Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogászok! Ki örököl?

Jogászok! Ki örököl?

Figyelt kérdés
Egyik szülőm meghalt régen, a másikkal élek és még két testvéremmel egy kb. 20 milliót érő házban. El akarok költözni itthonról. A kérdésem az hogy a mostani házból kérhetem-e a részesedésemet, hogy abból el tudjak költözni egy másik házba/lakásba vagy albérletbe? Tehát hogy kötelezhetem-e a szülőt arra, hogy kifizesse a ház rám eső részét?
2009. dec. 20. 15:17
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem vagyok ugyan jogász,de annyit tudok,hogy élő szülőtől nem lehet örökölni.Ha meghal,akkor sem biztos,hogy rád vagy rátok hagyja a házat.Végrendeletben akárkire hagyhatja,nektek csak a kötelező rész jár akkor,ha nem vagytok rá érdemtelenek.
2009. dec. 20. 15:50
 2/9 anonim ***** válasza:
74%

NEM!

Nem kötelezheted a másik szülődet, hogy előre kifizesse az örökrészedet!

A másik (életben lévő) szülőd holtig tartó haszonélvezettel rendelkezik a jelenleg 20milliós házra, tehát amíg ő él, addig azt nem lehet eladni!

Jelen pillanatban te a 20milliós ház felének az 1/3-át örökölted a meghalt szülőd után (10millió:3=3,3millió) papíron...

Senki nem kötelezheti az életben maradó szülődet illetve a házban lakó testvéreidet, hogy az örökrészedet kifizessék neked! (Ha megegyeztek és ők belemennek a kifizetésbe, akkor köszönd meg nekik.)

Amúgy bármikor elköltözhetsz otthonról : menj el dolgozni és a fizetésedből vegyél ki egy albérletet!

2009. dec. 20. 15:51
 3/9 A kérdező kommentje:

tehát a haszonélvezeti jog miatt nem kaphatom meg az örökségemet? csak akkor ha már ő is meghalt? ez így elég hülye jogszabály mert a szülő így teljesen visszaélhet a helyzetével!!! és a mi örökségünkkel!!! mert ha jól értelmezem akkor a mi örökségünk jelenleg a szülőt illeti, egészen addig amíg meg nem halt!! ez így elég hülyeség!! csak akkor van örökség ha mind a kettő meghalt? én nem így tudtam!!

a haszonélvezeti jog mivel szüntethető meg? pl ha a házat eladásra kínáljuk? van egyéb megoldás?

2009. dec. 20. 16:05
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy az előttem szóló írta, az özvegynek holtig tartó haszonélvezeti joga van az ingatlanon.

Így ez megnehezíti az ingatlan adás-vételét.

Persze lehet, hogy találsz olyan vevőt, aki a haszonélvezet terhe mellett is hajlandó megvenni az ingatlant.

2009. dec. 20. 16:18
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
ill. a téged megillető hányadát
2009. dec. 20. 16:19
 6/9 anonim ***** válasza:
80%

A haszonélvezeti jog erősebb,mint a tulajdonjog és nem szüntethető meg.Amig ez a házon van,nem adható el.Sőt a haszonélvező el is küldhetne benneteket a házból, pl.azzal az indokkal,hogy bérbe akarja adni,mert szüksége van a pénzre,vagy akár azért,mert egyedül akar benne lenni.Ehhez joga lenne.Ha nem akarsz otthon maradni,menj el albérletbe,fizesd a saját keresetedből,vagy vegyél a pénzedből magadnak egy lakást,ne a szüleid halálára várj.

Igazságtalan lenne elvárni egy szülőtől,hogy a házát (amiért megdolgozott) életében szétossza a gyerekei között.Akkor Ő hol lakna vajon? Nagyon furcsak az igazságról alkotott véleményed!

2009. dec. 20. 16:20
 7/9 anonim ***** válasza:
70%
Mi hülye vagy! Milyen helyzetével él vissza? Az az ő háza, te mit tettél hozzá? Vagy csak jó lenne kihúzni a segge alól?
2009. dec. 20. 16:33
 8/9 A kérdező kommentje:

utolsó hozzászóló:

elmész te a ............ jóba vagyok a szülőmmel!!!!! és nem várom egyáltalán a halálát!!!!!!!! attól mert érdekelt hogy mivan a házzal!!!!!!! te fíííííííííreg

2009. dec. 21. 12:04
 9/9 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Ha jól értem a helyzetet, a meghalt szülő után Te és a testvéreid örököltetek, a másik szülő (édesanyád?) pedig él, övé ugyanannak az ingatlannak az 1/2 része és a másik - örökölt - 1/2 feletti haszonélvezet.

Nem mondanám kategorikusan, hogy nem kérheted ki a tulajdonjogod szerinti részed. Jog szerint van lehetőség arra, hogy kérd megváltani a tulajdoni hányadodat, ez esetben nem lesz a jövőben tulajdonod, hanem az, aki megváltja - a másik szülőd vagy valamelyik testvéred - adásvétel jogcímén bejegyzésre kerül a helyedre az ingatlannyilvántartásba.

De ez csak akkor lehetséges, ha megegyeztek ebben.

A Te tulajdonrészeden most értékcsökkentő tényező a haszonélvezet, ráadásul kisebbségi tulajdonrészed is van, tehát nem túl sokat fogsz kapni érte, biztos, hogy nem a 20 millió 1/6-át, hanem kb. annak 60 %-át érheti a tulajdonrészed (a haszonélvezet ugyanis lejön ebből).

Hát, ha találsz olyan valakit, aki számára ez most megéri, akkor tegyétek ezt.

Amit nem tehetsz:

1.) kikövetelni nem áll módodban ezt a megoldást, ugyanis a haszonélvezet miatt még mindent megelőző használati jogod sincs,

2.) a várt örökséget (azaz a másik, élő szülő részét) sem kérheted, mert amíg ő életben van, akár el is kártyázhatja a tulajdonrészét, egyáltalán nem biztos, hogy utána is Te fogsz örökölni, a tulajdonrészével ugyanis szabadon rendelkezhet.

egy ügyvéd

2009. dec. 26. 20:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!