifizessék neked! (Ha megegyeztek és ők belemennek a kifizetésbe, akkor köszönd meg nekik.)
Amúgy bármikor elköltözhetsz otthonról : menj el dolgozni és a fizetésedből vegyél ki egy albérletet!
tehát a haszonélvezeti jog miatt nem kaphatom meg az örökségemet? csak akkor ha már ő is meghalt? ez így elég hülye jogszabály mert a szülő így teljesen visszaélhet a helyzetével!!! és a mi örökségünkkel!!! mert ha jól értelmezem akkor a mi örökségünk jelenleg a szülőt illeti, egészen addig amíg meg nem halt!! ez így elég hülyeség!! csak akkor van örökség ha mind a kettő meghalt? én nem így tudtam!!
a haszonélvezeti jog mivel szüntethető meg? pl ha a házat eladásra kínáljuk? van egyéb megoldás?
Ahogy az előttem szóló írta, az özvegynek holtig tartó haszonélvezeti joga van az ingatlanon.
Így ez megnehezíti az ingatlan adás-vételét.
Persze lehet, hogy találsz olyan vevőt, aki a haszonélvezet terhe mellett is hajlandó megvenni az ingatlant.
A haszonélvezeti jog erősebb,mint a tulajdonjog és nem szüntethető meg.Amig ez a házon van,nem adható el.Sőt a haszonélvező el is küldhetne benneteket a házból, pl.azzal az indokkal,hogy bérbe akarja adni,mert szüksége van a pénzre,vagy akár azért,mert egyedül akar benne lenni.Ehhez joga lenne.Ha nem akarsz otthon maradni,menj el albérletbe,fizesd a saját keresetedből,vagy vegyél a pénzedből magadnak egy lakást,ne a szüleid halálára várj.
Igazságtalan lenne elvárni egy szülőtől,hogy a házát (amiért megdolgozott) életében szétossza a gyerekei között.Akkor Ő hol lakna vajon? Nagyon furcsak az igazságról alkotott véleményed!
utolsó hozzászóló:
elmész te a ............ jóba vagyok a szülőmmel!!!!! és nem várom egyáltalán a halálát!!!!!!!! attól mert érdekelt hogy mivan a házzal!!!!!!! te fíííííííííreg
Kedves Kérdező!
Ha jól értem a helyzetet, a meghalt szülő után Te és a testvéreid örököltetek, a másik szülő (édesanyád?) pedig él, övé ugyanannak az ingatlannak az 1/2 része és a másik - örökölt - 1/2 feletti haszonélvezet.
Nem mondanám kategorikusan, hogy nem kérheted ki a tulajdonjogod szerinti részed. Jog szerint van lehetőség arra, hogy kérd megváltani a tulajdoni hányadodat, ez esetben nem lesz a jövőben tulajdonod, hanem az, aki megváltja - a másik szülőd vagy valamelyik testvéred - adásvétel jogcímén bejegyzésre kerül a helyedre az ingatlannyilvántartásba.
De ez csak akkor lehetséges, ha megegyeztek ebben.
A Te tulajdonrészeden most értékcsökkentő tényező a haszonélvezet, ráadásul kisebbségi tulajdonrészed is van, tehát nem túl sokat fogsz kapni érte, biztos, hogy nem a 20 millió 1/6-át, hanem kb. annak 60 %-át érheti a tulajdonrészed (a haszonélvezet ugyanis lejön ebből).
Hát, ha találsz olyan valakit, aki számára ez most megéri, akkor tegyétek ezt.
Amit nem tehetsz:
1.) kikövetelni nem áll módodban ezt a megoldást, ugyanis a haszonélvezet miatt még mindent megelőző használati jogod sincs,
2.) a várt örökséget (azaz a másik, élő szülő részét) sem kérheted, mert amíg ő életben van, akár el is kártyázhatja a tulajdonrészét, egyáltalán nem biztos, hogy utána is Te fogsz örökölni, a tulajdonrészével ugyanis szabadon rendelkezhet.
egy ügyvéd
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!