Örökölt ingatlanrésztől hogy tudok szabadulni?
Megöröklök (özvegyi jog megváltással) 16%-nyi ingatlanhányadot több ingatlanban, melyek külön-nem forgalomképesek, pláne nem 16%-os osztatlan tulajdonban. Megöröklöm ezen ingatlanok 16%-os hiteltörlesztési kötelezettségét is. Az ingatlanok értéke kétszer annyi, mint a fent álló hiteltartozás. Az örökséget emiatt nem akarom visszautasítani, hiszen a nettó örökség jelentős pozitív szám.
A rám eső hiteltörlesztést viszont nem tudom fizetni, mert alkalmazottként dolgozom, az ingatlanok viszont egyéni vállalkozási célt szolgálnak és a többségi (84%) ingatlantulajdonosok viszik tovább a vállalkozást, ami könnyedén kitermeli a törlesztőt. Az az igazságtalan helyzet állna elő, hogy én még hozzá is járulok az ő gazdagodásukhoz a 16%-os törlesztésemmel, és gyakorlatilag az ingatlanrészemet értékesíteni nem fogom tudni, sem másnak bérbe adni.
Egyetlen utat látok igazságosnak és járhatónak, kérdés, hogy ez hogyan lehetséges jogilag:
1)igazságügyi szakértővel felbecsültetni az ingatlanok forgalmi értékét, és kötelezni a többségi tulajdonosokat, hogy a rám eső hányadot kp-ben vagy természetben (különálló ingatlan 1/1-ben) fizessék ki.
2) mivel az örökölt egyéni vállalkozás további folytatásából is kizártak, ezért ne csak eszközértéket vegyünk fel a hagyatéki leltárba, hanem vállalkozás üzleti értékét is. Azaz, ha ez a cég éves szinten pl. 10M nettó profitot képes produkálni, akkor annak számítsunk egy jelenértékét, és annak is kapjam meg a 16%-át.
Hogyan lenne ez lehetséges?
Egyéni vállalkozás sajnos, ezért nincs részhányad.
Viszont családi vállalkozás volt, ezért úgy gondolom, anyukám halála után nekem is lett volna benne részem.
Nem tudom fizetni bérből a 16% adósságot.
Ha ennyire gonosz az apám (özvegy) és a tesóm, akkor lehet kérni vagyonmegosztást és kényszerértékesítést? Persze nagyon extrém eset ez, de a 16%-omról nem szeretnék lemondani, akkor sem, ha a kényszerértékesítés miatt így kevesebb jut.
Szóval te úgy akarsz részesedést kapni egy vállalkozásból hogy nem csinálsz semmit és én nem is fektettél bele semmit? Ezt azért gondolt át mégegyszer.
Ha nem tudod kifizetni az adósságot akkor ne kérd az örökséget, ilyen egyszerű.
Olyan meg nincs hogy vagyonmegosztás és kényszerértékesítés. Mi jogon lenne???
"Az ingatlanok értéke kétszer annyi, mint a fent álló hiteltartozás."
Az ingatlan értéke pont annyi, amennyit valaki hajlandó kifizetni érte. Ha nem tudsz olyat, aki megvenné többért, mint a rajta lévő hiteltartozás, akkor bizony utasítsd vissza az örökséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!